fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Kennis en kunde zijn begrippen die allebei met epistemologie te maken hebben.

Maar wat is precies het verschil tussen de twee?

Mr. Chadd legt het je uit.

kennis en kunde
Kennis
Een van de meest gebruikte definities van kennis is justified true belief. Dit betekent dat kennis waar moet zijn, dat je erin moet geloven en dat je ook goede reden moet hebben om hierin te geloven. Als je bijvoorbeeld de kennis hebt dat je 16 jaar bent, dan moet dit waar zijn, je moet geloven dat je 16 bent en je moet bewijs hebben, bijvoorbeeld door je geboortedatum.

De meeste kennis kan inderdaad gedefinieerd worden als justified true belief, maar er zijn ook uitzonderingen. Deze uitzonderingen worden ook wel Gettier gevallen genoemd. Dit zijn gevallen waarbij er wel sprake is van justified true belief, maar dat er toch niet sprake is van kennis. Stel je bijvoorbeeld voor dat je op de klok kijkt en daaruit de kennis opbouwt dat het zeven uur is. Het kan echter zijn dat de klok stilstaat op zeven uur. Als het toch zeven uur blijkt te zijn, dan is de kennis wel waar, je hebt er goede reden voor en je gelooft het. Het is echter raar om in dit geval te spreken van kennis.


Kunde
Kunde betekent bekwaamheid. Het gaat er bij kunde meer om dat je een bepaalde vaardigheid beheerst. Kunde wordt ook wel impliciete kennis genoemd. Fietsen valt bijvoorbeeld onder kunde, maar ook dingen als een stoel bouwen of breien zijn kunde. Kunde gaat er dus meer om dat je weet hoe iets moet of hoe iets werkt dan wat het precies is. Kennis zou bijvoorbeeld zijn dat je weet wat een stoel is en hoe hij gebruikt wordt, terwijl kunde erom gaat dat je weet hoe je een stoel zou moeten bouwen.

En nu jij!
Kan jij zelf nog een voorbeeld bedenken dat het verschil tussen kennis en kunde duidelijk maakt?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp