Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Kennis en kunde

Kennis en kunde zijn begrippen die allebei met epistemologie te maken hebben.

Maar wat is precies het verschil tussen de twee?

Mr. Chadd legt het je uit.

kennis en kunde

Kennis

Een van de meest gebruikte definities van kennis is justified true belief . Dit betekent dat kennis waar moet zijn, dat je erin moet geloven en dat je ook goede reden moet hebben om hierin te geloven. Als je bijvoorbeeld de kennis hebt dat je 16 jaar bent, dan moet dit waar zijn, je moet geloven dat je 16 bent en je moet bewijs hebben, bijvoorbeeld door je geboortedatum.

De meeste kennis kan inderdaad gedefinieerd worden als justified true belief , maar er zijn ook uitzonderingen. Deze uitzonderingen worden ook wel Gettier gevallen genoemd. Dit zijn gevallen waarbij er wel sprake is van justified true belief , maar dat er toch niet sprake is van kennis. Stel je bijvoorbeeld voor dat je op de klok kijkt en daaruit de kennis opbouwt dat het zeven uur is. Het kan echter zijn dat de klok stilstaat op zeven uur. Als het toch zeven uur blijkt te zijn, dan is de kennis wel waar, je hebt er goede reden voor en je gelooft het. Het is echter raar om in dit geval te spreken van kennis.

Kunde

Kunde betekent bekwaamheid. Het gaat er bij kunde meer om dat je een bepaalde vaardigheid beheerst. Kunde wordt ook wel impliciete kennis genoemd. Fietsen valt bijvoorbeeld onder kunde, maar ook dingen als een stoel bouwen of breien zijn kunde. Kunde gaat er dus meer om dat je weet hoe iets moet of hoe iets werkt dan wat het precies is. Kennis zou bijvoorbeeld zijn dat je weet wat een stoel is en hoe hij gebruikt wordt, terwijl kunde erom gaat dat je weet hoe je een stoel zou moeten bouwen.

En nu jij!

Kan jij zelf nog een voorbeeld bedenken dat het verschil tussen kennis en kunde duidelijk maakt?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wetenschappelijke en common-sense kennis

Feit en theorie

Emotie

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}