fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Emoties kunnen onze keuzes sterk beïnvloeden en spelen een grote rol in ons leven.

Filosofen hebben verschillende theorieën over emoties bedacht.

Wil je weten hoe dit allemaal precies in elkaar zit? Lees dan dit artikel van Mr. Chadd!

emoties hoe denken filosofen erover
Wat zijn emoties?
Emoties worden veroorzaakt door bepaalde situaties, maar kunnen ook spontaan ontstaan. Emoties kunnen een fight or flight reactie veroorzaken: ze kunnen er dus voor zorgen dat we gaan handelen, maar ook juist zorgen dat we verlamd worden en niets meer kunnen doen. Veel filosofen, zoals Martha Nussbaum, hebben nagedacht over wat emoties nu precies zijn. Je zou een emotie kunnen zien als reactie van een organisme op een bepaalde gebeurtenis of een situatie die als belangrijk wordt gezien door het organisme.


Emocultuur
Sommige filosofen noemen onze cultuur ook wel een “emo-cultuur”. Daarmee bedoelen ze dat we ons liever laten leiden door emoties dan door onze rede. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij reclames over zielige dieren, waarbij er van ons verwacht wordt dat we uit medelijden geld storten. Het woord “emo-cultuur” wordt meestal op een negatieve manier bedoeld.

Cognitivistische emotietheorie
Volgens Martha Nussbaum zijn emoties ‘gevoelige gedachten’. Ze wil hiermee zeggen dat emoties zowel een cognitieve kant hebben: ze zijn namelijk vaak verbonden aan bepaalde kennis, als een evaluatieve kant, het waardeoordeel. De cognitieve kant kan bijvoorbeeld een 9 voor een tentamen zijn en de evaluatieve kant is dat je hier heel blij van wordt. Volgens filosofen als Nussbaum hebben we altijd redenen om ons op een bepaalde manier te voelen. Deze filosofen worden daarom ook wel cognitivisten genoemd. Het hoeft daarbij niet per se om goede redenen of redenen die waar zijn te gaan.

Fysiologische emotietheorie
De fysiologische emotietheorie staat tegenover de cognitivistische theorie en is bedacht door William James. Volgens mensen die deze theorie aanhangen zijn emoties puur lichamelijk. Je lichaam veroorzaakt bepaalde positieve of negatieve prikkels die wij vervolgens interpreteren als bepaalde gevoelens. De lichamelijke reactie staat volgens James centraal in emoties.

En nu jij!
Welke theorie vind jij aannemelijker? De cognitivistische of de fysiologische emotietheorie? Waarom?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp