START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Objectief, subjectief en intersubjectief: wat zijn de verschillen?

Objectief, subjectief en intersubjectief: wat zijn de verschillen?

Als iets objectief waar is, dan is het een feit. Subjectieve dingen zijn juist meningen.

Hoe kun je dit in de filosofie gebruiken? Mr. Chadd geeft je het antwoord!

objectief, subjectief en intersubjectief

Objectiviteit

Objectiviteit zijn alle feiten, zonder dat ze op een bepaalde manier worden ingekleurd door mensen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat ‘de lucht is blauw’ een feit is. Ook dingen als wiskundige formules kun je als feiten zien. Sommige filosofen, zoals Kant, geloofden niet dat het mogelijk was om ooit objectieve kennis te hebben. Denk bijvoorbeeld maar eens aan twee mensen die dezelfde gebeurtenis hebben meegemaakt, maar dit toch op een heel andere manier vertellen.

Subjectiviteit

Subjectiviteit is het tegenovergestelde van objectiviteit. Dit zijn dus meningen van mensen, of bepaalde ideeën die ingekleurd zijn door hoe mensen er zelf over denken. Reclames zijn een goed voorbeeld van subjectiviteit, omdat ze je een bepaald product willen verkopen, waarbij ze alleen de voordelen van het product noemen.

Zo werkt de app

Intersubjectiviteit

Intersubjectiviteit zijn dingen die door meerdere mensen worden gedeeld. Een bekend voorbeeld van intersubjectiviteit is taal. Taal is namelijk bedoeld om elkaar te kunnen begrijpen. Als dat ook lukt, dan moet er dus wel iets zijn als intersubjectiviteit. Dit hoeft niet per se objectief zo te zijn. Geluk is bijvoorbeeld niet objectief te meten, maar veel mensen snappen wel wat er bedoeld wordt met geluk.

Even oefenen…

Kan jij nog twee andere voorbeelden noemen van intersubjectiviteit?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wetenschappelijke en common-sense kennis

Feit en theorie

Impressies en ideeen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!