fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Objectief, subjectief en intersubjectief: wat zijn de verschillen?

Als iets objectief waar is, dan is het een feit. Subjectieve dingen zijn juist meningen.

Hoe kun je dit in de filosofie gebruiken? Mr. Chadd geeft je het antwoord!

objectief, subjectief en intersubjectief
Objectiviteit
Objectiviteit zijn alle feiten, zonder dat ze op een bepaalde manier worden ingekleurd door mensen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat ‘de lucht is blauw’ een feit is. Ook dingen als wiskundige formules kun je als feiten zien. Sommige filosofen, zoals Kant, geloofden niet dat het mogelijk was om ooit objectieve kennis te hebben. Denk bijvoorbeeld maar eens aan twee mensen die dezelfde gebeurtenis hebben meegemaakt, maar dit toch op een heel andere manier vertellen.


Subjectiviteit
Subjectiviteit is het tegenovergestelde van objectiviteit. Dit zijn dus meningen van mensen, of bepaalde ideeën die ingekleurd zijn door hoe mensen er zelf over denken. Reclames zijn een goed voorbeeld van subjectiviteit, omdat ze je een bepaald product willen verkopen, waarbij ze alleen de voordelen van het product noemen.

Zo werkt de app

Intersubjectiviteit
Intersubjectiviteit zijn dingen die door meerdere mensen worden gedeeld. Een bekend voorbeeld van intersubjectiviteit is taal. Taal is namelijk bedoeld om elkaar te kunnen begrijpen. Als dat ook lukt, dan moet er dus wel iets zijn als intersubjectiviteit. Dit hoeft niet per se objectief zo te zijn. Geluk is bijvoorbeeld niet objectief te meten, maar veel mensen snappen wel wat er bedoeld wordt met geluk.

Even oefenen…
Kan jij nog twee andere voorbeelden noemen van intersubjectiviteit?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp