START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Intrinsieke of instrumentele waarden: wat is het verschil?

Intrinsieke of instrumentele waarden: wat betekent het en wat is het verschil?

Intrinsieke en instrumentele waarden kunnen waarden verdelen in twee categorieën.

Hoe werkt deze categorisatie precies? Mr. Chadd legt het je uit!

Intrinsieke waarden

Iets heeft een intrinsieke waarde als het op zichzelf waardevol is en niet wordt gebruikt om een ander doel te bereiken. Het meest bekende voorbeeld in de filosofie is geluk. Mensen streven geluk na omdat ze gelukkig willen worden en niet omdat ze hier nog een hoger doel willen bereiken. Intrinsieke waarden zijn altijd doelen op zichzelf.

intrinsieke en instrumentele waarden

Instrumentele waarden

Instrumentele waarden worden gebruikt als middel om bepaalde doelen te halen. Veel mensen werken bijvoorbeeld om geld te verdienen. Het werken heeft dan niet per se intrinsieke waarde, maar wordt gebruikt om een hoger doel te bereiken, namelijk geld verdienen. Sommige dingen kun je ook zowel instrumenteel als intrinsiek gebruiken. Geld heeft bijvoorbeeld voor veel mensen intrinsieke waarde, want je werkt om geld te verdienen. Geld is alleen vaak niet het einddoel, maar het wordt vervolgens gebruikt om andere dingen te bereiken, zoals geluk of succes.

John Stuart Mill

Mill bedacht dat het enige wat intrinsieke waarde heeft geluk en plezier is. Hiermee bedoelt hij dat alle dingen die iedereen doet, eigenlijk gericht zijn om meer geluk of plezier te creëren. Hierop heeft hij een ethische theorie gebaseerd. Als je hier meer over wil weten, dan kun je dat hier lezen.

Zo werkt de app

En nu jij!

Kun je dingen bedenken die voor jou intrinsieke waarde hebben? En instrumentele waarde?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Normen en waarden

Objectief, subjectief en intersubjectief

Hermeneutiek

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!