fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Intrinsieke of instrumentele waarden: wat betekent het en wat is het verschil?

Intrinsieke en instrumentele waarden kunnen waarden verdelen in twee categorieën.

Hoe werkt deze categorisatie precies? Mr. Chadd legt het je uit!

Intrinsieke waarden
Iets heeft een intrinsieke waarde als het op zichzelf waardevol is en niet wordt gebruikt om een ander doel te bereiken. Het meest bekende voorbeeld in de filosofie is geluk. Mensen streven geluk na omdat ze gelukkig willen worden en niet omdat ze hier nog een hoger doel willen bereiken. Intrinsieke waarden zijn altijd doelen op zichzelf.
intrinsieke en instrumentele waarden
Instrumentele waarden
Instrumentele waarden worden gebruikt als middel om bepaalde doelen te halen. Veel mensen werken bijvoorbeeld om geld te verdienen. Het werken heeft dan niet per se intrinsieke waarde, maar wordt gebruikt om een hoger doel te bereiken, namelijk geld verdienen. Sommige dingen kun je ook zowel instrumenteel als intrinsiek gebruiken. Geld heeft bijvoorbeeld voor veel mensen intrinsieke waarde, want je werkt om geld te verdienen. Geld is alleen vaak niet het einddoel, maar het wordt vervolgens gebruikt om andere dingen te bereiken, zoals geluk of succes.

John Stuart Mill
Mill bedacht dat het enige wat intrinsieke waarde heeft geluk en plezier is. Hiermee bedoelt hij dat alle dingen die iedereen doet, eigenlijk gericht zijn om meer geluk of plezier te creëren. Hierop heeft hij een ethische theorie gebaseerd. Als je hier meer over wil weten, dan kun je dat hier lezen.

Zo werkt de app

En nu jij!
Kun je dingen bedenken die voor jou intrinsieke waarde hebben? En instrumentele waarde?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp