fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Plato: wie was hij en wat heeft hij voor ideeën?

Plato is een van de eerste belangrijke westerse filosofen. Hij had ideeën over heel veel verschillende onderwerpen.

Twee belangrijke ideeën zijn Plato’s grot en de ideale staat van Plato. In dit artikel wordt besproken hoe dat precies werkt.

plato wie was hij
Plato’s grot
Plato geloofde dat belangrijke ethische waarden bestaan in de vorm van Ideeën. De Idee is een perfect voorbeeld van hoe iets zou moeten zijn. Deze Ideeën bestaan los van de aarde en blijven voor altijd hetzelfde. Wij vinden bijvoorbeeld dat sommige dingen rechtvaardiger zijn dan andere. Volgens Plato komt dit doordat rechtvaardigere handelingen dichter bij de Idee rechtvaardigheid staan.

Volgens Plato kunnen wij op aarde niet de Ideeën zelf waarnemen maar alleen een afspiegeling hiervan. Om dit te illustreren heeft Plato een idee bedacht dat “Plato’s grot” wordt genoemd. Volgens dit idee zien wij alleen de schaduwen van wat er echt achter ons gebeurt, zoals je ook op de afbeelding hieronder ziet. Plato geloofde ook dat we onszelf kunnen bevrijden uit de grot en dan wel de echte Ideeën kunnen kennen.
Platos grot
Plato’s ideale staat
Volgens Plato zijn filosofen in staat om de Idee “Rechtvaardigheid” te kennen. Hierdoor zijn zij de ideale leiders van een maatschappij. In Plato’s ideale staat zijn er een aantal filosoof-koningen die de leiding hebben en hierin ook getraind worden. Er zijn ook wachters, deze moeten zorgen dat het in de hele staat veilig is. Een derde groep is de rest van het volk, deze zorgen dat er genoeg producten geproduceerd worden om de staat goed te kunnen laten voortbestaan. Deze mensen hebben vooral een economische functie.

Zo werkt de app

Even oefenen…
Kijk eens kritisch naar Plato’s beeld van een ideale staat. Wat zijn de voor- en nadelen van deze staatsinrichting?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp