Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Plato: wie was hij en wat heeft hij voor ideeën?

Plato: wie was hij en wat heeft hij voor ideeën?

Plato is een van de eerste belangrijke westerse filosofen. Hij had ideeën over heel veel verschillende onderwerpen.

Twee belangrijke ideeën zijn Plato’s grot en de ideale staat van Plato. In dit artikel wordt besproken hoe dat precies werkt.

plato wie was hij

Plato’s grot

Plato geloofde dat belangrijke ethische waarden bestaan in de vorm van Ideeën. De Idee is een perfect voorbeeld van hoe iets zou moeten zijn. Deze Ideeën bestaan los van de aarde en blijven voor altijd hetzelfde. Wij vinden bijvoorbeeld dat sommige dingen rechtvaardiger zijn dan andere. Volgens Plato komt dit doordat rechtvaardigere handelingen dichter bij de Idee rechtvaardigheid staan.

Volgens Plato kunnen wij op aarde niet de Ideeën zelf waarnemen maar alleen een afspiegeling hiervan. Om dit te illustreren heeft Plato een idee bedacht dat “Plato’s grot” wordt genoemd. Volgens dit idee zien wij alleen de schaduwen van wat er echt achter ons gebeurt, zoals je ook op de afbeelding hieronder ziet. Plato geloofde ook dat we onszelf kunnen bevrijden uit de grot en dan wel de echte Ideeën kunnen kennen.

Plato’s ideale staat

Volgens Plato zijn filosofen in staat om de Idee “Rechtvaardigheid” te kennen. Hierdoor zijn zij de ideale leiders van een maatschappij. In Plato’s ideale staat zijn er een aantal filosoof-koningen die de leiding hebben en hierin ook getraind worden. Er zijn ook wachters, deze moeten zorgen dat het in de hele staat veilig is. Een derde groep is de rest van het volk, deze zorgen dat er genoeg producten geproduceerd worden om de staat goed te kunnen laten voortbestaan. Deze mensen hebben vooral een economische functie.

Zo werkt de app

Even oefenen…

Kijk eens kritisch naar Plato’s beeld van een ideale staat. Wat zijn de voor- en nadelen van deze staatsinrichting?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ethiek

Trilemma van Agrippa: hoe werkt dit precies?

Intrinsieke of instrumentele waarden

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}