START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Plato: wie was hij en wat heeft hij voor ideeën?

Plato: wie was hij en wat heeft hij voor ideeën?

Plato is een van de eerste belangrijke westerse filosofen. Hij had ideeën over heel veel verschillende onderwerpen.

Twee belangrijke ideeën zijn Plato’s grot en de ideale staat van Plato. In dit artikel wordt besproken hoe dat precies werkt.

plato wie was hij

Plato’s grot

Plato geloofde dat belangrijke ethische waarden bestaan in de vorm van Ideeën. De Idee is een perfect voorbeeld van hoe iets zou moeten zijn. Deze Ideeën bestaan los van de aarde en blijven voor altijd hetzelfde. Wij vinden bijvoorbeeld dat sommige dingen rechtvaardiger zijn dan andere. Volgens Plato komt dit doordat rechtvaardigere handelingen dichter bij de Idee rechtvaardigheid staan.

Volgens Plato kunnen wij op aarde niet de Ideeën zelf waarnemen maar alleen een afspiegeling hiervan. Om dit te illustreren heeft Plato een idee bedacht dat “Plato’s grot” wordt genoemd. Volgens dit idee zien wij alleen de schaduwen van wat er echt achter ons gebeurt, zoals je ook op de afbeelding hieronder ziet. Plato geloofde ook dat we onszelf kunnen bevrijden uit de grot en dan wel de echte Ideeën kunnen kennen.

Plato’s ideale staat

Volgens Plato zijn filosofen in staat om de Idee “Rechtvaardigheid” te kennen. Hierdoor zijn zij de ideale leiders van een maatschappij. In Plato’s ideale staat zijn er een aantal filosoof-koningen die de leiding hebben en hierin ook getraind worden. Er zijn ook wachters, deze moeten zorgen dat het in de hele staat veilig is. Een derde groep is de rest van het volk, deze zorgen dat er genoeg producten geproduceerd worden om de staat goed te kunnen laten voortbestaan. Deze mensen hebben vooral een economische functie.

Zo werkt de app

Even oefenen…

Kijk eens kritisch naar Plato’s beeld van een ideale staat. Wat zijn de voor- en nadelen van deze staatsinrichting?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ethiek

Trilemma van Agrippa: hoe werkt dit precies?

Intrinsieke of instrumentele waarden

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!