fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

A priori en a posteriori: wat is het verschil?

A priori en a posteriori: twee termen die je vaak tegenkomt binnen de filosofie.

Ze lijken erg op elkaar maar geven op een fundamenteel niveau een heel groot verschil aan. Welk verschil precies? Mr. Chadd legt het je uit.

Ondanks dat de concepten al eeuwen oud zijn, werden ze populair gemaakt door vooral Immanuel Kant in 1781.
a priori en a posteriori
A priori
A priori komt van het latijn voor “wat van tevoren gegeven is”. Hiermee wordt bedoeld dat een bepaalde stelling of kennis onafhankelijk is van de waarneming of ervaring. Je kan al iets zeggen over de eigenschappen van een cirkel zonder ooit een cirkel te hebben gezien, omdat het een theoretisch idee is. Een voorbeeld:

De uitspraak “de cirkel is rond” is a priori waar, omdat het ingebakken zit in het concept van een cirkel. Hier hoeven we niet eerst een cirkel voor te tekenen om erachter te komen.


A posteriori
Het tegenovergestelde is ‘a posteriori’, wat over kennis gaat dat is afgeleid uit de ervaringen. Veel eigenschappen van objecten en stellingen zijn niet per definitie waar. Een uitspraak over de rode kleur van een dak hangt af van het desbetreffende dak en zal dus eerst geobserveerd moeten voordat je kan zeggen of het waar is of niet. A posteriori kennis gaat over empirische stellingen.

Zo werkt de app

Waarom?
Bij het spreken over kennis is het dus belangrijk of het a priori of a posteriori kennis is. Daarmee kan er worden gesproken of het zinvolle stellingen zijn in bepaalde situaties of niet. De uitspraak over een ronde cirkel voegt namelijk niets toe, omdat het al gegeven was in de theorie van een cirkel. De kleur van het dak daarentegen is een nieuw gegeven dat toe kan worden gevoegd aan de algehele kennis. Of het een zinvolle uitspraak is of niet, hangt erg af vanuit welk perspectief je het bekijkt of welke filosoof je het vraagt.

En nu jij!
Probeer in 20 woorden het verschil tussen a priori en a posteriori samen te vatten. Dan kan je zien of je het echt goed begrijpt!
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp