Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

A priori en a posteriori: wat is het verschil?

A priori en a posteriori: wat is het verschil?

A priori en a posteriori: twee termen die je vaak tegenkomt binnen de filosofie.

Ze lijken erg op elkaar maar geven op een fundamenteel niveau een heel groot verschil aan. Welk verschil precies? Mr. Chadd legt het je uit.

Ondanks dat de concepten al eeuwen oud zijn, werden ze populair gemaakt door vooral Immanuel Kant in 1781.

a priori en a posteriori

A priori

A priori komt van het latijn voor “wat van tevoren gegeven is”. Hiermee wordt bedoeld dat een bepaalde stelling of kennis onafhankelijk is van de waarneming of ervaring. Je kan al iets zeggen over de eigenschappen van een cirkel zonder ooit een cirkel te hebben gezien, omdat het een theoretisch idee is. Een voorbeeld:

De uitspraak “de cirkel is rond” is a priori waar, omdat het ingebakken zit in het concept van een cirkel. Hier hoeven we niet eerst een cirkel voor te tekenen om erachter te komen.

A posteriori

Het tegenovergestelde is ‘a posteriori’, wat over kennis gaat dat is afgeleid uit de ervaringen. Veel eigenschappen van objecten en stellingen zijn niet per definitie waar. Een uitspraak over de rode kleur van een dak hangt af van het desbetreffende dak en zal dus eerst geobserveerd moeten voordat je kan zeggen of het waar is of niet. A posteriori kennis gaat over empirische stellingen.

Zo werkt de app

Waarom?

Bij het spreken over kennis is het dus belangrijk of het a priori of a posteriori kennis is. Daarmee kan er worden gesproken of het zinvolle stellingen zijn in bepaalde situaties of niet. De uitspraak over een ronde cirkel voegt namelijk niets toe, omdat het al gegeven was in de theorie van een cirkel. De kleur van het dak daarentegen is een nieuw gegeven dat toe kan worden gevoegd aan de algehele kennis. Of het een zinvolle uitspraak is of niet, hangt erg af vanuit welk perspectief je het bekijkt of welke filosoof je het vraagt.

En nu jij!

Probeer in 20 woorden het verschil tussen a priori en a posteriori samen te vatten. Dan kan je zien of je het echt goed begrijpt!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kennis en kunde

Philosophy of Mind

De Duhem-Quinestelling

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}