START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Modal verbs: wanneer gebruik je welk hulpwerkwoord?

Hulpwerkwoorden gebruik je om toestemming, mogelijkheid of verplichting uit te drukken.

Je hebt in het Engels verschillende hulpwerkwoorden, zoals can , shall , will en may .

Wanneer gebruik je welk hulpwerkwoord? Mr. Chadd helpt je hierbij!

Can, could en be able to

Can gebruik je als iets mogelijk of toegestaan is. Ook gebruik je can als iemand iets kan doen. Achter can komt altijd het infinitief van het werkwoord. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Can you talk to her tomorrow? (Kun je morgen met haar praten?).

Be able to kun je vaak in dezelfde gevallen gebruiken als can . Het is minder gebruikelijk om be able to te zeggen dan om can te zeggen. Je kunt be able to in combinatie met andere hulpwerkwoorden gebruiken. Bijvoorbeeld: I haven’t been able to do the task yet. (Ik heb de taak nog niet uit kunnen voeren.)

Could is de verleden tijd van can . Je gebruikt het vaak als iemand iets over het algemeen kon in het verleden of als het in het algemeen mogelijk was om iets te doen, zoals: You could see the whole city from here. (Je kon de hele stad zien vanaf hier.) Wil je meer weten over het verschil tussen can en could , kijk dan even hier .

May en might

Je gebruikt may en might om aan te geven dat iets mogelijk is. In veel gevallen kun je zowel may als might gebruiken. Might geeft iets meer onzekerheid aan dan may . Bij een situatie die niet waar is, gebruik je altijd might. Dus: If it weren’t raining today, I might be happier. (Als het niet regende vandaag, zou ik blijer zijn.) Je kunt may en might ook gebruiken als je iets wil vragen. Dit is formeler dan can of could .

Should

Should wordt gebruikt om advies of een mening te geven. Ook als iets anders is dan je had verwacht gebruik je should . Hieronder volgen een paar voorbeelden van hoe je should kunt gebruiken.

You should go to bed now. (Je moet nu naar bed gaan).

I think he shouldn’t go there anymore. (Ik denk dat hij daar niet meer heen moet gaan.)

She should have left the house earlier. (Ze had eerder van huis moeten gaan.)

Must en have to

Je gebruikt must en have to als je iets moet doen. Must en have to worden vaak in dezelfde gevallen gebruikt, maar er zijn wel een paar kleine verschillen ertussen. Zo kun je must niet in de verleden tijd gebruiken en ook niet bij feiten. Bijvoorbeeld:

I had to work last night (en niet: I must work last night).

I have to travel to London on Sunday for my work. (en niet: I must travel to London on Sunday for my work .)

Must wordt vaak in geschreven teksten en instructies gebruikt. Zo schrijf je bijvoorbeeld: The letters must be here by 14 April.

Will en would

Will gebruik je om aan te geven dat iets nog gaat gebeuren. Ook kun je will gebruiken als je een vraag stelt. Als je een belofte of een aanbod doet, gebruik je ook will .

Would gebruik je als je over een situatie nadenkt die niet echt is. ( I would love to live there. ) In zinnen met if gebruik je ook vaak will of would .

Wil je meer weten over het verschil tussen will en would , kijk dan even hier .

Oefenen

Vul het juiste woord in in de volgende zinnen (soms zijn er meerdere goede antwoorden):

  1. … you help me with my groceries?
  2. I … really like that.
  3. I … not come to the party.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Can of could

Wat zijn koppelwoorden?

Much and many

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!