fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Koppelwoorden in het Engels gebruik je op verschillende manieren, hoe zit het precies? Dat legt Mr. Chadd je hier uit!

Een koppelwoord verbindt zinnen met elkaar en geven tegenstellingen en overeenkomsten aan in een tekst. Koppelwoorden worden soms ook signaalwoorden of voegwoorden genoemd. Dat komt omdat de woorden een ‘signaal’ zijn voor wat er verder in de tekst gebeurt en de tekst aan elkaar voegt. Dit helpt je bij het lezen van een tekst omdat door middel van koppelwoorden de logica wordt verduidelijkt.
Koppelwoorden
Er zijn vier soorten koppelwoorden, hieronder leggen we uit welke soorten er zijn.

1. Informerende koppelwoorden. Deze koppelwoorden gebruik je om meer informatie te geven over iets in de tekst. In het Nederlands gebruik je ‘daarnaast’ of ‘ook’. Voorbeelden van informerende koppelwoorden in het Engels zijn: ‘Also’, ‘Especially’ en ‘For example’. Een voorbeeld van een zin met een informerend koppelwoord is: ‘I will speak to you tonight, aditionally, we will meet on Tuesday’.

2. Tegenstellende koppelwoorden. Deze koppelwoorden gebruik je om aan te geven dat er een tegenstelling aankomt in de tekst. In het Nederlands gebruik je vaak ‘Maar’ of ‘Echter’. Voorbeelden van tegenstellende koppelwoorden in het Engels zijn: ‘But’ of ‘Whereas’. Een voorbeeld van een zin met een tegenstellend koppelwoord is: ‘I would like to eat fries instead of potatoes’.

3. Koppelwoorden van oorzaak en gevolg. Deze koppelwoorden worden gebruikt om een oorzaak-gevolgrelatie aan te geven tussen twee situaties. Bijvoorbeeld: ‘as a result of’ of ‘hence’. Een voorbeeld van een zin met een koppelwoord van oorzaak en gevolg is: ‘In order to confirm your enrollment, you need to fill in the form’.

4. Introducerende of samenvattende koppelwoorden. Deze koppelwoorden gebruik je om iets aan te kondigen of om iets samen te vatten. Bijvoorbeeld: ‘Concluding’ of ‘Afterwards’. Een voorbeeld van een zin met een samenvattend koppelwoord is: ‘In summary, everybody is happy and we will continue the way we did’.

Wil je oefenen met het herkennen van koppelwoorden in het Engels?

Benoem dan welk soort koppelwoord er in de onderstaande zinnen staat en verzin een ander koppelwoord dat ervoor in de plaats kan!

1. I am very tired; hence I will go to bed early tonight.
2. She really liked to play soccer, despite her lack of talent.
3. Grandma loved all her grandchildren, in particular the ones that visited her every week.

Andere bezoekers keken ook naar: Will of would?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp