Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Wat zijn koppelwoorden?

Koppelwoorden in het Engels gebruik je op verschillende manieren, hoe zit het precies? Dat legt Mr. Chadd je hier uit!

Een koppelwoord verbindt zinnen met elkaar en geven tegenstellingen en overeenkomsten aan in een tekst. Koppelwoorden worden soms ook signaalwoorden of voegwoorden genoemd. Dat komt omdat de woorden een ‘signaal’ zijn voor wat er verder in de tekst gebeurt en de tekst aan elkaar voegt. Dit helpt je bij het lezen van een tekst omdat door middel van koppelwoorden de logica wordt verduidelijkt.

Koppelwoorden

Er zijn vier soorten koppelwoorden, hieronder leggen we uit welke soorten er zijn.

  1. Informerende koppelwoorden . Deze koppelwoorden gebruik je om meer informatie te geven over iets in de tekst. In het Nederlands gebruik je ‘daarnaast’ of ‘ook’. Voorbeelden van informerende koppelwoorden in het Engels zijn: ‘Also’, ‘Especially’ en ‘For example’. Een voorbeeld van een zin met een informerend koppelwoord is: ‘I will speak to you tonight, aditionally, we will meet on Tuesday’.

  2. Tegenstellende koppelwoorden . Deze koppelwoorden gebruik je om aan te geven dat er een tegenstelling aankomt in de tekst. In het Nederlands gebruik je vaak ‘Maar’ of ‘Echter’. Voorbeelden van tegenstellende koppelwoorden in het Engels zijn: ‘But’ of ‘Whereas’. Een voorbeeld van een zin met een tegenstellend koppelwoord is: ‘I would like to eat fries instead of potatoes’.

  1. Koppelwoorden van oorzaak en gevolg . Deze koppelwoorden worden gebruikt om een oorzaak-gevolgrelatie aan te geven tussen twee situaties. Bijvoorbeeld: ‘as a result of’ of ‘hence’. Een voorbeeld van een zin met een koppelwoord van oorzaak en gevolg is: ‘In order to confirm your enrollment, you need to fill in the form’.

  2. Introducerende of samenvattende koppelwoorden . Deze koppelwoorden gebruik je om iets aan te kondigen of om iets samen te vatten. Bijvoorbeeld: ‘Concluding’ of ‘Afterwards’. Een voorbeeld van een zin met een samenvattend koppelwoord is: ‘In summary, everybody is happy and we will continue the way we did’.

Wil je oefenen met het herkennen van koppelwoorden in het Engels?

Benoem dan welk soort koppelwoord er in de onderstaande zinnen staat en verzin een ander koppelwoord dat ervoor in de plaats kan!

  1. I am very tired; hence I will go to bed early tonight.

  2. She really liked to play soccer, despite her lack of talent.

  3. Grandma loved all her grandchildren, in particular the ones that visited her every week.

Andere bezoekers keken ook naar: Will of would?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Your of you’re en their of they’re: hoe haal je ze uit elkaar?

Vraagzin maken in het Engels

Modal verbs: wanneer gebruik je welk hulpwerkwoord?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}