Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

If en when: wanneer gebruik je welke?

If en when betekenen allebei ‘als’.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je het juiste woord gebruikt? Mr. Chadd helpt je verder!

If en when

When

Je zou when letterlijk kunnen vertalen als ‘toen’ of ‘wanneer’. Je gebruikt dit als je zeker weet dat iets gaat gebeuren. Als je weet dat iemand later een afspraak heeft met iemand anders, dan zou je kunnen zeggen: zeg dat ik haar wil spreken wanneer je haar ziet. Je weet dan (bijna helemaal) zeker dat dit gaat plaatsvinden. Je zou dit dan vertalen met: “Tell her I want to talk to her when you see her.”.

If

If betekent ‘als’ of ‘indien’. Je gebruikt dit als je niet zeker weet of iets gaat gebeuren of als je een voorwaarde ergens aan wil geven. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: zeg dat ik haar wil spreken, als je haar ziet. Als je hier ‘if’ gebruikt, dan betekent dit dat je niet zeker weet of degene met wie je praat haar ziet. In het Engels zou je dan zeggen: “Tell her I want to talk to her if you see her.”

Zo werkt de app

Voorwaardelijke bijzinnen

Voorwaardelijke bijzinnen, of conditionals in het Engels gebruik je om bepaalde gevolgen duidelijk te maken van een actie. Een voorbeeld hiervan is: als je nu gaat, dan haal je je trein. De voorwaarde is de if -zin en het gevolg hiervan staat in de hoofdzin.

  • Als je zeker weet dat er een bepaald gevolg plaatsvindt dan gebruik je zowel in de if -zin als in de hoofdzin de present simple. Een voorbeeld hiervan is: if you freeze water, it becomes ice.
  • Als het zeer waarschijnlijk is dat de voorwaarde plaatsvindt, dan gebruik je de present simple in de if -zin en will (not) in de hoofdzin. Bijvoorbeeld: if you miss your train, your parents will get mad.
  • Als de kans heel klein is dat de voorwaarde plaatsvindt, dan gebruik je de past simple in de if -zin en would (not) in de hoofdzin. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: if I won the lottery, I would travel the world.

Let op: je gebruikt nooit will of would in de if-zin, dit gebruik je alleen in de hoofdzin.

Oefenen

  • Vertaal de volgende zinnen en kijk of je if of when moet gebruiken.
  • Als ik doodga, wil ik dat iedereen gekleurde kleren draagt.
  • Als je naar de supermarkt gaat, dan mag je snoep kopen.
  • Als hij je e-mailadres had, zou hij je bellen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Where, were en we’re: wanneer gebruik je welke?

Both, either, neither, each, all, every en none

In, On en At

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}