fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De Lorenzcurve is een grafiek die laat zien hoe het totale inkomen van een land verdeeld is over de bevolking. Maar hoe werkt het nu precies? Check het hier!

Wat is de Lorenzcurve
Hierdoor laat de Lorenzcurve zien hoe groot het verschil is tussen arm en rijk. Op de x-as staat het percentage van de bevolking (0% – 100%) en op de y-as het percentage van het totale inkomen (0% – 100%). De lijn begint altijd in de oorsprong (0% van het inkomen wordt verdiend door 0% van de mensen) en eindigt altijd op het punt waar 100% van het inkomen wordt verdiend door 100% van de mensen.

Volledig gelijke inkomensverdeling

Hieronder zie je de lorenzcurve van een land waar het inkomen perfect gelijk verdeeld is. In punt A kan je zien dat 50% van het inkomen (y-as) wordt verdeeld over 50% van de mensen (x-as). Omdat de Lorenzcurve een rechte lijn is, geldt deze regel voor ieder punt op de curve. Dus ook 10% van het inkomen wordt verdeeld over 10% van de mensen.

Lorenzcurve gelijke inkomensverdeling

Ongelijke inkomensverdeling

Helaas is het nooit zo dat het inkomen precies gelijk is verdeeld. Er zijn altijd mensen die iets meer verdienen en mensen die minder geld verdienen. Hieronder zie een Lorenzcurve waarin het inkomen niet gelijk is verdeeld. In punt A kan je aflezen dat 5% van het inkomen verdeeld wordt over 25% van de mensen. Deze mensen verdienen dus niet zo veel. In punt B kan je zien dat 55% van de mensen 20% van het inkomen hebben en in punt C dat 80% van de mensen, 50% van het inkomen hebben.

Je kan de Lorenzcurve ook de andere kant op lezen. Als je kijkt naar punt D, kan je zien dat de laatste 10% van de mensen 25% procent van het inkomen kunnen verdelen. Die laatste 10% zijn dan relatief rijke mensen.

Lorenzcurve ongelijke inkomensverdeling

Kun jij de volgende vragen beantwoorden? 

Wat laat de Lorenzcurve zien en waarom is het nuttig om dit te weten?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp