START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat is de Lorenzcurve en wat laat het zien?

De Lorenzcurve is een grafiek die laat zien hoe het totale inkomen van een land verdeeld is over de bevolking. Maar hoe werkt het nu precies? Check het hier!

Hierdoor laat de Lorenzcurve zien hoe groot het verschil is tussen arm en rijk. Op de x-as staat het percentage van de bevolking (0% – 100%) en op de y-as het percentage van het totale inkomen (0% – 100%). De lijn begint altijd in de oorsprong (0% van het inkomen wordt verdiend door 0% van de mensen) en eindigt altijd op het punt waar 100% van het inkomen wordt verdiend door 100% van de mensen.

Volledig gelijke inkomensverdeling

Hieronder zie je de lorenzcurve van een land waar het inkomen perfect gelijk verdeeld is. In punt A kan je zien dat 50% van het inkomen (y-as) wordt verdeeld over 50% van de mensen (x-as). Omdat de Lorenzcurve een rechte lijn is, geldt deze regel voor ieder punt op de curve. Dus ook 10% van het inkomen wordt verdeeld over 10% van de mensen.

Lorenzcurve gelijke inkomensverdeling

Ongelijke inkomensverdeling

Helaas is het nooit zo dat het inkomen precies gelijk is verdeeld. Er zijn altijd mensen die iets meer verdienen en mensen die minder geld verdienen. Hieronder zie een Lorenzcurve waarin het inkomen niet gelijk is verdeeld. In punt A kan je aflezen dat 5% van het inkomen verdeeld wordt over 25% van de mensen. Deze mensen verdienen dus niet zo veel. In punt B kan je zien dat 55% van de mensen 20% van het inkomen hebben en in punt C dat 80% van de mensen, 50% van het inkomen hebben.

Je kan de Lorenzcurve ook de andere kant op lezen. Als je kijkt naar punt D, kan je zien dat de laatste 10% van de mensen 25% procent van het inkomen kunnen verdelen. Die laatste 10% zijn dan relatief rijke mensen.

Lorenzcurve ongelijke inkomensverdeling

Kun jij de volgende vragen beantwoorden?

Wat laat de Lorenzcurve zien en waarom is het nuttig om dit te weten?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Arbeidsdeling en specialisatie

Solidariteit: wat is het en wat hebben we eraan?

Het jeugdloon en minimumloon

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!