START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Het jeugdloon en minimumloon

Iedereen die werkt in Nederland heeft recht op een minimale hoeveelheid loon; het minimumloon.

Werknemers die 21 jaar en ouder zijn moeten volgens de overheid een volwaardig loon verdienen.

Hierdoor heeft de overheid een wet ingesteld die ervoor zorgt dat iedereen in Nederland een minimale hoeveelheid loon krijgt.

Ben je nog geen 21 jaar? Dan val je onder het jeugdloon! Jeugdige werknemers tussen de 15 en 20 jaar oud krijgen een vast percentage van het totale minimumloon.

Jeugdloon en minimumloon

Het jeugdloon en minimumloon zijn ingesteld om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende verdient en er geen werknemers een onevenredig laag loon krijgen. Het is dus verboden om als werkgever lonen te betalen die lager zijn dat het minimumloon. Vanaf 1 juli 2019 is er bovendien een verandering in de wet gekomen dat vanaf nu 21 jarigen ook het volledige minimumloon moeten krijgen. Hiervoor gold dit alleen voor iedereen die 22 jaar en ouder is.

Het minimumloon in Nederland bestaat al sinds 27 november 1968. Toen werd het vastgesteld op 100 euro in de week voor iedereen die 25 jaar en ouder was. Een paar jaar later, in 1974, werd in Nederland ook het wettelijk minimumjeugdloon ingevoerd. Het voornaamste doel hiervan was het beschermen van alle jongeren die een arbeidsovereenkomst getekend hadden.

Het minimumloon wordt regelmatig aangepast (meestal per 1 januari of 1 juli). Dit heeft te maken met inflatie en welvaarts veranderingen in Nederland. Ook kan het minimumloon afhangen van de sector waarin je werkt en de afspraken die zijn gemaakt in de CAO die voor die sector gelden.

Tabel 1. Minimumloon en jeugdloon per 1 juli 2019

loontabel

Voorbeeldvraag

In Denemarken, Finland en Zweden hebben ze geen wettelijk minimumloon. Denk je dat dit positief of negatief kan uitwerken?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Loonquote, loonaandeel en loonruimte: het houdt het in?

Arbeidsproductiviteit: wat is het en bereken je het?

Werkloosheid: welke vormen zijn er?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!