fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

We werken natuurlijk alleen voornamelijk om geld te verdienen.

Maar hoeveel van het geld dat bedrijven verdienen gaat eigenlijk naar de werknemers en hoe eerlijk is dat?

Dit soort zaken bereken je met de loonquote, het loonaandeel en de loonruimte! Hoe precies? Lees het hier!

Loonquote en –aandeel
Met loonquote en –aandeel kijken we allebei naar de productiefactoren die er worden ingezet in een bedrijf, je hebt ze vast allemaal wel eens voorbij horen komen. Deze productiefactoren zijn arbeid, kapitaal, natuurlijk en ondernemerschap. Deze factoren tezamen zorgen voor de toegevoegde waarde binnen een bedrijf.
Loonquote
Met het loonquote (ook wel loonaandeel genoemd) bereken je hoeveel van deze toegevoegde waarde (al het geld verdiend door het bedrijf) opgaat aan het uitbetalen van de lonen van werknemers. Dat kan je op een vrij simpele manier berekenen volgens de volgende formule:
Loonquote = Waarde lonen ÷ Totale toegevoegde waarde

Zo werkt de app

Loonruimte
Loonruimte heeft te maken met het loonquote waar we het hierboven over hadden maar bekijkt het vanaf de andere kant, namelijk vanuit de medewerker. De loonruimte kijkt namelijk naar hoeveel ruimte er is om de lonen van de medewerkers te verhogen.
Dit principe gaat uit van de relatie tussen arbeidsproductiviteit en loon. Wanneer er door een onderneming 5% productiever gewerkt kan worden en de prijzen verder niet veranderen dan is er dus 5% aan ruimte om de lonen te verhogen zonder dat de onderneming hier “verlies” op maakt.

Oefenopgave, test jezelf!
Tom is medewerker bij plantenwinkel De Plantenbak. Hij heeft gezien dat zijn werk door de invoer van een nieuw systeem 10% sneller gaat en heeft erg zijn best gedaan om dit nieuwe systeem te leren kennen. Hij vindt dat hij best een loonsverhoging verdient.
Met welke van de bovenstaande twee metingen (loonquote of loonruimte) kan Tom het best naar zijn baas gaan? 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp