START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Loonquote, loonaandeel en loonruimte: wat houdt het in?

We werken natuurlijk alleen voornamelijk om geld te verdienen.

Maar hoeveel van het geld dat bedrijven verdienen gaat eigenlijk naar de werknemers en hoe eerlijk is dat?

Dit soort zaken bereken je met de loonquote, het loonaandeel en de loonruimte! Hoe precies? Lees het hier!

Loonquote en –aandeel

Met loonquote en –aandeel kijken we allebei naar de productiefactoren die er worden ingezet in een bedrijf, je hebt ze vast allemaal wel eens voorbij horen komen. Deze productiefactoren zijn arbeid, kapitaal, natuurlijk en ondernemerschap. Deze factoren tezamen zorgen voor de toegevoegde waarde binnen een bedrijf.

Loonquote

Met het loonquote (ook wel loonaandeel genoemd) bereken je hoeveel van deze toegevoegde waarde (al het geld verdiend door het bedrijf) opgaat aan het uitbetalen van de lonen van werknemers. Dat kan je op een vrij simpele manier berekenen volgens de volgende formule:

Loonquote = Waarde lonen ÷ Totale toegevoegde waarde

Zo werkt de app

Loonruimte

Loonruimte heeft te maken met het loonquote waar we het hierboven over hadden maar bekijkt het vanaf de andere kant, namelijk vanuit de medewerker. De loonruimte kijkt namelijk naar hoeveel ruimte er is om de lonen van de medewerkers te verhogen.

Dit principe gaat uit van de relatie tussen arbeidsproductiviteit en loon. Wanneer er door een onderneming 5% productiever gewerkt kan worden en de prijzen verder niet veranderen dan is er dus 5% aan ruimte om de lonen te verhogen zonder dat de onderneming hier “verlies” op maakt.

Oefenopgave, test jezelf!

Tom is medewerker bij plantenwinkel De Plantenbak. Hij heeft gezien dat zijn werk door de invoer van een nieuw systeem 10% sneller gaat en heeft erg zijn best gedaan om dit nieuwe systeem te leren kennen. Hij vindt dat hij best een loonsverhoging verdient.

Met welke van de bovenstaande twee metingen (loonquote of loonruimte) kan Tom het best naar zijn baas gaan?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het jeugdloon en minimumloon

Toegevoegde waarde, wat is het en hoe bereken ik het?

Productiefactoren: wat zijn dat?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!