fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Voor een bedrijf is de toegevoegde waarde van groot belang. Maar wat is het eigenlijk?

En belangrijker nog, hoe bereken je het?

Geen zorgen, Mr. Chadd legt het hier allemaal stap voor stap voor je uit!

toegevoegde waarde
Wat is de toegevoegde waarde?
De toegevoegde waarde is eigenlijk die waarde die wordt toegevoegd tijdens de productie bij een bepaald bedrijf. De bruto toegevoegde waarde kunnen we berekenen door de omzet te verminderen met de inkoopwaarde van een bedrijf. Kijk eens naar het volgende voorbeeld:

Een fabrikant van koffie koopt voor €25 aan koffie in. Uiteindelijk verkoopt de fabrikant deze koffie voor €75 aan de supermarkt. De waarde die dan door de fabrikant is toegevoegd is: 75 – 25 = €50.


Wat moeten we met de toegevoegde waarde?
Voordat een bedrijf überhaupt kan gaan produceren, hebben ze eerst productiefactoren nodig. De productiefactoren moeten worden betaald uit de (bruto) toegevoegde waarde. Er zijn een paar soorten productiefactoren waar een bedrijf rekening mee moet houden:

  • Afschrijvingen. Tijdens het productieproces draaien de machines en hierop moet worden afgeschreven.
  • Loon. Ook de arbeiders moeten worden betaald.
  • Rente. Daarnaast zal ook de bank moeten worden betaald.
  • Pacht en huur. Ook de eigenaren van de grond en/of het gebouw zullen moeten worden betaald.

Wanneer een bedrijf het goed doet, blijft er ook voor het bedrijf zelf nog wat over, dit is de winst, dit wordt ook gezien als een productiefactor.

Zo werkt de app

Bruto en netto toegevoegde waarde
Tot nu toe hebben we het alleen over de bruto toegevoegde waarde gehad. Dit is de toegevoegde waarde zonder dat we rekening hebben gehouden met de afschrijvingskosten van de gebruikte machines of andere kapitaalgoederen. Ook deze kosten moeten uit de winst worden betaald. Als we de afschrijvingskosten wél meenemen, dan hebben we het over de netto toegevoegde waarde.

Alles duidelijk? Mooi! Test jezelf eens met deze oefenvraag!
Een bakker koopt voor €240 aan grondstoffen in om zijn brood te kunnen bakken. Uiteindelijk verkoopt de bakker deze broden door aan de supermarkt voor een bedrag van €420. De bakker is slim, want in zijn berekening neemt hij ook de afschrijvingskosten van zijn machines mee, deze heeft hij berekend voor deze specifieke order en komt uit op €100.

Wat is de netto toegevoegde waarde voor de bakker?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp