fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Daar is ‘ie weer, de balansrekening!

In deze uitleg duikt Mr. Chadd in de activa en de liquide middelen en dan vooral de verschillen daartussen.

Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De balansrekening
Even een kleine terugblik op de balansrekening, want hoe zag deze er ook alweer uit?
activa
De balansrekening, ook wel kortweg balans genoemd, van een onderneming bestaat uit twee zijden. De linkerzijde is de debet-kant, ook wel de activa (bezittingen) kant genoemd. Aan de rechterzijde is de credit-kant, ook wel de passiva (schulden) kant genoemd. Een kenmerk van een balans is dat deze altijd in evenwicht (in balans dus) is. De bedragen aan de beide zijden moeten dus gelijk zijn.

Activa
Zoals gezegd, de activa kunnen we vinden aan de linkerkant (debet) van de balans. De activa staan voor de bezittingen van een onderneming en worden onderverdeeld in vaste activa en vlottende activa.

Vaste activa zijn bezittingen die voor een lange tijd, sowieso langer dan een jaar, meegaan. Denk bijvoorbeeld aan een kantoorpand of een bedrijfsauto.

Vlottende activa zijn bezittingen die voor maximaal een jaar meegaan of een productieronde bruikbaar blijven, denk aan voorraden en debiteuren.

Zo werkt de app

Liquide middelen
Kort gezegd is liquide middelen een ander woord voor geld. Het kan bestaan uit meerdere dingen. Onderdelen van liquide middelen zijn bijvoorbeeld het contante geld (kas), je positieve saldi op de bank (giraal geld) en beleggingen in aandelen die in principe in geld kunnen worden omgezet. Kortom, met liquide middelen kun je betalen.

Test jezelf met deze oefenvraag!
Mr. Chadd besluit een compleet nieuw interieur aan te schaffen. Alle bureau’s, stoelen en computers zijn vervangen. Van welke soort activa is hier sprake? Vlottend of vast?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp