fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Schaarste: wat is het?

Onze behoeften zijn oneindig, helaas zijn er niet genoeg middelen om aan al deze behoeften te voldoen. Dan is er sprake van schaarste.

schaarste

Er zijn productiefactoren nodig om producten te maken en om zo onze behoeften te vervullen. Wanneer je productiefactoren kunt gebruiken om verschillende behoeften te vervullen, dan zijn deze productiefactoren alternatief aanwendbaar. Er moet dan dus een keuze worden gemaakt waarvoor je deze productiefactoren gaat gebruiken. Iedere keer dat we een keuze moeten maken over hoe we productiemiddelen in willen zetten om producten te produceren, is er sprake van schaarste. Want als er van één product meer wordt geproduceerd, dan betekent dit dat er van een ander product minder kan worden geproduceerd. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er niet genoeg kapitaal of arbeid is.


Ook tijd is schaars, omdat je keuzes moet maken over hoe je je tijd gaat besteden. Wanneer je een middag naar het park gaat om te ontspannen, kun je niet tegelijkertijd werken. Je offert dus de productiefactor arbeid op.

Gezinnen moeten ook bepaalde keuzes maken als het gaat om het kopen van bepaalde producten. Dit heeft vaak met het budget te maken, oftewel hoeveel geld een huishouden heeft om te besteden. Aan de hand hiervan wordt er tussen de volgende behoeften een onderscheid gemaakt:

  • Basis behoeften of primaire behoeften: de belangrijkste dingen die je nodig hebt in het leven, bijvoorbeeld een dak boven je hoofd, voedsel en kleding.
  • Secundaire behoeften: deze behoeften worden pas belangrijk zodra de primaire behoeften zijn vervuld. Deze bestaan uit normale en luxe behoeften:
    • Normale behoeften: behoeften die net iets minder belangrijk zijn dan de basisbehoeften, bijvoorbeeld de behoefte om te sporten en om af en toe iets lekkers te kopen.
    • Luxe behoeften: de naam zegt het eigenlijk al, dit zijn de luxe producten die niet noodzakelijk zijn om te leven en dus ook nog minder belangrijk dan normale behoeften, bijvoorbeeld merkkleding of een dure sportauto.

Oefenvraag
Is het drinkwater wat in Nederland uit de kraan komt schaars? En regenwater?


Tjitske

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tjitske.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp