Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Schaarste: wat is het?

Schaarste: wat is het?

Onze behoeften zijn oneindig, helaas zijn er niet genoeg middelen om aan al deze behoeften te voldoen. Dan is er sprake van schaarste.

schaarste

Er zijn productiefactoren nodig om producten te maken en om zo onze behoeften te vervullen. Wanneer je productiefactoren kunt gebruiken om verschillende behoeften te vervullen, dan zijn deze productiefactoren alternatief aanwendbaar . Er moet dan dus een keuze worden gemaakt waarvoor je deze productiefactoren gaat gebruiken. Iedere keer dat we een keuze moeten maken over hoe we productiemiddelen in willen zetten om producten te produceren, is er sprake van schaarste. Want als er van één product meer wordt geproduceerd, dan betekent dit dat er van een ander product minder kan worden geproduceerd. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er niet genoeg kapitaal of arbeid is.

Ook tijd is schaars, omdat je keuzes moet maken over hoe je je tijd gaat besteden. Wanneer je een middag naar het park gaat om te ontspannen, kun je niet tegelijkertijd werken. Je offert dus de productiefactor arbeid op.

Gezinnen moeten ook bepaalde keuzes maken als het gaat om het kopen van bepaalde producten. Dit heeft vaak met het budget te maken, oftewel hoeveel geld een huishouden heeft om te besteden. Aan de hand hiervan wordt er tussen de volgende behoeften een onderscheid gemaakt:

  • Basis behoeften of primaire behoeften: de belangrijkste dingen die je nodig hebt in het leven, bijvoorbeeld een dak boven je hoofd, voedsel en kleding.

  • Secundaire behoeften: deze behoeften worden pas belangrijk zodra de primaire behoeften zijn vervuld. Deze bestaan uit normale en luxe behoeften:

    • Normale behoeften: behoeften die net iets minder belangrijk zijn dan de basisbehoeften, bijvoorbeeld de behoefte om te sporten en om af en toe iets lekkers te kopen.
    • Luxe behoeften: de naam zegt het eigenlijk al, dit zijn de luxe producten die niet noodzakelijk zijn om te leven en dus ook nog minder belangrijk dan normale behoeften, bijvoorbeeld merkkleding of een dure sportauto.

Oefenvraag

Is het drinkwater wat in Nederland uit de kraan komt schaars? En regenwater?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Behoeften

Marktvormen: welke zijn er allemaal?

Break-even punt: wat is het en waarvoor heb je het nodig?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}