START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Schaarste: wat is het?

Schaarste: wat is het?

Onze behoeften zijn oneindig, helaas zijn er niet genoeg middelen om aan al deze behoeften te voldoen. Dan is er sprake van schaarste.

schaarste

Er zijn productiefactoren nodig om producten te maken en om zo onze behoeften te vervullen. Wanneer je productiefactoren kunt gebruiken om verschillende behoeften te vervullen, dan zijn deze productiefactoren alternatief aanwendbaar . Er moet dan dus een keuze worden gemaakt waarvoor je deze productiefactoren gaat gebruiken. Iedere keer dat we een keuze moeten maken over hoe we productiemiddelen in willen zetten om producten te produceren, is er sprake van schaarste. Want als er van één product meer wordt geproduceerd, dan betekent dit dat er van een ander product minder kan worden geproduceerd. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er niet genoeg kapitaal of arbeid is.

Ook tijd is schaars, omdat je keuzes moet maken over hoe je je tijd gaat besteden. Wanneer je een middag naar het park gaat om te ontspannen, kun je niet tegelijkertijd werken. Je offert dus de productiefactor arbeid op.

Gezinnen moeten ook bepaalde keuzes maken als het gaat om het kopen van bepaalde producten. Dit heeft vaak met het budget te maken, oftewel hoeveel geld een huishouden heeft om te besteden. Aan de hand hiervan wordt er tussen de volgende behoeften een onderscheid gemaakt:

  • Basis behoeften of primaire behoeften: de belangrijkste dingen die je nodig hebt in het leven, bijvoorbeeld een dak boven je hoofd, voedsel en kleding.

  • Secundaire behoeften: deze behoeften worden pas belangrijk zodra de primaire behoeften zijn vervuld. Deze bestaan uit normale en luxe behoeften:

    • Normale behoeften: behoeften die net iets minder belangrijk zijn dan de basisbehoeften, bijvoorbeeld de behoefte om te sporten en om af en toe iets lekkers te kopen.
    • Luxe behoeften: de naam zegt het eigenlijk al, dit zijn de luxe producten die niet noodzakelijk zijn om te leven en dus ook nog minder belangrijk dan normale behoeften, bijvoorbeeld merkkleding of een dure sportauto.

Oefenvraag

Is het drinkwater wat in Nederland uit de kraan komt schaars? En regenwater?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Behoeften

Marktvormen: welke zijn er allemaal?

Break-even punt: wat is het en waarvoor heb je het nodig?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!