fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Prijsdiscriminatie en -differentiatie

Wanneer je op vakantie gaat en een vlucht wilt boeken, zul je zien dat je soms hele verschillende prijzen hebt op verschillende momenten.

Terwijl de vlucht precies hetzelfde is, betaal je er een andere prijs voor. De luchtvaartmaatschappij doet dan aan prijsdiscriminatie. Maar wat is dat nou eigenlijk precies en wat is dan het verschil met prijsdifferentiatie?

prijsdiscriminatie en -differentiatie
Prijsdiscriminatie
Prijsdiscriminatie houdt dus in dat een bedrijf hetzelfde product verkoopt tegen verschillende prijzen aan verschillende klanten. Dit is alleen mogelijk wanneer een bedrijf genoeg marktmacht heeft. Daarnaast moeten de afnemersgroepen (dus de verschillende consumentengroepen) goed van elkaar te onderscheiden zijn. De markten moeten goed gescheiden van elkaar zijn, want anders zouden alle consumenten natuurlijk voor de laagste prijs kiezen. Een voorbeeld van prijsdiscriminatie is de toegangsprijs voor een pretpark. Vaak betalen hele jonge kinderen en oudere mensen een lagere prijs.


Bedrijven doen aan prijsdiscriminatie zodat ze hun winst kunnen vergroten. Als een aantal consumenten bereid zijn om meer te betalen, dan kan een bedrijf aan deze mensen een hogere prijs vragen en zo de omzet vergroten.

Zo werkt de app

Prijsdifferentiatie
Prijsdiscriminatie en prijsdifferentiatie lijken erg op elkaar, maar er zit een verschil tussen. Bij prijsdiscriminatie gaat het om verschillende prijzen voor exact hetzelfde product en bij prijsdifferentiatie gaat het om verschillende prijzen voor vergelijkbare producten die niet exact hetzelfde zijn. Een voorbeeld van prijsdifferentiatie is een boek met een zachte kaft en een harde kaft. Het gaat om dezelfde inhoud, maar de harde kaft heeft een luxere uitstraling en dus kan de uitgever hier meer voor vragen.

Even oefenen…
Wat gebeurt er met het consumentensurplus als bedrijven aan prijsdiscriminatie doen?


Tjitske

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Tjitske.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp