Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Prijsdiscriminatie en -differentiatie

Prijsdiscriminatie en -differentiatie

Wanneer je op vakantie gaat en een vlucht wilt boeken, zul je zien dat je soms hele verschillende prijzen hebt op verschillende momenten.

Terwijl de vlucht precies hetzelfde is, betaal je er een andere prijs voor. De luchtvaartmaatschappij doet dan aan prijsdiscriminatie. Maar wat is dat nou eigenlijk precies en wat is dan het verschil met prijsdifferentiatie?

prijsdiscriminatie en -differentiatie

Prijsdiscriminatie

Prijsdiscriminatie houdt dus in dat een bedrijf hetzelfde product verkoopt tegen verschillende prijzen aan verschillende klanten. Dit is alleen mogelijk wanneer een bedrijf genoeg marktmacht heeft. Daarnaast moeten de afnemersgroepen (dus de verschillende consumentengroepen) goed van elkaar te onderscheiden zijn. De markten moeten goed gescheiden van elkaar zijn, want anders zouden alle consumenten natuurlijk voor de laagste prijs kiezen. Een voorbeeld van prijsdiscriminatie is de toegangsprijs voor een pretpark. Vaak betalen hele jonge kinderen en oudere mensen een lagere prijs.

Bedrijven doen aan prijsdiscriminatie zodat ze hun winst kunnen vergroten. Als een aantal consumenten bereid zijn om meer te betalen, dan kan een bedrijf aan deze mensen een hogere prijs vragen en zo de omzet vergroten.

Zo werkt de app

Prijsdifferentiatie

Prijsdiscriminatie en prijsdifferentiatie lijken erg op elkaar, maar er zit een verschil tussen. Bij prijsdiscriminatie gaat het om verschillende prijzen voor exact hetzelfde product en bij prijsdifferentiatie gaat het om verschillende prijzen voor vergelijkbare producten die niet exact hetzelfde zijn. Een voorbeeld van prijsdifferentiatie is een boek met een zachte kaft en een harde kaft. Het gaat om dezelfde inhoud, maar de harde kaft heeft een luxere uitstraling en dus kan de uitgever hier meer voor vragen.

Even oefenen…

Wat gebeurt er met het consumentensurplus als bedrijven aan prijsdiscriminatie doen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Prijselasticiteit: wat houdt het in en wat kun je er mee?

Kostprijs berekenen: hoe doe je dat en waar gebruik je het voor?

Marktprijs en omzet

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}