START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Prijsdiscriminatie en -differentiatie

Prijsdiscriminatie en -differentiatie

Wanneer je op vakantie gaat en een vlucht wilt boeken, zul je zien dat je soms hele verschillende prijzen hebt op verschillende momenten.

Terwijl de vlucht precies hetzelfde is, betaal je er een andere prijs voor. De luchtvaartmaatschappij doet dan aan prijsdiscriminatie. Maar wat is dat nou eigenlijk precies en wat is dan het verschil met prijsdifferentiatie?

prijsdiscriminatie en -differentiatie

Prijsdiscriminatie

Prijsdiscriminatie houdt dus in dat een bedrijf hetzelfde product verkoopt tegen verschillende prijzen aan verschillende klanten. Dit is alleen mogelijk wanneer een bedrijf genoeg marktmacht heeft. Daarnaast moeten de afnemersgroepen (dus de verschillende consumentengroepen) goed van elkaar te onderscheiden zijn. De markten moeten goed gescheiden van elkaar zijn, want anders zouden alle consumenten natuurlijk voor de laagste prijs kiezen. Een voorbeeld van prijsdiscriminatie is de toegangsprijs voor een pretpark. Vaak betalen hele jonge kinderen en oudere mensen een lagere prijs.

Bedrijven doen aan prijsdiscriminatie zodat ze hun winst kunnen vergroten. Als een aantal consumenten bereid zijn om meer te betalen, dan kan een bedrijf aan deze mensen een hogere prijs vragen en zo de omzet vergroten.

Zo werkt de app

Prijsdifferentiatie

Prijsdiscriminatie en prijsdifferentiatie lijken erg op elkaar, maar er zit een verschil tussen. Bij prijsdiscriminatie gaat het om verschillende prijzen voor exact hetzelfde product en bij prijsdifferentiatie gaat het om verschillende prijzen voor vergelijkbare producten die niet exact hetzelfde zijn. Een voorbeeld van prijsdifferentiatie is een boek met een zachte kaft en een harde kaft. Het gaat om dezelfde inhoud, maar de harde kaft heeft een luxere uitstraling en dus kan de uitgever hier meer voor vragen.

Even oefenen…

Wat gebeurt er met het consumentensurplus als bedrijven aan prijsdiscriminatie doen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Prijselasticiteit: wat houdt het in en wat kun je er mee?

Kostprijs berekenen: hoe doe je dat en waar gebruik je het voor?

Marktprijs en omzet

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!