Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Verkiezingen: welke zijn er allemaal?

Verkiezingen: welke zijn er allemaal?

Het belangrijkste wapen die je hebt in een democratie is je stem. Met jouw stem kan je namelijk invloed hebben op het beleid wat gevoerd wordt.

Maar welke verkiezingen zijn er allemaal en waar stem je dan precies voor? Mr. Chadd legt het je allemaal uit!

Tweede Kamerverkiezingen

Normaal gesproken zijn er elke vier jaar verkiezingen voor de Tweede Kamer. De Tweede Kamer is het meest besproken bestuursorgaan van Nederland. Zij hebben namelijk de meeste invloed over de inhoud van nieuwe wetten en mogelijke aanpassingen op bestaande wetten. De minister-president komt over het algemeen ook altijd van de grootste partij bij de Tweede Kamerverkiezingen.

verkiezingen

De volgende Tweede Kamerverkiezingen worden verwacht in 2021. Dit is nog niet zeker omdat de coalitie in de tweede kamer (de regerende partijen) het vaak met elkaar oneens zijn. Als de onenigheid tussen partijen zo groot wordt dat ze hij vertrouwen in elkaar verliezen kan het kabinet vallen. Als dit gebeurt komen er nieuwe verkiezingen.

Provinciale Statenverkiezingen & Waterschapsverkiezingen

Eens in de vier jaar zijn er Provinciale Statenverkiezingen, dit zijn de verkiezingen waarbij je de leden van provincieraad kiest. Je kan hiervoor alleen stemmen in de provincie waar je op dat moment woont. Tegelijkertijd worden altijd de verkiezingen voor het waterschap gehouden. Waterschappen zijn verantwoordelijk voor het waterbeleid in hun gebied, hier valt onder meer het beheer van rivieren en management van het waterpeil.

Vaak worden door landelijke politici de Provinciale Statenverkiezingen aangegrepen om ook campagne voor hun partij te voeren. Dit is omdat de leden van de Provinciale Staten uiteindelijk ook de leden van de Eerste Kamer kiezen. Zo kunnen zij ook invloed uitoefenen op het landelijke beleid.

Zo werkt de app

Gemeenteraadsverkiezingen

Ook de Gemeenteraadsverkiezingen vinden eens per vier jaar plaats. Hierbij stem je voor het lokale bestuur van jouw gemeente die vaak niet veel groter is dan jouw eigen woonplaats en soms wat andere plaatsen er omheen. De gemeenteraad zorgt samen met de burgemeester voor het bestuur in jouw stad.

Europees Parlementsverkiezingen

Nederland is onderdeel van de Europese Unie. Dit levert in termen van reizen, handel en het hebben van een gezamenlijke munt vele voordelen op. Het betekent echter ook dat er vele wetten zijn die op Europees niveau worden geregeld en dat Nederland zich dus verplicht aan veel in Europa bepaalde wetten moet houden.

Daarom hebben Nederlanders ook het recht om mee te stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Deze verkiezingen zijn in Nederland niet heel populair en hebben vaak maar een opkomst van rond de 40% van alle mensen die mogen stemmen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Fake News: wat is het en hoe herken ik het?

Invloed van de Europese Unie op Nederland

Verzorgingsstaat: wat houdt dat in?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}