fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Verkiezingen: welke zijn er allemaal?

Het belangrijkste wapen die je hebt in een democratie is je stem. Met jouw stem kan je namelijk invloed hebben op het beleid wat gevoerd wordt.

Maar welke verkiezingen zijn er allemaal en waar stem je dan precies voor? Mr. Chadd legt het je allemaal uit!

Tweede Kamerverkiezingen
Normaal gesproken zijn er elke vier jaar verkiezingen voor de Tweede Kamer. De Tweede Kamer is het meest besproken bestuursorgaan van Nederland. Zij hebben namelijk de meeste invloed over de inhoud van nieuwe wetten en mogelijke aanpassingen op bestaande wetten. De minister-president komt over het algemeen ook altijd van de grootste partij bij de Tweede Kamerverkiezingen.
verkiezingen
De volgende Tweede Kamerverkiezingen worden verwacht in 2021. Dit is nog niet zeker omdat de coalitie in de tweede kamer (de regerende partijen) het vaak met elkaar oneens zijn. Als de onenigheid tussen partijen zo groot wordt dat ze hij vertrouwen in elkaar verliezen kan het kabinet vallen. Als dit gebeurt komen er nieuwe verkiezingen.

Provinciale Statenverkiezingen & Waterschapsverkiezingen
Eens in de vier jaar zijn er Provinciale Statenverkiezingen, dit zijn de verkiezingen waarbij je de leden van provincieraad kiest. Je kan hiervoor alleen stemmen in de provincie waar je op dat moment woont. Tegelijkertijd worden altijd de verkiezingen voor het waterschap gehouden. Waterschappen zijn verantwoordelijk voor het waterbeleid in hun gebied, hier valt onder meer het beheer van rivieren en management van het waterpeil.

Vaak worden door landelijke politici de Provinciale Statenverkiezingen aangegrepen om ook campagne voor hun partij te voeren. Dit is omdat de leden van de Provinciale Staten uiteindelijk ook de leden van de Eerste Kamer kiezen. Zo kunnen zij ook invloed uitoefenen op het landelijke beleid.

Zo werkt de app

Gemeenteraadsverkiezingen
Ook de Gemeenteraadsverkiezingen vinden eens per vier jaar plaats. Hierbij stem je voor het lokale bestuur van jouw gemeente die vaak niet veel groter is dan jouw eigen woonplaats en soms wat andere plaatsen er omheen. De gemeenteraad zorgt samen met de burgemeester voor het bestuur in jouw stad.

Europees Parlementsverkiezingen
Nederland is onderdeel van de Europese Unie. Dit levert in termen van reizen, handel en het hebben van een gezamenlijke munt vele voordelen op. Het betekent echter ook dat er vele wetten zijn die op Europees niveau worden geregeld en dat Nederland zich dus verplicht aan veel in Europa bepaalde wetten moet houden.

Daarom hebben Nederlanders ook het recht om mee te stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Deze verkiezingen zijn in Nederland niet heel populair en hebben vaak maar een opkomst van rond de 40% van alle mensen die mogen stemmen.


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp