START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Invloed van de Europese Unie op Nederland

Invloed van de Europese Unie op Nederland.

Wanneer we het over de Europese Unie (EU) hebben, klinkt dit vaak al een ver-van-je-bed-show.

Brussel en Straatsburg zijn misschien dan wel ver weg, maar de EU heeft heel veel met jouw dagelijkse leven te maken.

De besluiten die in Brussel en Straatsburg worden gemaakt, worden doorgevoerd in de wetgeving van lidstaten en bepalen zo elke dag de levens van de 500 miljoen inwoners van de EU. Als je wilt weten welke invloed de EU heeft, lees dan verder!

Hoe is de EU ontstaan?

Een voorloper van de Europese Unie werd in 1952 opgericht. Deze voorloper heette de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Het idee achter deze organisatie was dat er nooit meer oorlog in Europa moest komen. Dit gevoel was ontstaan na de verschrikkelijke gebeurtenissen die er in de Tweede Wereldoorlog hadden plaatsgevonden. Het plan was om landen economisch afhankelijk van elkaar te maken door ze handel met elkaar te laten drijven. Wanneer landen economisch afhankelijk van elkaar zijn, zouden ze geen oorlog met elkaar gaan voeren.

invloed EU

Het opgeven van zeggenschap

Sinds de oprichting, is de Europese Unie op allerlei manieren veranderd. Wat begon als een economische overeenkomst tussen landen, groeide uit tot een organisatie die op veel beleidsterreinen het zeggenschap had gekregen van lidstaten. Wat dat precies inhoudt, is dat landen een stukje van hun eigen onafhankelijkheid opgeven door bepaalde beleidsterreinen over te dragen aan de EU. De EU bepaalt dan dus de wetgeving voor die beleidsterreinen.

Zo werkt de app

Beleidsterreinen van de EU

Het meest bekende voorbeeld van een beleidsterrein waar de EU zeggenschap heeft, is de Euro. In zeventien Europese landen betalen mensen met dezelfde munt, de Euro. Daarnaast kun je binnen de EU vrij rondreizen, wonen en studeren, zonder dat je daarvoor door de douane hoeft of een speciaal visum hoeft aan te vragen. Een ander terrein waar de EU zeggenschap heeft, is milieu. Het heeft weinig zin om als land in je eentje tegen milieuvervuiling maatregelen te nemen, want de vervuiling houdt niet op bij de grens. De EU maakt zo samen met de lidstaten besluiten die milieuvervuiling moeten tegengaan, zodat ze samen sterker staan. Ook kan de EU optreden wanneer criminelen de grens over gaan. Door het Europese aanhoudingsbevel kunnen criminelen makkelijker worden uitgeleverd van de ene aan de andere lidstaat. Een laatste voorbeeld dat je misschien zelf wel herkent, is dat je tegenwoordig geen extra geld meer hoeft te betalen als je in een andere Europese lidstaat met je telefoon gaat internetten. De EU heeft er voor gezorgd dat je binnen het gebied van de EU van dezelfde bundel als in je thuisland gebruik kunt maken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Internationalisering: wat is dat?

Verkiezingen: welke zijn er allemaal?

Bedrijfscultuur

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!