fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Invloed van de Europese Unie op Nederland.

Wanneer we het over de Europese Unie (EU) hebben, klinkt dit vaak al een ver-van-je-bed-show.

Brussel en Straatsburg zijn misschien dan wel ver weg, maar de EU heeft heel veel met jouw dagelijkse leven te maken.

De besluiten die in Brussel en Straatsburg worden gemaakt, worden doorgevoerd in de wetgeving van lidstaten en bepalen zo elke dag de levens van de 500 miljoen inwoners van de EU. Als je wilt weten welke invloed de EU heeft, lees dan verder!

Hoe is de EU ontstaan?
Een voorloper van de Europese Unie werd in 1952 opgericht. Deze voorloper heette de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Het idee achter deze organisatie was dat er nooit meer oorlog in Europa moest komen. Dit gevoel was ontstaan na de verschrikkelijke gebeurtenissen die er in de Tweede Wereldoorlog hadden plaatsgevonden. Het plan was om landen economisch afhankelijk van elkaar te maken door ze handel met elkaar te laten drijven. Wanneer landen economisch afhankelijk van elkaar zijn, zouden ze geen oorlog met elkaar gaan voeren.
invloed EU
Het opgeven van zeggenschap
Sinds de oprichting, is de Europese Unie op allerlei manieren veranderd. Wat begon als een economische overeenkomst tussen landen, groeide uit tot een organisatie die op veel beleidsterreinen het zeggenschap had gekregen van lidstaten. Wat dat precies inhoudt, is dat landen een stukje van hun eigen onafhankelijkheid opgeven door bepaalde beleidsterreinen over te dragen aan de EU. De EU bepaalt dan dus de wetgeving voor die beleidsterreinen.

Zo werkt de app

Beleidsterreinen van de EU
Het meest bekende voorbeeld van een beleidsterrein waar de EU zeggenschap heeft, is de Euro. In zeventien Europese landen betalen mensen met dezelfde munt, de Euro. Daarnaast kun je binnen de EU vrij rondreizen, wonen en studeren, zonder dat je daarvoor door de douane hoeft of een speciaal visum hoeft aan te vragen. Een ander terrein waar de EU zeggenschap heeft, is milieu. Het heeft weinig zin om als land in je eentje tegen milieuvervuiling maatregelen te nemen, want de vervuiling houdt niet op bij de grens. De EU maakt zo samen met de lidstaten besluiten die milieuvervuiling moeten tegengaan, zodat ze samen sterker staan. Ook kan de EU optreden wanneer criminelen de grens over gaan. Door het Europese aanhoudingsbevel kunnen criminelen makkelijker worden uitgeleverd van de ene aan de andere lidstaat. Een laatste voorbeeld dat je misschien zelf wel herkent, is dat je tegenwoordig geen extra geld meer hoeft te betalen als je in een andere Europese lidstaat met je telefoon gaat internetten. De EU heeft er voor gezorgd dat je binnen het gebied van de EU van dezelfde bundel als in je thuisland gebruik kunt maken.


Belinda

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Belinda.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp