Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Invloed van de Europese Unie op Nederland

Invloed van de Europese Unie op Nederland.

Wanneer we het over de Europese Unie (EU) hebben, klinkt dit vaak al een ver-van-je-bed-show.

Brussel en Straatsburg zijn misschien dan wel ver weg, maar de EU heeft heel veel met jouw dagelijkse leven te maken.

De besluiten die in Brussel en Straatsburg worden gemaakt, worden doorgevoerd in de wetgeving van lidstaten en bepalen zo elke dag de levens van de 500 miljoen inwoners van de EU. Als je wilt weten welke invloed de EU heeft, lees dan verder!

Hoe is de EU ontstaan?

Een voorloper van de Europese Unie werd in 1952 opgericht. Deze voorloper heette de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Het idee achter deze organisatie was dat er nooit meer oorlog in Europa moest komen. Dit gevoel was ontstaan na de verschrikkelijke gebeurtenissen die er in de Tweede Wereldoorlog hadden plaatsgevonden. Het plan was om landen economisch afhankelijk van elkaar te maken door ze handel met elkaar te laten drijven. Wanneer landen economisch afhankelijk van elkaar zijn, zouden ze geen oorlog met elkaar gaan voeren.

invloed EU

Het opgeven van zeggenschap

Sinds de oprichting, is de Europese Unie op allerlei manieren veranderd. Wat begon als een economische overeenkomst tussen landen, groeide uit tot een organisatie die op veel beleidsterreinen het zeggenschap had gekregen van lidstaten. Wat dat precies inhoudt, is dat landen een stukje van hun eigen onafhankelijkheid opgeven door bepaalde beleidsterreinen over te dragen aan de EU. De EU bepaalt dan dus de wetgeving voor die beleidsterreinen.

Zo werkt de app

Beleidsterreinen van de EU

Het meest bekende voorbeeld van een beleidsterrein waar de EU zeggenschap heeft, is de Euro. In zeventien Europese landen betalen mensen met dezelfde munt, de Euro. Daarnaast kun je binnen de EU vrij rondreizen, wonen en studeren, zonder dat je daarvoor door de douane hoeft of een speciaal visum hoeft aan te vragen. Een ander terrein waar de EU zeggenschap heeft, is milieu. Het heeft weinig zin om als land in je eentje tegen milieuvervuiling maatregelen te nemen, want de vervuiling houdt niet op bij de grens. De EU maakt zo samen met de lidstaten besluiten die milieuvervuiling moeten tegengaan, zodat ze samen sterker staan. Ook kan de EU optreden wanneer criminelen de grens over gaan. Door het Europese aanhoudingsbevel kunnen criminelen makkelijker worden uitgeleverd van de ene aan de andere lidstaat. Een laatste voorbeeld dat je misschien zelf wel herkent, is dat je tegenwoordig geen extra geld meer hoeft te betalen als je in een andere Europese lidstaat met je telefoon gaat internetten. De EU heeft er voor gezorgd dat je binnen het gebied van de EU van dezelfde bundel als in je thuisland gebruik kunt maken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Internationalisering: wat is dat?

Verkiezingen: welke zijn er allemaal?

Bedrijfscultuur

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}