fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Nepnieuws gaat een steeds grotere rol spelen in de maatschappij.

Mede door de opkomst van sociale media wordt het steeds makkelijker om mensen te proberen te beïnvloeden met nieuws dat soms niet van echt te onderscheiden is.

Waar welke bekende vormen van nepnieuws zijn er eigenlijk en hoe kan je het herkennen? Mr. Chadd laat het je zien!

Reden en vormen nepnieuws
Nepnieuws wordt vaak ingezet voor politieke doeleinden of voor oplichting. Vooral voor politieke doeleinden worden sociale media hiervoor nog wel eens ingezet. Sociale media zijn er op ingericht om jou te koppelen aan denkbeelden die je al hebt. Ze laten je over het algemeen alleen berichten zien die overeenkomen met wat je al denkt. Daardoor kan je soms ten prooi vallen aan politici die een er echt uitziend nieuwsbericht delen wat niet altijd objectief is.
fake news
Op een andere manier kan nepnieuws ook wel ingezet worden door oplichters. Op sociale media worden nog wel eens advertenties ingekocht waarin dan de namen van bekende Nederlanders worden gebruikt om risicovolle beleggingen aan te prijzen. Wanneer mensen die beleggingen dan eenmaal gedaan hebben raken zij vaak hun geld kwijt aan de oplichters.

Hoe herken ik nepnieuws?
Het is belangrijk om de betrouwbaarheid van de bronnen waaruit nieuws naar voren komt te kunnen verifiëren. Probeer er achter te komen wie de auteur van een bepaald bericht is en zoek informatie hierover op. Heeft deze persoon een achtergrond waardoor hij een bepaald belang heeft bij het verspreiden van deze informatie?
Let ook op de toon in het bericht. Veel berichten die nepnieuws zijn proberen een stemming te maken door op je emoties in te spelen. Laat je hier niet te veel door leiden en probeer objectief achter de feiten te komen. Ook het vinden van meerdere bronnen die hetzelfde melden kan helpen. In Nederland zijn over het algemeen gerespecteerde nieuwsorganisaties bijvoorbeeld de NOS, Volkskrant of het Algemeen Dagblad.

Zo werkt de app

Misbruik van term Fake News
Recent zijn er sommige politici geweest door de opkomst van nepnieuws hebben gebruikt om zelf makkelijker weg te komen met uitspraken die ze niet goed uitkomen. Ook bekende nieuwsorganisaties worden dan beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws. Let dus altijd goed op naar wie de uitspraak doet en of deze persoon hier zelf wat bij te winnen heeft. Op die manier kan je de objectiviteit het best inschatten.

Oefenvraag:
Wanneer spreken we precies van nepnieuws?


Jim

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jim.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp