Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Seksuele diversiteit

Seksuele diversiteit

In de puberteit komt je seksuele voorkeur duidelijker naar voren. Je kunt erachter komen dat je hetero-, homo- of biseksueel bent.

Homoseksuele vrouwen worden ook wel lesbisch genoemd. Ben je biseksueel dan val je op mannen én vrouwen. De ene persoon weet al heel jong dat hij homo, lesbisch of bi is, de ander is er op haar of zijn 20e nog niet uit.

seksuele diversiteit

Ondanks dat Nederland het eerste land ter wereld was waar het homohuwelijk legaal was, is discriminatie en geweld tegen niet-heteroseksuele mensen helaas nog altijd aanwezig in de Nederlandse samenleving. Homo is één van de meest gebruikte scheldwoorden en er komen nog regelmatig verhalen voorbij waarin geweld tegen mensen met een alternatieve seksuele of gender voorkeur wordt gebruikt.

Wat is LGBTQ/LHBT?

Misschien heb je wel eens gehoord van de afkorting LGBTQ. LGBTQ is een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender, queer. Lesbian betekent lesbische vrouw (homoseksuele vrouw), gay betekent homoseksuele man (of vrouw), bisexual betekent biseksueel persoon en transgender betekent transgender-persoon. Queer is een overkoepelende term voor mensen die niet hetero of niet cis-gender zijn. In het Nederlands wordt ook wel eens de vertaling LHBT gebruikt, waarbij de g van gay is vervangen voor de h van homoseksueel.

Transgender? Cisgender?

Cisgender is een term waarmee mensen worden aangeduid van wie de seksuele identiteit (dit noemen we ook wel gender) overeenkomt met het biologische geslacht waarmee zij geboren zijn. Dit kan dus bijvoorbeeld inhouden dat je geboren bent als een meisje en dat je je ook daadwerkelijk een meisje voelt. De term wordt doorgaans gebruikt als de tegenhanger van transgender. Wanneer mensen transgender zijn, hebben ze genderdysforie. Dit houdt in dat het biologische geslacht, waarmee ze geboren zijn, en de seksuele identiteit niet overeenkomen. Sommige transgenders voelen zich helemaal jongen of helemaal meisje, ook al was hun geboortegeslacht iets anders. Maar er zijn er ook mensen die niet in een hokje passen. Zij voelen zich er tussenin zitten. Een beetje van allebei, of misschien juist wel allebei niet. Dit heet non-binair of genderqueer.

Zo werkt de app

Seksuele diversiteit in de wereld

Helaas is het zo dat er nog niet overal zo makkelijk wordt gedacht over seksuele diversiteit als in grote delen van Nederland en de Westerse wereld. In Rusland is het bijvoorbeeld strafbaar om over homoseksualiteit te praten waar minderjarigen bij zijn of om uiterlijke kenmerken, zoals de regenboogvlag, te dragen in het openbaar. Maar het kan nog erger, in landen zoals Afghanistan, Iran en Saudi-Arabië staat de doodstraf op homoseksualiteit. Gelukkig wordt het homohuwelijk in steeds meer landen legaal en krijgen mensen met een alternatieve seksuele of gender-voorkeur steeds meer rechten wereldwijd.

Oefenvraag:

Wat wordt er bedoeld met een cisgender?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Veiligheid

Levensbeschouwing

Gezonde levensstijl

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}