fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Seksuele diversiteit

In de puberteit komt je seksuele voorkeur duidelijker naar voren. Je kunt erachter komen dat je hetero-, homo- of biseksueel bent.

Homoseksuele vrouwen worden ook wel lesbisch genoemd. Ben je biseksueel dan val je op mannen én vrouwen. De ene persoon weet al heel jong dat hij homo, lesbisch of bi is, de ander is er op haar of zijn 20e nog niet uit.

seksuele diversiteit
Ondanks dat Nederland het eerste land ter wereld was waar het homohuwelijk legaal was, is discriminatie en geweld tegen niet-heteroseksuele mensen helaas nog altijd aanwezig in de Nederlandse samenleving. Homo is één van de meest gebruikte scheldwoorden en er komen nog regelmatig verhalen voorbij waarin geweld tegen mensen met een alternatieve seksuele of gender voorkeur wordt gebruikt.

Wat is LGBTQ/LHBT?
Misschien heb je wel eens gehoord van de afkorting LGBTQ. LGBTQ is een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender, queer. Lesbian betekent lesbische vrouw (homoseksuele vrouw), gay betekent homoseksuele man (of vrouw), bisexual betekent biseksueel persoon en transgender betekent transgender-persoon. Queer is een overkoepelende term voor mensen die niet hetero of niet cis-gender zijn. In het Nederlands wordt ook wel eens de vertaling LHBT gebruikt, waarbij de g van gay is vervangen voor de h van homoseksueel.


Transgender? Cisgender?
Cisgender is een term waarmee mensen worden aangeduid van wie de seksuele identiteit (dit noemen we ook wel gender) overeenkomt met het biologische geslacht waarmee zij geboren zijn. Dit kan dus bijvoorbeeld inhouden dat je geboren bent als een meisje en dat je je ook daadwerkelijk een meisje voelt. De term wordt doorgaans gebruikt als de tegenhanger van transgender. Wanneer mensen transgender zijn, hebben ze genderdysforie. Dit houdt in dat het biologische geslacht, waarmee ze geboren zijn, en de seksuele identiteit niet overeenkomen. Sommige transgenders voelen zich helemaal jongen of helemaal meisje, ook al was hun geboortegeslacht iets anders. Maar er zijn er ook mensen die niet in een hokje passen. Zij voelen zich er tussenin zitten. Een beetje van allebei, of misschien juist wel allebei niet. Dit heet non-binair of genderqueer.

Zo werkt de app

Seksuele diversiteit in de wereld
Helaas is het zo dat er nog niet overal zo makkelijk wordt gedacht over seksuele diversiteit als in grote delen van Nederland en de Westerse wereld. In Rusland is het bijvoorbeeld strafbaar om over homoseksualiteit te praten waar minderjarigen bij zijn of om uiterlijke kenmerken, zoals de regenboogvlag, te dragen in het openbaar. Maar het kan nog erger, in landen zoals Afghanistan, Iran en Saudi-Arabië staat de doodstraf op homoseksualiteit. Gelukkig wordt het homohuwelijk in steeds meer landen legaal en krijgen mensen met een alternatieve seksuele of gender-voorkeur steeds meer rechten wereldwijd.

Oefenvraag:
Wat wordt er bedoeld met een cisgender?


Belinda

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Belinda.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp