START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Seksuele diversiteit

Seksuele diversiteit

In de puberteit komt je seksuele voorkeur duidelijker naar voren. Je kunt erachter komen dat je hetero-, homo- of biseksueel bent.

Homoseksuele vrouwen worden ook wel lesbisch genoemd. Ben je biseksueel dan val je op mannen én vrouwen. De ene persoon weet al heel jong dat hij homo, lesbisch of bi is, de ander is er op haar of zijn 20e nog niet uit.

seksuele diversiteit

Ondanks dat Nederland het eerste land ter wereld was waar het homohuwelijk legaal was, is discriminatie en geweld tegen niet-heteroseksuele mensen helaas nog altijd aanwezig in de Nederlandse samenleving. Homo is één van de meest gebruikte scheldwoorden en er komen nog regelmatig verhalen voorbij waarin geweld tegen mensen met een alternatieve seksuele of gender voorkeur wordt gebruikt.

Wat is LGBTQ/LHBT?

Misschien heb je wel eens gehoord van de afkorting LGBTQ. LGBTQ is een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor lesbian, gay, bisexual, transgender, queer. Lesbian betekent lesbische vrouw (homoseksuele vrouw), gay betekent homoseksuele man (of vrouw), bisexual betekent biseksueel persoon en transgender betekent transgender-persoon. Queer is een overkoepelende term voor mensen die niet hetero of niet cis-gender zijn. In het Nederlands wordt ook wel eens de vertaling LHBT gebruikt, waarbij de g van gay is vervangen voor de h van homoseksueel.

Transgender? Cisgender?

Cisgender is een term waarmee mensen worden aangeduid van wie de seksuele identiteit (dit noemen we ook wel gender) overeenkomt met het biologische geslacht waarmee zij geboren zijn. Dit kan dus bijvoorbeeld inhouden dat je geboren bent als een meisje en dat je je ook daadwerkelijk een meisje voelt. De term wordt doorgaans gebruikt als de tegenhanger van transgender. Wanneer mensen transgender zijn, hebben ze genderdysforie. Dit houdt in dat het biologische geslacht, waarmee ze geboren zijn, en de seksuele identiteit niet overeenkomen. Sommige transgenders voelen zich helemaal jongen of helemaal meisje, ook al was hun geboortegeslacht iets anders. Maar er zijn er ook mensen die niet in een hokje passen. Zij voelen zich er tussenin zitten. Een beetje van allebei, of misschien juist wel allebei niet. Dit heet non-binair of genderqueer.

Zo werkt de app

Seksuele diversiteit in de wereld

Helaas is het zo dat er nog niet overal zo makkelijk wordt gedacht over seksuele diversiteit als in grote delen van Nederland en de Westerse wereld. In Rusland is het bijvoorbeeld strafbaar om over homoseksualiteit te praten waar minderjarigen bij zijn of om uiterlijke kenmerken, zoals de regenboogvlag, te dragen in het openbaar. Maar het kan nog erger, in landen zoals Afghanistan, Iran en Saudi-Arabië staat de doodstraf op homoseksualiteit. Gelukkig wordt het homohuwelijk in steeds meer landen legaal en krijgen mensen met een alternatieve seksuele of gender-voorkeur steeds meer rechten wereldwijd.

Oefenvraag:

Wat wordt er bedoeld met een cisgender?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Veiligheid

Levensbeschouwing

Gezonde levensstijl

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!