fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Kinderrechten: welke zijn er allemaal?

Ieder mens heeft bepaalde rechten; dingen die je altijd zou mogen doen en dus beschermd moeten worden. Ook kinderen die jonger zijn dan 18 hebben zo hun eigen rechten: de kinderrechten.

Maar welke rechten zijn dit en wat houden ze precies in? Mr. Chadd legt het je graag uit!

kinderrechten
Ontstaan
Vlak na de Tweede Wereldoorlog, in 1948, kwamen landen van over de hele wereld samen om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te tekenen. In deze verklaring stonden grondrechten voor alle mensen op de wereld omschreven, zoals de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie.

Meer dan 40 jaar later, in 1990, ontstond het zogenaamde Kinderrechtenverdrag, dat speciaal ging over de rechten van een kind.. Deze werd, net als de verklaring uit 1948, aangenomen door de Verenigde Naties, nadat enkele landen het initiatief genomen hadden om het verdrag te maken. Inmiddels wordt het verdrag gesteund door 196 landen. Opvallend genoeg heeft de VS het verdrag niet ondertekend.

Inhoud
In het Kinderrechtenverdrag staan een heleboel rechten omschreven. Een van de belangrijkste gaat over ‘het belang van het kind’. Als er iets besloten moet worden over een kind, moet altijd gekeken worden wat het beste is voor het kind zelf (niet wat het beste is voor de ouders of andere mensen).

In het kort kunnen we het verdrag verdelen in drie categorieën:

  • Rechten, bijvoorbeeld op zorg en onderwijs, maar ook op het hebben van een naam en nationaliteit.
  • Bescherming van bepaalde groepen, zoals adoptiekinderen, misbruikte kinderen of vluchtelingen.
  • Bescherming tegen bepaalde dingen, zoals discriminatie, geweld of seksueel misbruik.

Zo werkt de app

Controle
Er wordt op verschillende manieren gecontroleerd of de landen de rechten van het kind wel beschermen en volgen. Een bekende organisatie die hier mee bezig is, is UNICEF. Deze organisatie is onderdeel van de Verenigde Naties en speciaal opgericht om zich bezig te houden met de rechten en bescherming van kinderen over de hele wereld.
In Nederland hebben we bovendien ook een “Kinderombudsman”. Deze persoon ziet er op na dat het beleid van de overheid rekening houdt met kinderen. Ook kun je bij hem/haar een klacht indienen als je vindt dat jouw kinderrechten geschonden zijn.

En nu jij!
Wat vind jij de belangrijkste kinderrechten? Leg uit waarom je juist die rechten zo belangrijk vindt!
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp