START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Kinderrechten: welke zijn er allemaal?

Kinderrechten: welke zijn er allemaal?

Ieder mens heeft bepaalde rechten; dingen die je altijd zou mogen doen en dus beschermd moeten worden. Ook kinderen die jonger zijn dan 18 hebben zo hun eigen rechten: de kinderrechten.

Maar welke rechten zijn dit en wat houden ze precies in? Mr. Chadd legt het je graag uit!

kinderrechten

Ontstaan

Vlak na de Tweede Wereldoorlog, in 1948, kwamen landen van over de hele wereld samen om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te tekenen. In deze verklaring stonden grondrechten voor alle mensen op de wereld omschreven, zoals de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie.

Meer dan 40 jaar later, in 1990, ontstond het zogenaamde Kinderrechtenverdrag, dat speciaal ging over de rechten van een kind.. Deze werd, net als de verklaring uit 1948, aangenomen door de Verenigde Naties , nadat enkele landen het initiatief genomen hadden om het verdrag te maken. Inmiddels wordt het verdrag gesteund door 196 landen. Opvallend genoeg heeft de VS het verdrag niet ondertekend.

Inhoud

In het Kinderrechtenverdrag staan een heleboel rechten omschreven. Een van de belangrijkste gaat over ‘het belang van het kind’. Als er iets besloten moet worden over een kind, moet altijd gekeken worden wat het beste is voor het kind zelf (niet wat het beste is voor de ouders of andere mensen).

In het kort kunnen we het verdrag verdelen in drie categorieën:

  • Rechten, bijvoorbeeld op zorg en onderwijs, maar ook op het hebben van een naam en nationaliteit.
  • Bescherming van bepaalde groepen, zoals adoptiekinderen, misbruikte kinderen of vluchtelingen.
  • Bescherming tegen bepaalde dingen, zoals discriminatie, geweld of seksueel misbruik.

Zo werkt de app

Controle

Er wordt op verschillende manieren gecontroleerd of de landen de rechten van het kind wel beschermen en volgen. Een bekende organisatie die hier mee bezig is, is UNICEF. Deze organisatie is onderdeel van de Verenigde Naties en speciaal opgericht om zich bezig te houden met de rechten en bescherming van kinderen over de hele wereld.

In Nederland hebben we bovendien ook een “Kinderombudsman”. Deze persoon ziet er op na dat het beleid van de overheid rekening houdt met kinderen. Ook kun je bij hem/haar een klacht indienen als je vindt dat jouw kinderrechten geschonden zijn.

En nu jij!

Wat vind jij de belangrijkste kinderrechten? Leg uit waarom je juist die rechten zo belangrijk vindt!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Verzorgingsstaat: wat houdt dat in?

Veiligheid

Culturele verschillen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!