fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Zwaartekracht: wat is het en hoe bereken je het?

Isaac Newton, een Engelse boerenzoon, vroeg zich op een dag in de 17e eeuw af waarom voorwerpen naar de aarde vallen als je ze los laat.

Een aantal jaren later was hij de ontdekker van de kracht die ervoor zorgt dat voorwerpen naar de aarde vallen, de zwaartekracht. Maar wat is de zwaartekracht precies? En hoe bereken je de zwaartekracht? Dat leggen we je hier uit!

zwaartekracht
De zwaartekracht is een aantrekkende kracht die twee of meerdere objecten naar elkaar toe trekt. Zwaartekracht is een natuurkracht en wordt ook wel eens ‘gravitatie’ genoemd.
Vaak moet je de zwaartekracht tussen de aarde en een ander voorwerp berekenen. Er is hier sprake van een dubbele aantrekkingskracht. Stel, je laat een appel vallen. Door de zwaartekracht trekt de aarde de appel aan, maar de appel trekt tegelijkertijd ook de aarde aan. Door deze aantrekkingskracht valt de appel uiteindelijk op de grond.

Om de zwaartekracht te berekenen is er een formule. Die formule is:
F = m*g

F is hierbij de zwaartekracht, wat je dus uit wil rekenen. M is de massa (in kilogram) van het voorwerp en g is de valsnelheid. De valsnelheid naar de aarde toe is een constante, namelijk 9,81m/s2. De eenheid van zwaartekracht is Newton, vernoemd naar Isaac Newton. Je schrijft dit als een ‘N’.

Naast de bovenstaande formule, bedacht Isaac Newton ook nog drie belangrijke bewegingswetten, die nodig zijn om het fenomeen zwaartekracht beter te begrijpen.

De eerste wet van Newton
Dit is ook wel de wet van de traagheid. Met de wet van de traagheid wordt bedoeld dat een voorwerp niet van richting of snelheid verandert als het totaal krachten gelijk is aan 0 N. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er twee krachten van 10 N in tegengestelde richting op het voorwerp werken. De totale kracht op het voorwerp is dan 0 N, want de twee krachten heffen elkaar op. Het voorwerp staat in dit geval stil, of beweegt met een constante snelheid.

De tweede wet van Newton
De tweede wet van Newton is de wet van de beweging. Deze wet stelt dat een stilstaand voorwerp in beweging kan worden gebracht door een kracht die in een bepaalde richting werkt. Het voorwerp beweegt vervolgens in de richting waarin de kracht werkt op het voorwerp. Daarnaast zal een voorwerp versnellen, vertragen of van richting veranderen als er een zogenaamde ‘resulterende kracht’ op het voorwerp werkt. Dit betekent dat er sprake is van een ‘extra’ kracht die op het voorwerp werkt. Hier hoort de volgende formule bij:
F = m*a
F is hierbij weer de kracht in Newton. m is de massa in kg, en a is de versnelling in m/s2.

Zo werkt de app

De derde wet van Newton
Wanneer mensen het over de derde wet van Newton hebben, spreken ze ook wel eens over ‘actie = -reactie’. Het blijkt namelijk dat krachten in paren voorkomen. Elke kracht op een voorwerp gaat samen met een kracht die even groot is, maar dan in tegengestelde richting. Dit noem je dus ook wel ‘actie is minus reactie’.

Oefenen
Nu eens kijken of je zelf de zwaartekracht van een voetbal uit kan rekenen. Een voetbal weegt 450 gram. Je laat een voetbal vallen uit je handen, de bal valt op het gras van het voetbalveld. Bereken de zwaartekracht die de bal ondervindt.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp