START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe werken de getijden en wat is een springtij?

Eb en vloed worden ook wel de getijden genoemd.

Bij eb staat het water heel laag en bij vloed staat het water juist hoog. Maar hoe ontstaat dit en waarom hebben we elke dag twee keer eb en twee keer vloed?

Getijden

Eb en vloed ontstaan vooral door de aantrekkingskracht van de maan, maar ook gedeeltelijk door de aantrekkingskracht van de zon. De maan draait om de aarde doordat de zwaartekracht van de aarde de maan naar zich toe trekt. De maan heeft echter ook invloed op de aarde.

Omdat de aarde veel groter is dan de maan (ongeveer 81 keer zo groot), is de invloed van de maan niet heel erg groot, maar hij heeft dus wel een invloed op het water. Hij trekt het water aan, waardoor er een soort “rugbybal”-vorm ontstaat met spitse kanten aan beide kanten van de aarde. Dit ziet er zo uit:

Springtij

Veel mensen, waaronder veel natuurkundeleraren denken dat dit komt omdat de zee “naar de maan toe wordt getrokken en daarom opbolt”. Het is eigenlijk een iets lastiger verhaal. De maan trekt aan alle watermoleculen tegelijkertijd, waardoor het water in het gebied waar het eb is, nu het water in het vloed-gebied richting de maan duwt. Daarom heb je alleen eb en vloed wanneer er genoeg water is om een zee omhoog te duwen. Meren en jouw glaasje water hebben dus geen getijden, maar de Noordzee wel.

Naast de maan heeft ook de zon invloed op de aarde. Omdat de zon veel verder weg staat van de aarde dan de maan, is het effect veel kleiner. De zon kan er echter wel voor zorgen dat er springtij of doodtij ontstaat. Als de zon in dezelfde richting of in tegenovergestelde richting staat als de maan ten opzichte van de aarde, dan ontstaat er springtij. Dit is het geval bij volle maan en bij nieuwe maan. Doodtij ontstaat tijdens het eerste en het derde kwartier van de maan, als de hoek tussen de maan en de zon vanuit de aarde negentig graden is. Een springtij vindt ongeveer elke 15 dagen plaats.

Getijden in de ruimte

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Tsunami’s: wat zijn het en hoe ontstaan ze?

Debiet en regiem: nooit meer in de war met water!

Rivieren

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!