fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Eb en vloed worden ook wel de getijden genoemd.

Bij eb staat het water heel laag en bij vloed staat het water juist hoog. Maar hoe ontstaat dit en waarom hebben we elke dag twee keer eb en twee keer vloed?

Getijden
Eb en vloed ontstaan vooral door de aantrekkingskracht van de maan, maar ook gedeeltelijk door de aantrekkingskracht van de zon. De maan draait om de aarde doordat de zwaartekracht van de aarde de maan naar zich toe trekt. De maan heeft echter ook invloed op de aarde.


Omdat de aarde veel groter is dan de maan (ongeveer 81 keer zo groot), is de invloed van de maan niet heel erg groot, maar hij heeft dus wel een invloed op het water. Hij trekt het water aan, waardoor er een soort “rugbybal”-vorm ontstaat met spitse kanten aan beide kanten van de aarde. Dit ziet er zo uit:
Springtij
Veel mensen, waaronder veel natuurkundeleraren denken dat dit komt omdat de zee “naar de maan toe wordt getrokken en daarom opbolt”. Het is eigenlijk een iets lastiger verhaal. De maan trekt aan alle watermoleculen tegelijkertijd, waardoor het water in het gebied waar het eb is, nu het water in het vloed-gebied richting de maan duwt. Daarom heb je alleen eb en vloed wanneer er genoeg water is om een zee omhoog te duwen. Meren en jouw glaasje water hebben dus geen getijden, maar de Noordzee wel.

Naast de maan heeft ook de zon invloed op de aarde. Omdat de zon veel verder weg staat van de aarde dan de maan, is het effect veel kleiner. De zon kan er echter wel voor zorgen dat er springtij of doodtij ontstaat. Als de zon in dezelfde richting of in tegenovergestelde richting staat als de maan ten opzichte van de aarde, dan ontstaat er springtij. Dit is het geval bij volle maan en bij nieuwe maan. Doodtij ontstaat tijdens het eerste en het derde kwartier van de maan, als de hoek tussen de maan en de zon vanuit de aarde negentig graden is. Een springtij vindt ongeveer elke 15 dagen plaats.Getijden in de ruimte​​​​
Deze uitleg is geschreven door Judith.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp