Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoe werken de getijden en wat is een springtij?

Eb en vloed worden ook wel de getijden genoemd.

Bij eb staat het water heel laag en bij vloed staat het water juist hoog. Maar hoe ontstaat dit en waarom hebben we elke dag twee keer eb en twee keer vloed?

Getijden

Eb en vloed ontstaan vooral door de aantrekkingskracht van de maan, maar ook gedeeltelijk door de aantrekkingskracht van de zon. De maan draait om de aarde doordat de zwaartekracht van de aarde de maan naar zich toe trekt. De maan heeft echter ook invloed op de aarde.

Omdat de aarde veel groter is dan de maan (ongeveer 81 keer zo groot), is de invloed van de maan niet heel erg groot, maar hij heeft dus wel een invloed op het water. Hij trekt het water aan, waardoor er een soort “rugbybal”-vorm ontstaat met spitse kanten aan beide kanten van de aarde. Dit ziet er zo uit:

Springtij

Veel mensen, waaronder veel natuurkundeleraren denken dat dit komt omdat de zee “naar de maan toe wordt getrokken en daarom opbolt”. Het is eigenlijk een iets lastiger verhaal. De maan trekt aan alle watermoleculen tegelijkertijd, waardoor het water in het gebied waar het eb is, nu het water in het vloed-gebied richting de maan duwt. Daarom heb je alleen eb en vloed wanneer er genoeg water is om een zee omhoog te duwen. Meren en jouw glaasje water hebben dus geen getijden, maar de Noordzee wel.

Naast de maan heeft ook de zon invloed op de aarde. Omdat de zon veel verder weg staat van de aarde dan de maan, is het effect veel kleiner. De zon kan er echter wel voor zorgen dat er springtij of doodtij ontstaat. Als de zon in dezelfde richting of in tegenovergestelde richting staat als de maan ten opzichte van de aarde, dan ontstaat er springtij. Dit is het geval bij volle maan en bij nieuwe maan. Doodtij ontstaat tijdens het eerste en het derde kwartier van de maan, als de hoek tussen de maan en de zon vanuit de aarde negentig graden is. Een springtij vindt ongeveer elke 15 dagen plaats.

Getijden in de ruimte

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Tsunami’s: wat zijn het en hoe ontstaan ze?

Debiet en regiem: nooit meer in de war met water!

Rivieren

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}