fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Misschien heb je wel van Isaac Newton gehoord.

Newton werd in zijn tijd gezien als een natuurkundig en wiskunde genie. Hij was eigenlijk bezig met het uitrekenen waarom de planeten in hun baan bleven.

wetten van newton
Daardoor kwam Newton op drie verschillende natuurwetten: de eerste, tweede en derde wet van Newton. Daarmee veranderde hij ons begrip van natuurkunde voorgoed. In de natuurkunde betekenen wetten dat iets altijd op dezelfde manier werkt. Wij leggen hier uit hoe de wetten van Newton werken en wat je eraan hebt.


De wetten van Newton hebben alledrie te maken met kracht. Ze laten bijvoorbeeld zien wat er gebeurt als een kracht groter of kleiner wordt.

 1. Eerste wet van Newton
  De eerste wet van Newton is de traagheidswet. Deze wet zegt dat een voorwerp zonder resulterende kracht stilstaat of met een constante snelheid beweegt. De resulterende kracht van een bepaald voorwerp zijn alle krachten die op dat voorwerp werken bij elkaar opgeteld. Zo heb je bijvoorbeeld de zwaartekracht of luchtweerstand. Als je al deze krachten bij elkaar optelt, krijg je de resulterende kracht. Als deze kracht nul is zijn er twee opties. Ten eerste kan het voorwerp stilstaan. Ten tweede kan een voorwerp met een constante snelheid voortbewegen. Dit betekent dat het voorwerp de hele tijd dezelfde snelheid heeft.Deze wet laat zien dat er kracht voor nodig is om een voorwerp van richting te laten veranderen of te laten vertragen of versnellen. Kortom als je een bal wegschiet
 2. Tweede wet van Newton
  De tweede wet van Newton zegt dat de verandering van de snelheid rechtevenredig is met de resulterende kracht.
  Om de snelheid van een voorwerp te veranderen is kracht nodig. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een fiets. Als je op de fiets zit en je wilt harder vooruit komen, dan moet je ook meer kracht op de trappers zetten. In de tweede wet staat dat de snelheid rechtevenredig is met de resulterende kracht. Dit betekent dat als de snelheid twee keer zo groot wordt, de resulterende kracht ook twee keer zo groot wordt.

  Bij deze wet hoort ook een formule, namelijk Fres = m*a. Dit betekent dat de resulterende kracht gelijk is aan de massa x de versnelling. Deze formule vertelt je dat je krachten kunt veranderen door of de massa of de versnelling groter te maken.

 3. Derde wet van Newton
  De derde wet van newton is de actie-is-reactiewet. Deze wet zegt dat als voorwerp A een kracht uitoefent op voorwerp B, dat B ook een kracht met dezelfde grootte maar een tegenovergestelde richting uitoefent op A. Krachten komen dus altijd in paren voor. Een voorbeeld hiervan is als een vis in het water zwemt. De vis gebruikt zijn vinnen om naar voren te bewegen. Hierdoor duwt de vis water naar achter. Op hetzelfde moment oefent het water ook kracht uit op de vis. Het water beweegt de vis namelijk naar voren.

  Ook bij deze wet hoort een formule, namelijk FAB = -FBA. Deze wet zegt precies wat er ook in de tekst staat.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp