START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De wetten van Newton

Misschien heb je wel van Isaac Newton gehoord.

Newton werd in zijn tijd gezien als een natuurkundig en wiskunde genie. Hij was eigenlijk bezig met het uitrekenen waarom de planeten in hun baan bleven.

wetten van newton

Daardoor kwam Newton op drie verschillende natuurwetten: de eerste, tweede en derde wet van Newton. Daarmee veranderde hij ons begrip van natuurkunde voorgoed. In de natuurkunde betekenen wetten dat iets altijd op dezelfde manier werkt. Wij leggen hier uit hoe de wetten van Newton werken en wat je eraan hebt.

De wetten van Newton hebben alle drie te maken met kracht. Ze laten bijvoorbeeld zien wat er gebeurt als een kracht groter of kleiner wordt.

1. Eerste wet van Newton

De eerste wet van Newton is de traagheidswet. Deze wet zegt dat een voorwerp zonder resulterende kracht stilstaat of met een constante snelheid beweegt. De resulterende kracht van een bepaald voorwerp zijn alle krachten die op dat voorwerp werken bij elkaar opgeteld. Zo heb je bijvoorbeeld de zwaartekracht of luchtweerstand. Als je al deze krachten bij elkaar optelt, krijg je de resulterende kracht. Als deze kracht nul is zijn er twee opties. Ten eerste kan het voorwerp stilstaan. Ten tweede kan een voorwerp met een constante snelheid voortbewegen. Dit betekent dat het voorwerp de hele tijd dezelfde snelheid heeft.Deze wet laat zien dat er kracht voor nodig is om een voorwerp van richting te laten veranderen of te laten vertragen of versnellen. Kortom als je een bal wegschiet

2. Tweede wet van Newton

De tweede wet van Newton zegt dat de verandering van de snelheid rechtevenredig is met de resulterende kracht. Om de snelheid van een voorwerp te veranderen is kracht nodig. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een fiets. Als je op de fiets zit en je wilt harder vooruit komen, dan moet je ook meer kracht op de trappers zetten. In de tweede wet staat dat de snelheid rechtevenredig is met de resulterende kracht. Dit betekent dat als de snelheid twee keer zo groot wordt, de resulterende kracht ook twee keer zo groot wordt.

Bij deze wet hoort ook een formule, namelijk Fres = m*a . Dit betekent dat de resulterende kracht gelijk is aan de massa x de versnelling. Deze formule vertelt je dat je krachten kunt veranderen door of de massa of de versnelling groter te maken.

3. Derde wet van Newton

De derde wet van newton is de actie-is-reactiewet. Deze wet zegt dat als voorwerp A een kracht uitoefent op voorwerp B, dat B ook een kracht met dezelfde grootte maar een tegenovergestelde richting uitoefent op A. Krachten komen dus altijd in paren voor. Een voorbeeld hiervan is als een vis in het water zwemt. De vis gebruikt zijn vinnen om naar voren te bewegen. Hierdoor duwt de vis water naar achter. Op hetzelfde moment oefent het water ook kracht uit op de vis. Het water beweegt de vis namelijk naar voren.

Ook bij deze wet hoort een formule, namelijk F AB = -F AB . Deze wet zegt precies wat er ook in de tekst staat.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Zwaartekracht, massa en gravitatieconstante

Hoe kun je rekenen met versnelling?

Hoe werkt een tijd-snelheid diagram?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!