fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een tijd-snelheidsdiagram geeft aan hoe snel een voorwerp zich beweegt op een bepaald tijdstip, daarin is het dus anders dan een tijd-afstand diagram.

Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om de snelheid van een optrekkende auto te bepalen.

tijd snelheidsdiagram
Een tijd-snelheidsdiagram begint met een x-as en een y-as. De x-as (dus de horizontale as) geeft verschillende tijdstippen aan. De y-as geeft de snelheid aan van het voorwerp. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een tijd-snelheid diagram eruit kan zien. In dit geval kun bijvoorbeeld je zien dat de snelheid op t = 4, 2 m/s is.
Eenparige constante versnelling
Rekenen met een tijd-snelheidsdiagram
Het zou kunnen voorkomen dat je de gemiddelde snelheid moet berekenen aan de hand van een tijd-snelheidsdiagram. Hiervoor heb je de volgende formule nodig: vgem = (vbegin + veind)/2. Deze formule kun je alleen gebruiken als de snelheid evenredig toeneemt. Dat betekent dat er in de grafiek een rechte lijn zichtbaar is. Als je geen evenredige snelheid hebt, dan moet je op een andere manier de snelheid berekenen. In dat geval wil je de oppervlakte onder grafiek weten. Deze oppervlakte staat gelijk aan de gemiddelde verplaatsing (Δx). Je kunt vervolgens dan de gemiddelde snelheid berekenen door vgem = Δx/Δt.

Zo werkt de app

Versnelling berekenen
Met een tijd-snelheid diagram kun je ook de versnelling berekenen die een bepaald voorwerp heeft. Je moet hiervoor weten wat de raaklijn van de grafiek is. Om achter de versnelling te kunnen komen, teken je een raaklijn in het punt waarvan je de versnelling wil berekenen. Dat doe je op dezelfde manier als in het plaatje hieronder. Als je deze lijn hebt getekend, maak je hier, net zoals hieronder, een driehoek van. Nu kun je de gemiddelde snelheid berekenen door de snelheid in het bovenste punt – de snelheid in het onderste punt uit te rekenen. Je kunt hetzelfde doen met de gemiddelde tijd. Als je vervolgens de snelheid deelt door de tijd, kom je uit op de versnelling.
versnelling berekenen
Voorbeeldvraag

  1. Wat is de gemiddelde snelheid van t = 0 tot t = 2?
  2. Wat is de gemiddelde snelheid van t = 2 tot t = 4?
  3. Wat is de gemiddelde snelheid van t = 4 tot t = 6?

Eenparige constante versnelling

 

Antwoord voorbeeldvraag:
Het eerste stuk is van t = 0 tot t = 2. Omdat dit een rechte lijn is, is de gemiddelde snelheid hiervan gelijk aan: vgem = (vbegin + veind)/2. In dit geval is vbegin = 0 m/s en veind = 4 m/s, dus vgem = (0 + 4)/2 = 2 m/s. Het tweede stuk gaat van t = 2 tot t = 4. Hier is de gemiddelde snelheid vgem = (4 + 4)/2 = 4. Voor het laatste stuk van t = 4 tot t = 6 is de gemiddelde snelheid vgem = (0 + 4)/2 = 2 m/s.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp