START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe werkt een tijd-snelheidsdiagram en waar gebruik je hem voor?

Een tijd-snelheidsdiagram geeft aan hoe snel een voorwerp zich beweegt op een bepaald tijdstip, daarin is het dus anders dan een tijd-afstand diagram.

Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om de snelheid van een optrekkende auto te bepalen.

tijd snelheidsdiagram

Een tijd-snelheidsdiagram begint met een x-as en een y-as. De x-as (dus de horizontale as) geeft verschillende tijdstippen aan. De y-as geeft de snelheid aan van het voorwerp. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een tijd-snelheid diagram eruit kan zien. In dit geval kun bijvoorbeeld je zien dat de snelheid op t = 4, 2 m/s is.

Eenparige constante versnelling

Rekenen met een tijd-snelheidsdiagram

Het zou kunnen voorkomen dat je de gemiddelde snelheid moet berekenen aan de hand van een tijd-snelheidsdiagram. Hiervoor heb je de volgende formule nodig: v gem = (v begin + v eind)/2. Deze formule kun je alleen gebruiken als de snelheid evenredig toeneemt. Dat betekent dat er in de grafiek een rechte lijn zichtbaar is. Als je geen evenredige snelheid hebt, dan moet je op een andere manier de snelheid berekenen. In dat geval wil je de oppervlakte onder grafiek weten. Deze oppervlakte staat gelijk aan de gemiddelde verplaatsing (Δx). Je kunt vervolgens dan de gemiddelde snelheid berekenen door v gem= Δx/Δt.

Versnelling berekenen

Met een tijd-snelheid diagram kun je ook de versnelling berekenen die een bepaald voorwerp heeft. Je moet hiervoor weten wat de raaklijn van de grafiek is. Om achter de versnelling te kunnen komen, teken je een raaklijn in het punt waarvan je de versnelling wil berekenen. Dat doe je op dezelfde manier als in het plaatje hieronder. Als je deze lijn hebt getekend, maak je hier, net zoals hieronder, een driehoek van. Nu kun je de gemiddelde snelheid berekenen door de snelheid in het bovenste punt – de snelheid in het onderste punt uit te rekenen. Je kunt hetzelfde doen met de gemiddelde tijd. Als je vervolgens de snelheid deelt door de tijd, kom je uit op de versnelling.

versnelling berekenen

Voorbeeldvraag

  1. Wat is de gemiddelde snelheid van t = 0 tot t = 2?
  2. Wat is de gemiddelde snelheid van t = 2 tot t = 4?
  3. Wat is de gemiddelde snelheid van t = 4 tot t = 6?

Eenparige constante versnelling

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoe kun je rekenen met versnelling?

Wat is een plaatsgrafiek?

De wetten van Newton

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!