Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Yin en Yang

Yin en Yang

Je hebt het tekentje van Yin en Yang vast wel eens gezien.

Maar waar staat het nou eigenlijk voor? Mr. Chadd legt het voor je uit!

yin en yang

Het symbool

Het yin-yangsymbool is een Oud-Chinees teken, dat de vorm van een cirkel heeft. Het werd voor het eerst genoemd ongeveer 5000 jaar geleden, in de I Tjing (het Boek der Veranderingen). Het komt uit een Chinese religieuze stroming die het taoïsme heet. De kleuren in het symbool zijn zwart en wit. In het zwarte vlak zit een kleine witte cirkel en in het witte vlak zit een kleine zwarte cirkel.

Yin en Yang

De betekenis

Het symbool staat voor twee tegengestelde energieën die elkaar aanvullen. Yang staat voor het mannelijke principe: het wordt gezien als de lichte, warme, beweeglijke en doelgerichte kant en wordt ook wel de ‘zonzijde van de berghelling’ genoemd. Yin staat voor het vrouwelijke principe: het wordt gezien als de donkere, koude, vasthoudende en ontvankelijke kant en wordt ook wel de ‘schaduwkant van de helling’ genoemd. Het idee van het symbool is dat beide kanten niet los van elkaar staan, maar samenwerken. Dit is te zien doordat ze gescheiden zijn door een soort S-vorm en doordat er in de yin-kant ook nog wel een beetje yang zit en andersom (door het kleine cirkeltje). Iets kan dan ook niet volledig yin of volledig yang zijn: het is altijd een combinatie van de twee.

Vijf principes

Het yin-yangsymbool kent vijf principes:

  1. Alles heeft een Yin-kant en een Yang-kant. Zo hoort nacht bijvoorbeeld bij de yinkant en dag bij de yangkant.
  2. Elk Yin- en Yang symbool kan steeds weer opnieuw in Yin en Yang verdeeld worden. Zo heeft een bepaald voorwerp altijd aspecten van beiden: het is een combinatie van yin en yang.
  3. Yin en Yang scheppen elkaar. Yin kan niet bestaan zonder yang en yang kan niet bestaan zonder yin.
  4. Yin en Yang reguleren elkaar: ze controleren elkaar en vullen elkaar aan.
  5. Yin en Yang gaan in elkaar over. Een voorbeeld hiervan is dat je iets niet kan vernietigen zonder het gebouwd te hebben.

Evenwicht

Mensen bestaan ook uit een combinatie van yin- en yangenergie. Onze gevoelens, gedachten en gezondheid worden bepaald door hoe deze twee energieën samenwerken. Ziekte ontstaat dan ook door een slechte balans van deze twee krachten. De energie in ons lichaam circuleert in 24 uur rond via een stelsel van kanalen. Deze circulatie is het beste wanneer de organen in goede conditie zijn.

Oefenvraag

Noem enkele kenmerken van de yinkant en noem enkele kenmerken van de yangkant.

Creationisme

Homeostase

Scheppingsverhalen: zijn ze wetenschappelijk onderbouwd?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}