fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een vraag die mensen zich al heel lang stellen is ‘Hoe is alles ontstaan?’.

We denken hier al eeuwen lang over na maar we weten het nog niet helemaal zeker. Een van de theorieën is het creationisme.

Benieuwd wat het creationisme precies is? Lees dan snel verder!

Creationisme
Het creationisme wordt ook wel de scheppingsleer genoemd. Het is de overtuiging dat de aarde en het heelal zijn geschapen door een schepper. Binnen het creationisme zijn weer verschillende stromingen.
creationisme
Jongeaardecreationisme
Het jongeaardecreationisme is de bekendste stroming van het creationisme. Het jongeaardecreationisme stelt dat de schepping in zes dagen van 24 uur is gebeurt. Dit komt het meest overeen met het verhaal dat in de bijbel beschreven staat. Mensen die in het jongeaardecreationisme geloven, wijzen de evolutietheorie van Darwin af. Wel geloven ze dat er micro-evolutie heeft plaatsgevonden. Ze geloven dat een schepper de dieren heeft gemaakt maar dat er over de loop van de tijd door evolutie wel kleine aanpassingen aan de dieren zijn gebeurt.

Oudeaardecreationisme
Volgens het oudeaardecreationisme is de aarde niet in een paar dagen geschapen maar heeft het miljoenen jaren geduurd. Binnen het oudeaardecreationisme zijn ook weer verschillende stromingen.

  • Volgens de Dag-Tijdperk theorie duurde de scheppingsdagen geen 24 uur zoals bij het jongeaardecreationisme, maar duurde de scheppingsdagen miljoenen jaren.
  • De onderbrekingstheorie stelt dat er een lange tijd tussen de scheppingsdagen zat. Aanhangers van deze theorie geloven dat er tussen de eerste en de laatste dag van de schepping een onderbreking was van miljoenen jaren.
  • Volgens het progressief creationisme waren er geen scheppingsdagen maar heeft de schepper over een tijd van miljoenen jaren telkens kleine aanpassingen gedaan.

Zo werkt de app

Het creationisme is dus een theorie die probeert te verklaren hoe de aarde is ontstaan. Ze doen dat met het geloof dat er een schepper was die de aarde heeft geschapen of gevormd.

Oefenvraag
Wat is het belangrijkste verschil tussen het jongeaardecreationisme en het oudeaardecreationisme?


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp