Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Homeostase

In je lichaam vinden continu allemaal processen plaats.

Het is belangrijk dat er homeostase is, alle processen moeten in evenwicht zijn.

Maar wat gebeurt er als het evenwicht verstoord is, bijvoorbeeld als je te weinig eet? Mr. Chadd legt het je hier uit!

homeostase

Wat is homeostase?

Bij homeostase wordt er in het lichaam van een organisme een evenwicht gemaakt. Het organisme probeert alles in zijn lichaam hetzelfde te houden ook als de omstandigheden buiten veranderen. Je lichaam heeft bijvoorbeeld altijd een temperatuur van 37 graden, het lichaam wil dat altijd hetzelfde hebben. Als het heel koud is buiten dan is je lichaam nog steeds een temperatuur van 37 graden. Er wordt dan meer energie gebruikt om warmte te produceren. Als het juist heel warm is buiten ga je zweten zodat je lichaam afkoelt en het ook 37 graden blijft. Zo blijft de temperatuur van het organisme altijd in balans.

Verstoring van het evenwicht

Als er geen evenwicht meer is kan dit hele ernstige gevolgen hebben. Een voorbeeld hiervan is uitdroging. Je hebt per dag 2 liter water nodig. Als je één dag wat minder water drinkt is dat niet zo erg; je lichaam kan zich dan aanpassen om water wat langer vast te houden. Als je langere tijd geen of weinig water drinkt kan er uitdroging ontstaan. Je lichaam kan zich dan niet meer aanpassen aan het tekort aan water. Bij uitdroging kunnen je organen minder goed werken en uiteindelijk kan je zelfs overlijden aan de gevolgen van uitdroging.

Zo werkt de app

Een verstoring van de homeostase is dus niet goed voor je lichaam. Als je bijvoorbeeld te weinig eet heeft je lichaam niet genoeg glucose om om te zetten in energie. Er moeten dan andere bronnen van glucose worden gevonden in je lichaam waardoor je bijvoorbeeld spieren gaat afbreken.

Oefenopdracht

Verzin een ander voorbeeld van homeostase.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Creationisme

Wat is symbiose?

Yin en Yang

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}