START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Homeostase

In je lichaam vinden continu allemaal processen plaats.

Het is belangrijk dat er homeostase is, alle processen moeten in evenwicht zijn.

Maar wat gebeurt er als het evenwicht verstoord is, bijvoorbeeld als je te weinig eet? Mr. Chadd legt het je hier uit!

homeostase

Wat is homeostase?

Bij homeostase wordt er in het lichaam van een organisme een evenwicht gemaakt. Het organisme probeert alles in zijn lichaam hetzelfde te houden ook als de omstandigheden buiten veranderen. Je lichaam heeft bijvoorbeeld altijd een temperatuur van 37 graden, het lichaam wil dat altijd hetzelfde hebben. Als het heel koud is buiten dan is je lichaam nog steeds een temperatuur van 37 graden. Er wordt dan meer energie gebruikt om warmte te produceren. Als het juist heel warm is buiten ga je zweten zodat je lichaam afkoelt en het ook 37 graden blijft. Zo blijft de temperatuur van het organisme altijd in balans.

Verstoring van het evenwicht

Als er geen evenwicht meer is kan dit hele ernstige gevolgen hebben. Een voorbeeld hiervan is uitdroging. Je hebt per dag 2 liter water nodig. Als je één dag wat minder water drinkt is dat niet zo erg; je lichaam kan zich dan aanpassen om water wat langer vast te houden. Als je langere tijd geen of weinig water drinkt kan er uitdroging ontstaan. Je lichaam kan zich dan niet meer aanpassen aan het tekort aan water. Bij uitdroging kunnen je organen minder goed werken en uiteindelijk kan je zelfs overlijden aan de gevolgen van uitdroging.

Zo werkt de app

Een verstoring van de homeostase is dus niet goed voor je lichaam. Als je bijvoorbeeld te weinig eet heeft je lichaam niet genoeg glucose om om te zetten in energie. Er moeten dan andere bronnen van glucose worden gevonden in je lichaam waardoor je bijvoorbeeld spieren gaat afbreken.

Oefenopdracht

Verzin een ander voorbeeld van homeostase.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Creationisme

Wat is symbiose?

Yin en Yang

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!