fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In je lichaam vinden continu allemaal processen plaats.

Het is belangrijk dat er homeostase is, alle processen moeten in evenwicht zijn.

Maar wat gebeurt er als het evenwicht verstoord is, bijvoorbeeld als je te weinig eet? Mr. Chadd legt het je hier uit!

homeostase
Wat is homeostase?
Bij homeostase wordt er in het lichaam van een organisme een evenwicht gemaakt. Het organisme probeert alles in zijn lichaam hetzelfde te houden ook als de omstandigheden buiten veranderen. Je lichaam heeft bijvoorbeeld altijd een temperatuur van 37 graden, het lichaam wil dat altijd hetzelfde hebben. Als het heel koud is buiten dan is je lichaam nog steeds een temperatuur van 37 graden. Er wordt dan meer energie gebruikt om warmte te produceren. Als het juist heel warm is buiten ga je zweten zodat je lichaam afkoelt en het ook 37 graden blijft. Zo blijft de temperatuur van het organisme altijd in balans.

Verstoring van het evenwicht
Als er geen evenwicht meer is kan dit hele ernstige gevolgen hebben. Een voorbeeld hiervan is uitdroging. Je hebt per dag 2 liter water nodig. Als je één dag wat minder water drinkt is dat niet zo erg; je lichaam kan zich dan aanpassen om water wat langer vast te houden. Als je langere tijd geen of weinig water drinkt kan er uitdroging ontstaan. Je lichaam kan zich dan niet meer aanpassen aan het tekort aan water. Bij uitdroging kunnen je organen minder goed werken en uiteindelijk kan je zelfs overlijden aan de gevolgen van uitdroging.

Zo werkt de app

Een verstoring van de homeostase is dus niet goed voor je lichaam. Als je bijvoorbeeld te weinig eet heeft je lichaam niet genoeg glucose om om te zetten in energie. Er moeten dan andere bronnen van glucose worden gevonden in je lichaam waardoor je bijvoorbeeld spieren gaat afbreken.

Oefenopdracht
Verzin een ander voorbeeld van homeostase.


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp