Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Wat is symbiose?

In de natuur leven veel verschillende diersoorten samen.

Als diersoorten samenleven en één van hen heeft daar een voordeel van heet dat symbiose.

Wil je weten welke soorten symbiose er precies zijn? Lees dan snel verder!

Wat is symbiose precies?

Bij symbiose leven twee verschillende soorten organismen samen. Ten minste één van de organismen heeft voordeel aan het samenleven. Organismen die meedoen aan symbiose heten symbionten. Het grootste organisme wordt de gastheer genoemd. De drie belangrijkste vormen van symbiose worden uitgelegd in dit artikel.

Wat is symbiose

Mutualisme

Bij mutualisme hebben beide organismen voordeel van het samenleven. Een voorbeeld van mutualisme is de anemoonvis en de zeeanemoon. De anemoonvis eet kleine diertjes op die op de zeeanemoon zitten, die diertjes kunnen de zeeanemoon dan niet beschadigen. De zeeanemoon geeft de anemoonvis een plek om te schuilen als er roofdieren komen.

Commensalisme

Bij commensalisme profiteert de kleine symbioot van de gastheer, maar de gastheer heeft hier geen nadeel van. Bij haaien zwemmen bijvoorbeeld vaak kleine zuigvissen die op de huid van de haai gaan zitten. De zuigvissen eten de restjes die overblijven als de haai een prooi heeft gevangen. De haai is in dit geval de gastheer: het is voor hem niet goed of slecht als de zuigvissen de restjes van zijn eten opeten. De zuigvissen zijn de kleine symbionten. Voor hen is het voordelig om de restjes van het eten van de haai op te eten, want dan hoeven ze niet zelf eten te zoeken.

Parasitisme

Bij parasitisme profiteert de kleine symbioot van de gastheer, maar heeft de gastheer hier wel last van. Zo’n kleine symbioot noemen we ook wel een parasiet. Een voorbeeld van parasieten zijn lintwormen. Lintwormen kunnen in de darmen van mensen gaan zitten. Daar gaan ze dan je voedsel opeten. Doordat zij jouw voedsel opeten krijg jij minder voedingsstoffen binnen en moet je dus meer gaan eten. De lintworm profiteert want hij hoeft niks te doen om eten te krijgen. Voor de mens is dit nadelig, want hij verliest hierdoor voedingsstoffen.

Zo werkt de app

De drie belangrijkste vormen van symbiose zijn dus:

  • Mutualisme: beide organismen hebben voordeel
  • Commensalisme: één heeft voordeel, één heeft geen voordeel en geen nadeel
  • Parasitisme: één heeft voordeel, één heeft nadeel

Oefenvraag

Sommige mensen hebben last van hoofdluis, welke vorm van symbiose is dit?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De niche, habitat, biotoop en het ecosysteem

Ecosystemen

Osmose in dierlijke en plantaardige cellen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}