fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

In de natuur leven veel verschillende diersoorten samen.

Als diersoorten samenleven en één van hen heeft daar een voordeel van heet dat symbiose.

Wil je weten welke soorten symbiose er precies zijn? Lees dan snel verder!

Wat is symbiose precies?
Bij symbiose leven twee verschillende soorten organismen samen. Ten minste één van de organismen heeft voordeel aan het samenleven. Organismen die meedoen aan symbiose heten symbionten. Het grootste organisme wordt de gastheer genoemd. De drie belangrijkste vormen van symbiose worden uitgelegd in dit artikel.
Wat is symbiose
Mutualisme
Bij mutualisme hebben beide organismen voordeel van het samenleven. Een voorbeeld van mutualisme is de anemoonvis en de zeeanemoon. De anemoonvis eet kleine diertjes op die op de zeeanemoon zitten, die diertjes kunnen de zeeanemoon dan niet beschadigen. De zeeanemoon geeft de anemoonvis een plek om te schuilen als er roofdieren komen.

Commensalisme
Bij commensalisme profiteert de kleine symbioot van de gastheer, maar de gastheer heeft hier geen nadeel van. Bij haaien zwemmen bijvoorbeeld vaak kleine zuigvissen die op de huid van de haai gaan zitten. De zuigvissen eten de restjes die overblijven als de haai een prooi heeft gevangen. De haai is in dit geval de gastheer: het is voor hem niet goed of slecht als de zuigvissen de restjes van zijn eten opeten. De zuigvissen zijn de kleine symbionten. Voor hen is het voordelig om de restjes van het eten van de haai op te eten, want dan hoeven ze niet zelf eten te zoeken.

Parasitisme
Bij parasitisme profiteert de kleine symbioot van de gastheer, maar heeft de gastheer hier wel last van. Zo’n kleine symbioot noemen we ook wel een parasiet. Een voorbeeld van parasieten zijn lintwormen. Lintwormen kunnen in de darmen van mensen gaan zitten. Daar gaan ze dan je voedsel opeten. Doordat zij jouw voedsel opeten krijg jij minder voedingsstoffen binnen en moet je dus meer gaan eten. De lintworm profiteert want hij hoeft niks te doen om eten te krijgen. Voor de mens is dit nadelig, want hij verliest hierdoor voedingsstoffen.

Zo werkt de app

De drie belangrijkste vormen van symbiose zijn dus:

  • Mutualisme: beide organismen hebben voordeel
  • Commensalisme: één heeft voordeel, één heeft geen voordeel en geen nadeel
  • Parasitisme: één heeft voordeel, één heeft nadeel

Oefenvraag
Sommige mensen hebben last van hoofdluis, welke vorm van symbiose is dit?


Belinda

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Belinda.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp