START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat is symbiose?

In de natuur leven veel verschillende diersoorten samen.

Als diersoorten samenleven en één van hen heeft daar een voordeel van heet dat symbiose.

Wil je weten welke soorten symbiose er precies zijn? Lees dan snel verder!

Wat is symbiose precies?

Bij symbiose leven twee verschillende soorten organismen samen. Ten minste één van de organismen heeft voordeel aan het samenleven. Organismen die meedoen aan symbiose heten symbionten. Het grootste organisme wordt de gastheer genoemd. De drie belangrijkste vormen van symbiose worden uitgelegd in dit artikel.

Wat is symbiose

Mutualisme

Bij mutualisme hebben beide organismen voordeel van het samenleven. Een voorbeeld van mutualisme is de anemoonvis en de zeeanemoon. De anemoonvis eet kleine diertjes op die op de zeeanemoon zitten, die diertjes kunnen de zeeanemoon dan niet beschadigen. De zeeanemoon geeft de anemoonvis een plek om te schuilen als er roofdieren komen.

Commensalisme

Bij commensalisme profiteert de kleine symbioot van de gastheer, maar de gastheer heeft hier geen nadeel van. Bij haaien zwemmen bijvoorbeeld vaak kleine zuigvissen die op de huid van de haai gaan zitten. De zuigvissen eten de restjes die overblijven als de haai een prooi heeft gevangen. De haai is in dit geval de gastheer: het is voor hem niet goed of slecht als de zuigvissen de restjes van zijn eten opeten. De zuigvissen zijn de kleine symbionten. Voor hen is het voordelig om de restjes van het eten van de haai op te eten, want dan hoeven ze niet zelf eten te zoeken.

Parasitisme

Bij parasitisme profiteert de kleine symbioot van de gastheer, maar heeft de gastheer hier wel last van. Zo’n kleine symbioot noemen we ook wel een parasiet. Een voorbeeld van parasieten zijn lintwormen. Lintwormen kunnen in de darmen van mensen gaan zitten. Daar gaan ze dan je voedsel opeten. Doordat zij jouw voedsel opeten krijg jij minder voedingsstoffen binnen en moet je dus meer gaan eten. De lintworm profiteert want hij hoeft niks te doen om eten te krijgen. Voor de mens is dit nadelig, want hij verliest hierdoor voedingsstoffen.

Zo werkt de app

De drie belangrijkste vormen van symbiose zijn dus:

  • Mutualisme: beide organismen hebben voordeel
  • Commensalisme: één heeft voordeel, één heeft geen voordeel en geen nadeel
  • Parasitisme: één heeft voordeel, één heeft nadeel

Oefenvraag

Sommige mensen hebben last van hoofdluis, welke vorm van symbiose is dit?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De niche, habitat, biotoop en het ecosysteem

Ecosystemen

Osmose in dierlijke en plantaardige cellen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!