fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Scheppingsverhalen: zijn ze wetenschappelijk onderbouwd?

Veel mensen kennen wel een van de scheppingsverhalen uit religieuze boeken.

Hebben deze verhalen ook een wetenschappelijke onderbouwing? Mr. Chadd legt het je uit!

scheppingsverhalen
Al duizenden jaren zijn er verhalen over hoe de mensheid ontstaan is. Veel verschillende geloven hebben hun eigen scheppingsverhaal. Zo vertelt de Bijbel over Adam en Eva en de Koran vertelt over hoe de eerste mensen uit aarde zijn geschapen. Deze verhalen staan in boeken, maar er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs voor dat het zo ook echt is gegaan.

Wat in veel scheppingsverhalen bijvoorbeeld terugkomt is dat er diersoorten geschapen zijn en dat niet alle dieren vanuit één soort zijn ontwikkeld, zoals je bij de evolutietheorie ziet. Op een gegeven moment kwamen wetenschappers in de achttiende eeuw erachter dat fossielen van sommige dieren langzaam veranderden. Dit was een van de eerste aanwijzingen dat de wereld misschien niet precies zo is ontstaan als veel scheppingsverhalen beschrijven.

Later ontwikkelde Darwin de evolutietheorie verder. Hij geloofde dat verschillende soorten veranderden door natuurlijke selectie. Sommige soorten zijn beter aangepast aan hun omgeving en hebben daardoor meer kans om te overleven. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat deze soorten meer nakomelingen hebben en slecht aangepaste soorten uitsterven.

Over het algemeen kun je mensen verdelen in twee groepen: creationisten en evolutionisten. Evolutionisten geloven dat al het leven op aarde is ontstaan vanuit een cel, terwijl creationisten geloven dat er een schepper bij betrokken was. Hoewel er wel wat bewijs is voor de evolutie, is ook deze theorie nooit compleet bewezen.

Vraag: Hoe denk jij over de schepping van het heelal? Is de evolutietheorie beter wetenschappelijk onderbouwd dan scheppingsverhalen?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp