fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De natuurwetenschappelijke methode

Binnen de wetenschap zijn we voortdurend bezig met het zoeken naar nieuwe kennis, maar ook het bevestigen van al bestaande kennis is erg belangrijk.

Om dit te kunnen doen, doen we veel aan onderzoek. Binnen de natuurwetenschappen hebben we een bepaald stappenplan afgesproken voor als je onderzoek doet.

de natuurwetenschappelijke methode
Je begint met een onderzoek door een bepaalde vraag te stellen, de onderzoeksvraag. De onderzoeksvraag kan je vinden door je iets af te vragen over iets wat je bijvoorbeeld ziet of leest. De onderzoeksvraag die je gesteld hebt ga je proberen te beantwoorden zonder dat je al een onderzoek hebt gedaan. Je moet namelijk zelf gaan nadenken wat het antwoord zou kunnen zijn. Hierdoor kun je bedenken hoe je dit zou kunnen bewijzen. Dit noemen we het opstellen van een hypothese. Nu je hebt nagedacht over het mogelijke antwoord op je onderzoeksvraag, kan je beginnen met een onderzoek. Tijdens het onderzoek ga je toetsen of je hypothese klopt of niet. De resultaten die uit je onderzoek komen, kan je gebruiken om een conclusie te vormen. Je conclusie zou kunnen zijn dat je hypothese klopt, maar ook dat het niet klopt.

Als je hypothese klopt, dan neem je de hypothese aan. Klopte het niet, dan verwerp je de hypothese. Of je hypothese nu wel of niet klopt, misschien zijn er tijdens het onderzoek nog wel meer vragen ontstaan die je beantwoord zou willen hebben. Oftewel, je hebt opnieuw een vraag waar je een hypothese van kan opstellen en dan beginnen alle stappen die net genoemd zijn opnieuw.

De cyclus die nu ontstaat noemen we de natuurwetenschappelijke methode. Het is een stapsgewijze aanpak die je elke keer weer opnieuw doorloopt met ofwel dezelfde vraag of een nieuwe vraag. De stappen zijn dus:

  1. Onderzoeksvraag opstellen: wat wil je onderzoeken
  2. Hypothese opstellen: wat denk je dat de uitkomst is
  3. Onderzoek doen (resultaten verkrijgen)
  4. Conclusie: klopt je hypothese of niet
  5. Discussie: had iets beter gekund?
  6. Zijn er nieuwe vragen? Zo ja, begin opnieuw bij stap 1

Oefenvraag
Kees doet een onderzoek, hij heeft een onderzoeksvraag bedacht en begint direct aan een experiment om het antwoord op zijn vraag te onderzoeken. Welke stap slaat Kees over?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Anne Floor.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp