Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

De werking van drugs

Wiet, hasj en paddo’s zijn voorbeelden van drugs die je legaal in Nederland mag kopen als je ouder bent dan 18 jaar.

Maar hoe zit het nou precies met drugs? Wat zijn de effecten van drugs, en wat is precies een verslaving.

In dit artikel vind je er meer over.

werking van drugs

De letterlijke vertaling van het woord drugs is ‘medicijn’. Net als medicijnen die in de apotheek worden verkocht hebben drugs een effect op hoe je je voelt. Drugs zijn middelen die worden gebruikt om ervoor te zorgen dat je je fijn voelt. Drugs zijn in te delen in twee groepen: softdrugs en harddrugs. Dat verschil is er eigenlijk vooral voor de wet. Softdrugs zijn legaal in Nederland, je kunt ze kopen in coffeeshops als je ouder bent dan 18 jaar. Harddrugs zijn verboden in Nederland, en er staat een straf op als je harddrugs verkoopt.

Als je kijkt naar de werking van drugs, kun je ze in drie categorieën indelen: ‘downers’, ‘uppers’ en ‘trippers’. Downers zijn verdovende middelen, die kalmerend en ontspannend werken. Ze maken je rustig. Het effect van downers op het lichaam is dat je hartslag vertraagt en dat je minder snel gaat ademen. De bekendste voorbeelden van downers zijn alcohol en hasj. De tweede categorie zijn de ‘uppers’. ‘Up’ betekent in het Nederlands omhoog, en dit is letterlijk wat er gebeurt bij het nemen van deze drugs. Ze zorgen ervoor dat je meer energie krijgt. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling gaat sneller en je bloeddruk gaat ook omhoog. Een populair voorbeeld van een upper is XTC, maar bijvoorbeeld ook cafeïne in koffie is een upper. Ten slotte zijn er ook nog de trippers. Deze middelen zorgen ervoor dat de wereld er heel anders uit gaat zien. Je bent aan het hallucineren. De periode van hallucineren noem je ook wel eens ‘een trip’. Trippers hebben een minder grote invloed op het lichaam, maar beïnvloeden hoe je je voelt en wat je ervaart. Trippers worden vaak gebruikt in het uitgaansleven of op festivals. Een voorbeeld van een drug die in deze derde categorie valt is LSD, maar ook XTC kan ervoor zorgen dat je de wereld tijdelijk anders ervaart.

Soms komt er een moment dat iemand niet meer kan functioneren zonder drugs te gebruiken. Dit noem je een verslaving. Vaak draait alles in het leven van de verslaafde om de drugs. De meest bekende verslavingen zijn een alcoholverslaving of een wiet verslaving, maar iemand kan ook verslaafd zijn aan koffie, roken of gamen. Een langdurige verslaving heeft vaak negatieve effecten op het leven van de verslaafde, zoals het niet afmaken van school, werkloosheid, het verliezen van vrienden of lichamelijke klachten zoals een slecht gebit of uiteindelijk zelfs kanker. Als iemand van zijn verslaving af wil komen, moet deze persoon afkicken. Dit betekent vaak dat iemand om moet leren gaan met een leven zonder drugs, of onder begeleiding van een dokter alleen nog maar hele kleine hoeveelheden gebruikt.

Natuurlijk valt er nog veel meer te zeggen over drugs. Er zijn hele gevaarlijke drugs zoals sterke pijnstillers die veel slachtoffers veroorzaken, maar aan de andere kant ook heel handig zijn wanneer ze correct worden gebruikt door een arts. Het gevaar van een drug ligt meestal niet in het feit dat een drug giftig is, maar in het feit dat je er verslaafd aan raakt.

Even oefenen!

Eens kijken of jij de antwoorden weet op de volgende vragen!

a) In welke drie categorieën delen we drugs in?

b) Vul in: Het effect van … op het lichaam is dat je hartslag vertraagt en dat je minder snel gaat ademen.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Gebruik van EPO

Hoe reken je uit welke stof in overmaat aanwezig is?

Homeostase

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}