fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wiet, hasj en paddo’s zijn voorbeelden van drugs die je legaal in Nederland mag kopen als je ouder bent dan 18 jaar.

Maar hoe zit het nou precies met drugs? Wat zijn de effecten van drugs, en wat is precies een verslaving.

In dit artikel vind je er meer over.

werking van drugs
De letterlijke vertaling van het woord drugs is ‘medicijn’. Net als medicijnen die in de apotheek worden verkocht hebben drugs een effect op hoe je je voelt. Drugs zijn middelen die worden gebruikt om ervoor te zorgen dat je je fijn voelt. Drugs zijn in te delen in twee groepen: softdrugs en harddrugs. Dat verschil is er eigenlijk vooral voor de wet. Softdrugs zijn legaal in Nederland, je kunt ze kopen in coffeeshops als je ouder bent dan 18 jaar. Harddrugs zijn verboden in Nederland, en er staat een straf op als je harddrugs verkoopt.

Als je kijkt naar de werking van drugs, kun je ze in drie categorieën indelen: ‘downers’, ‘uppers’ en ‘trippers’. Downers zijn verdovende middelen, die kalmerend en ontspannend werken. Ze maken je rustig. Het effect van downers op het lichaam is dat je hartslag vertraagt en dat je minder snel gaat ademen. De bekendste voorbeelden van downers zijn alcohol en hasj. De tweede categorie zijn de ‘uppers’. ‘Up’ betekent in het Nederlands omhoog, en dit is letterlijk wat er gebeurt bij het nemen van deze drugs. Ze zorgen ervoor dat je meer energie krijgt. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling gaat sneller en je bloeddruk gaat ook omhoog. Een populair voorbeeld van een upper is XTC, maar bijvoorbeeld ook cafeïne in koffie is een upper. Ten slotte zijn er ook nog de trippers. Deze middelen zorgen ervoor dat de wereld er heel anders uit gaat zien. Je bent aan het hallucineren. De periode van hallucineren noem je ook wel eens ‘een trip’. Trippers hebben een minder grote invloed op het lichaam, maar beïnvloeden hoe je je voelt en wat je ervaart. Trippers worden vaak gebruikt in het uitgaansleven of op festivals. Een voorbeeld van een drug die in deze derde categorie valt is LSD, maar ook XTC kan ervoor zorgen dat je de wereld tijdelijk anders ervaart.

Soms komt er een moment dat iemand niet meer kan functioneren zonder drugs te gebruiken. Dit noem je een verslaving. Vaak draait alles in het leven van de verslaafde om de drugs. De meest bekende verslavingen zijn een alcoholverslaving of een wiet verslaving, maar iemand kan ook verslaafd zijn aan koffie, roken of gamen. Een langdurige verslaving heeft vaak negatieve effecten op het leven van de verslaafde, zoals het niet afmaken van school, werkloosheid, het verliezen van vrienden of lichamelijke klachten zoals een slecht gebit of uiteindelijk zelfs kanker. Als iemand van zijn verslaving af wil komen, moet deze persoon afkicken. Dit betekent vaak dat iemand om moet leren gaan met een leven zonder drugs, of onder begeleiding van een dokter alleen nog maar hele kleine hoeveelheden gebruikt.

Natuurlijk valt er nog veel meer te zeggen over drugs. Er zijn hele gevaarlijke drugs zoals sterke pijnstillers die veel slachtoffers veroorzaken, maar aan de andere kant ook heel handig zijn wanneer ze correct worden gebruikt door een arts. Het gevaar van een drug ligt meestal niet in het feit dat een drug giftig is, maar in het feit dat je er verslaafd aan raakt.

Even oefenen!

Eens kijken of jij de antwoorden weet op de volgende vragen!

a) In welke drie categorieën delen we drugs in?

b) Vul in: Het effect van … op het lichaam is dat je hartslag vertraagt en dat je minder snel gaat ademen.
Deze uitleg is geschreven door Suze.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp