Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Gebruik van EPO

Gebruik van EPO

Verschillende topsporters zijn tijdens hun carrière betrapt op het gebruik van doping.

Een veel gebruikt dopingmiddel is EPO. Onder andere de Nederlandse wielrenner Michael Boogert is betrapt op het gebruik van EPO tijdens zijn carrière en heeft dit later ook toegegeven.

Maar waarom nemen sommige sporters EPO, en waarom verbetert dit de sportprestatie? Dat leggen we je hieronder uit!

gebruik van epo

De afkorting EPO staat voor het hormoon Erytropoëtine. EPO is een hormoon dat in de nieren wordt gemaakt. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Rode bloedcellen zorgen voor de zuurstofaanvoer voor organen in het lichaam. EPO is in de eerste instantie een medicijn wanneer de nieren van een persoon niet meer goed functioneren, maar kan dus ook worden gebruikt als dopingmiddel.

Het hebben van veel rode bloedcellen in het lichaam betekent ook dat het lichaam meer zuurstof op kan nemen en kan vervoeren. Dit is gunstig voor sporters die een duursport doen. Hoe meer zuurstof er in het lichaam is en hoe beter dit kan worden vervoerd, hoe langer de spieren van een sporter worden voorzien in zuurstof, en hoe langer de sporter kan blijven sporten. Daarom wordt EPO wel eens gebruikt als doping. Atleten spuiten dan extra van dit hormoon in hun lichaam, waardoor ze beter kunnen presteren. Dit is verboden, maar toch gebeurt het nog wel eens.

Nu jij!

Weet jij de volgende vragen te beantwoorden?

  1. Waar staat de afkorting EPO voor?
  2. Waar wordt EPO gemaakt en wat is het doelorgaan van EPO?

Zo werkt de app

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}