START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Gebruik van EPO

Gebruik van EPO

Verschillende topsporters zijn tijdens hun carrière betrapt op het gebruik van doping.

Een veel gebruikt dopingmiddel is EPO. Onder andere de Nederlandse wielrenner Michael Boogert is betrapt op het gebruik van EPO tijdens zijn carrière en heeft dit later ook toegegeven.

Maar waarom nemen sommige sporters EPO, en waarom verbetert dit de sportprestatie? Dat leggen we je hieronder uit!

gebruik van epo

De afkorting EPO staat voor het hormoon Erytropoëtine. EPO is een hormoon dat in de nieren wordt gemaakt. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Rode bloedcellen zorgen voor de zuurstofaanvoer voor organen in het lichaam. EPO is in de eerste instantie een medicijn wanneer de nieren van een persoon niet meer goed functioneren, maar kan dus ook worden gebruikt als dopingmiddel.

Het hebben van veel rode bloedcellen in het lichaam betekent ook dat het lichaam meer zuurstof op kan nemen en kan vervoeren. Dit is gunstig voor sporters die een duursport doen. Hoe meer zuurstof er in het lichaam is en hoe beter dit kan worden vervoerd, hoe langer de spieren van een sporter worden voorzien in zuurstof, en hoe langer de sporter kan blijven sporten. Daarom wordt EPO wel eens gebruikt als doping. Atleten spuiten dan extra van dit hormoon in hun lichaam, waardoor ze beter kunnen presteren. Dit is verboden, maar toch gebeurt het nog wel eens.

Nu jij!

Weet jij de volgende vragen te beantwoorden?

  1. Waar staat de afkorting EPO voor?
  2. Waar wordt EPO gemaakt en wat is het doelorgaan van EPO?

Zo werkt de app

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!