fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Gebruik van EPO

Verschillende topsporters zijn tijdens hun carrière betrapt op het gebruik van doping.

Een veel gebruikt dopingmiddel is EPO. Onder andere de Nederlandse wielrenner Michael Boogert is betrapt op het gebruik van EPO tijdens zijn carrière en heeft dit later ook toegegeven.

Maar waarom nemen sommige sporters EPO, en waarom verbetert dit de sportprestatie? Dat leggen we je hieronder uit!
gebruik van epo
De afkorting EPO staat voor het hormoon Erytropoëtine. EPO is een hormoon dat in de nieren wordt gemaakt. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Rode bloedcellen zorgen voor de zuurstofaanvoer voor organen in het lichaam. EPO is in de eerste instantie een medicijn wanneer de nieren van een persoon niet meer goed functioneren, maar kan dus ook worden gebruikt als dopingmiddel.

Het hebben van veel rode bloedcellen in het lichaam betekent ook dat het lichaam meer zuurstof op kan nemen en kan vervoeren. Dit is gunstig voor sporters die een duursport doen. Hoe meer zuurstof er in het lichaam is en hoe beter dit kan worden vervoerd, hoe langer de spieren van een sporter worden voorzien in zuurstof, en hoe langer de sporter kan blijven sporten. Daarom wordt EPO wel eens gebruikt als doping. Atleten spuiten dan extra van dit hormoon in hun lichaam, waardoor ze beter kunnen presteren. Dit is verboden, maar toch gebeurt het nog wel eens.

Nu jij!
Weet jij de volgende vragen te beantwoorden?

  1. Waar staat de afkorting EPO voor?
  2. Waar wordt EPO gemaakt en wat is het doelorgaan van EPO? 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Zo werkt de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp