START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Anatomie: hoe ziet het menselijk lichaam eruit?

Anatomie is een deel van de biologie dat zich bezighoudt met hoe het menselijk of dierlijk lichaam eruit ziet.

Bij menselijke anatomie gaat het om verschillende organen en structuren die in het menselijk lichaam zitten.

Anatomie kan in verschillende gebieden worden opgesplitst. Het hangt er namelijk vanaf waar je geïnteresseerd in bent. Sommige wetenschappers bestuderen bijvoorbeeld verschillende weefsels, dit wordt histologie genoemd. Hieronder wordt van verschillende systemen in het menselijk lichaam uitgelegd wat ze precies zijn.

anatomie

Ademhalingsstelsel

Het ademhalingsstelsel zorgt voor de uitwisseling tussen zuurstof en koolstofdioxide. De zuurstof komt via je neus- en mondholtes naar binnen en wordt vervolgens in je longen opgenomen door je bloedcellen. Dit zuurstofrijke bloed zal via het hart naar de organen gaan waar het de zuurstof zal afgeven. Vervolgens gaat dit zuurstofarme bloed weer terug naar het hart en vervolgens weer naar de longen gaan.

Skelet

Het skelet biedt steun en bescherming. Zonder het skelet zou het hele lichaam in elkaar storten. Het skelet zorgt er ook voor dat spieren zich hieraan kunnen hechten waardoor het lichaam zich kan bewegen. Ook zorgt het skelet voor bescherming voor de hersenen en voor andere organen.

Spijsverteringsstelsel

Het spijsverteringsstelsel is verantwoordelijk voor het verteren van eten tot stoffen die je lichaam opneemt. Tijdens de spijsvertering worden de celwanden van het voedsel afgebroken waardoor stoffen opgenomen kunnen worden door je lichaam. Koolhydraten uit het voedsel worden gesplitst tot glucose dat naar verschillende organen vervoerd wordt via het bloed. Eiwitten en vetten worden tijdens de spijsvertering afgebroken tot aminozuren en vetzuren.

Bloedsomloop

Mensen hebben een zogenaamde dubbele bloedsomloop. Een kleine bloedsomloop van het hart naar de longen en een grote bloedsomloop naar de rest van het lichaam. In de anatomie is het vooral belangrijk dat je de grootste aders en slagaders kunt plaatsen, zoals de aorta, de bovenste en onderste holle aders, de long(slag)ader en de poortader. Het is ook belangrijk dat je snapt op welke manier de lever en de nieren verbonden zijn aan de bloedsomloop. Je kunt hier meer over lezen bij het vak biologie.

Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel heeft als functie het aansturen van de spieren en het verwerken van zintuiglijke prikkels. Het zenuwstelsel zorgt ervoor dat je dingen kunt voelen. Het is opgebouwd uit verschillende cellen die lange uitlopers hebben. Door de uitlopers worden elektrische signalen van de ene cel naar de andere geleid. Zo wordt een signaal van de huid naar de hersenen geleid. Als er vervolgens een reactie moet plaatsvinden, dan gaat er een signaal terug van de hersenen naar de spieren. Onder het zenuwstelsel valt zowel het centrale zenuwstelsel (je grote hersenen, kleine hersenen en ruggenmerg), als het perifere zenuwstelsel (alle zenuwen die door je lichaam lopen).

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Genotype en fenotype

Evolutie en evolutietheorie: wat is het?

Opbouw en functie hersenen en hersendelen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!