fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Anatomie is een deel van de biologie dat zich bezighoudt met hoe het menselijk of dierlijk lichaam eruit ziet.

Bij menselijke anatomie gaat het om verschillende organen en structuren die in het menselijk lichaam zitten.

Anatomie kan in verschillende gebieden worden opgesplitst. Het hangt er namelijk vanaf waar je geïnteresseerd in bent. Sommige wetenschappers bestuderen bijvoorbeeld verschillende weefsels, dit wordt histologie genoemd. Hieronder wordt van verschillende systemen in het menselijk lichaam uitgelegd wat ze precies zijn.
anatomie
Ademhalingsstelsel
Het ademhalingsstelsel zorgt voor de uitwisseling tussen zuurstof en koolstofdioxide. De zuurstof komt via je neus- en mondholtes naar binnen en wordt vervolgens in je longen opgenomen door je bloedcellen. Dit zuurstofrijke bloed zal via het hart naar de organen gaan waar het de zuurstof zal afgeven. Vervolgens gaat dit zuurstofarme bloed weer terug naar het hart en vervolgens weer naar de longen gaan.

Skelet
Het skelet biedt steun en bescherming. Zonder het skelet zou het hele lichaam in elkaar storten. Het skelet zorgt er ook voor dat spieren zich hieraan kunnen hechten waardoor het lichaam zich kan bewegen. Ook zorgt het skelet voor bescherming voor de hersenen en voor andere organen.

Spijsverteringsstelsel
Het spijsverteringsstelsel is verantwoordelijk voor het verteren van eten tot stoffen die je lichaam opneemt. Tijdens de spijsvertering worden de celwanden van het voedsel afgebroken waardoor stoffen opgenomen kunnen worden door je lichaam. Koolhydraten uit het voedsel worden gesplitst tot glucose dat naar verschillende organen vervoerd wordt via het bloed. Eiwitten en vetten worden tijdens de spijsvertering afgebroken tot aminozuren en vetzuren.

Bloedsomloop
Mensen hebben een zogenaamde dubbele bloedsomloop. Een kleine bloedsomloop van het hart naar de longen en een grote bloedsomloop naar de rest van het lichaam. In de anatomie is het vooral belangrijk dat je de grootste aders en slagaders kunt plaatsen, zoals de aorta, de bovenste en onderste holle aders, de long(slag)ader en de poortader. Het is ook belangrijk dat je snapt op welke manier de lever en de nieren verbonden zijn aan de bloedsomloop. Je kunt hier meer over lezen bij het vak biologie.

Zenuwstelsel
Het zenuwstelsel heeft als functie het aansturen van de spieren en het verwerken van zintuiglijke prikkels. Het zenuwstelsel zorgt ervoor dat je dingen kunt voelen. Het is opgebouwd uit verschillende cellen die lange uitlopers hebben. Door de uitlopers worden elektrische signalen van de ene cel naar de andere geleid. Zo wordt een signaal van de huid naar de hersenen geleid. Als er vervolgens een reactie moet plaatsvinden, dan gaat er een signaal terug van de hersenen naar de spieren. Onder het zenuwstelsel valt zowel het centrale zenuwstelsel (je grote hersenen, kleine hersenen en ruggenmerg), als het perifere zenuwstelsel (alle zenuwen die door je lichaam lopen).
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp