START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Opbouw en functie hersenen en hersendelen

Opbouw en functie hersenen en hersendelen

Je hersenen zijn opgebouwd uit meerdere delen.

Zo zijn er de grote hersenen, de tussenhersenen, de kleine hersenen, de hersenstam en het ruggenmerg. De hersenen hebben veel verschillende functies en elk onderdeel van je hersenen neemt een deel van deze functies op zich.

De hersenen zijn vooral belangrijk voor het besturen van je lichaam. Beweging, gevoel, gedrag en dingen als lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk worden hier ook geregeld. Ook zijn je hersenen belangrijk voor geheugen, bewustzijn en emoties.

opbouw en functie hersenen

Functie van de grote hersenen en de hersenschors

De grote hersenen zijn, zoals de naam al zegt, het grootste onderdeel van de hersenen. De grote hersenen worden ook wel het cerebrum genoemd. Het cerebrum vormt het bovenste gedeelte van de hersenen. In de grote hersenen worden signalen van zenuwen verwerkt (sensorische informatie) en wordt beweging van je lichaam geregeld (motorische informatie). De grote hersenen bestaan uit een linker en rechterhersenhelft. De linkerhersenhelft ontvangt vooral informatie uit de rechterhelft van het lichaam, terwijl de rechterhersenhelft juist informatie uit de linkerhelft van het lichaam ontvangt. Lichaamshelft en hersenhelft zijn dus kruislings met elkaar verbonden. De grote hersenen zijn ook verantwoordelijk voor je emoties, het geheugen en de planning.

In de hersenschors, ook wel de grijze stof, komt informatie vanuit de rest van het lichaam binnen. In de hersenstam wordt deze informatie geanalyseerd. In de hersenschors wordt vervolgens een reactie op deze informatie gevormd.

Opbouw hersendelen

Functie van de tussenhersenen

De tussenhersenen liggen tussen de grote hersenen en het begin van de hersenstam en bevatten onder andere de thalamus, hypothalamus en de hypofyse.

De thalamus is de hersenkern die zowel in de linker- als rechterhersenhelft ligt. De thalamus bepaalt welke informatie vanuit je zintuigen doorgegeven moet worden aan je hersenschors en andersom. De thalamus bepaalt zo dus of bepaalde prikkels worden doorgegeven zodat deze aandacht krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld geluid op de achtergrond niet horen als je heel aandachtig een boek leest of een serie kijkt, hierbij speelt de thalamus een belangrijke rol. Ook reguleert de thalamus de slaap.

De hypothalamus ligt onder de thalamus, ook in beide hersenhelften. De hypothalamus zorgt er voor dat je hormonen in evenwicht zijn, waardoor lichaamsfuncties kunnen worden aangestuurd en je lichaam in homeostase kan blijven. De hypothalamus zorgt samen met de hypofyse voor de verbinding tussen je zenuwstelsel en je hormonale stelsel.

De hypofyse is een kleine klier die onderaan de hersenen ligt. De hypofyse bestaat uit twee kwabben: de voor- en achterkwab. De achterste kwab zit met een soort steel vast aan de hypothalamus. De hypofyse maakt verschillende hormonen aan die er op hun beurt voor zorgen dat andere klieren hormonen aanmaken of orgaansystemen beïnvloeden.

Zo werkt de app

Functie van de kleine hersenen

De kleine hersenen worden ook wel het cerebellum genoemd. Deze liggen aan de achterzijde van het hoofd, onder de grote hersenen en op de overgang naar de hersenstam. De kleine hersenen hebben heel veel taken, zo zijn ze bijvoorbeeld erg belangrijk voor het evenwicht en de coördinatie. Door de kleine hersenen kun je soepel bewegen en moeilijke en precieze handelingen uitvoeren, zoals autorijden, schrijven en schilderen.

Functie van de hersenstam

De hersenstam ligt voor de kleine hersenen, tussen de grote hersenen en het ruggenmerg. De hersenstam zorgt voor de verbinding tussen al deze onderdelen. De hersenstam regelt de ademhaling, hartslag en bloeddruk en is daarom van levensbelang. Daarnaast speelt de hypothalamus een rol bij de temperatuur en het slaap-waakritme. De hersenstam is in dit opzicht dus vooral verantwoordelijk voor je autonome zenuwstelsel. De hersenstam verbindt de grote en kleine hersenen met elkaar en met je ruggenmerg. De zenuwbanen die door je hersenstam lopen geven zo prikkels door van je hersenen naar je spieren en zintuigen én andersom.

Oefenvragen Prionen zijn ziekmakende deeltjes die zich kunnen vormen uit normale eiwitten, onder andere in de hersenen. Creutzfeldt-Jacob (CJD), Kubu en de erfelijke ziekte Fatale Familiaire Insomnia (FFI) worden veroorzaakt worden door prionen en hebben een fatale afloop. Geef aan welk gedeelte van de hersenen door prionen wordt aangetast aan de hand van de hieronder beschreven kenmerkende symptomen uit het beginstadium van CJD, Kuru en FFI.

  1. Een CJD-patiënt ondervindt een snel verlopende dementie. Daarnaast kan de patiënt tintelingen in de ledematen voelen en visuele en auditieve hallucinaties krijgen. Soms gaat het gezichtsvermogen achteruit.
  2. Een patiënt met Kuru krijgt problemen met de coördinatie van lichaamsbewegingen en kan niet meer goed lopen.
  3. Een FFI-patiënt lijdt aan een steeds toenemende slapeloosheid.

Nog wat extra hulp nodig? Naast chatten kunnen onze coaches ook bijles geven! voor meer informatie!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!