fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Genotype en fenotype

Haal jij het genotype en het fenotype ook altijd door elkaar?

Hier leggen we je de verschillen haarfijn uit!

Het genotype en het fenotype hebben beide te maken met erfelijkheid. Het genotype is hoe een bepaalde eigenschap in het DNA staat. Bijvoorbeeld of je blauwe of bruine ogen hebt, krullend haar of steil haar. Het fenotype is hoe je eruit ziet, maar is ook afhankelijk van omgevingsfactoren. Je kan bijvoorbeeld genetisch krullend haar hebben, maar het steil maken met de stijltang. Het fenotype is dus het genetype + invloeden van de omgeving. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld een flamingo. Een flamingo is van nature wit, dat is het genotype. Door hun voedsel, algen en kleine kreeftjes, kleuren hun veren roze, het fenotype is dus een roze vogel. Een omgevingsfactor kan vanalles zijn, bijvoorbeeld voedsel maar ook make up of een hoeveelheid blootstelling aan zonlicht.

Om te bepalen of iets een omgevingsfactor is of niet moet je nagaan of een verandering in het uiterlijk ook een genetische verandering is. Neem het voorbeeld van krullend haar wat gesteild wordt. Heeft de persoon met het gesteilde haar nu ook genetisch stijl haar? Het antwoord is in dit geval nee, het genotype blijft hetzelfde maar het fenotype verandert.
Genotype en fenotype

Heb jij het verschil tussen genotype en fenotype al helemaal goed begrepen? Test jezelf met de onderstaande opgave!

Vul de volgende woorden in in de onderstaande zin: omgevingsfactor, genotype, fenotype

Een eeneiige tweeling heeft hetzelfde (1)…………………… De tweeling wordt bij de geboorte uit elkaar gehaald en groeit niet samen op. Hierdoor heeft het ene meisje een blond haar en het andere meisje donkerblond haar. Het (2) …………………… van de meisjes is verschillend. Dit komt door de (3)……………………


Belinda

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Belinda.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp