START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Genotype en fenotype

Genotype en fenotype

Haal jij het genotype en het fenotype ook altijd door elkaar?

Hier leggen we je de verschillen haarfijn uit!

Het genotype en het fenotype hebben beide te maken met erfelijkheid. Het genotype is hoe een bepaalde eigenschap in het DNA staat. Bijvoorbeeld of je blauwe of bruine ogen hebt, krullend haar of steil haar. Het fenotype is hoe je eruit ziet, maar is ook afhankelijk van omgevingsfactoren. Je kan bijvoorbeeld genetisch krullend haar hebben, maar het steil maken met de stijltang. Het fenotype is dus het genetype + invloeden van de omgeving. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld een flamingo. Een flamingo is van nature wit, dat is het genotype. Door hun voedsel, algen en kleine kreeftjes, kleuren hun veren roze, het fenotype is dus een roze vogel. Een omgevingsfactor kan vanalles zijn, bijvoorbeeld voedsel maar ook make up of een hoeveelheid blootstelling aan zonlicht.

Om te bepalen of iets een omgevingsfactor is of niet moet je nagaan of een verandering in het uiterlijk ook een genetische verandering is. Neem het voorbeeld van krullend haar wat gesteild wordt. Heeft de persoon met het gesteilde haar nu ook genetisch stijl haar? Het antwoord is in dit geval nee, het genotype blijft hetzelfde maar het fenotype verandert.

Genotype en fenotype

Heb jij het verschil tussen genotype en fenotype al helemaal goed begrepen? Test jezelf met de onderstaande opgave!

Vul de volgende woorden in in de onderstaande zin: omgevingsfactor, genotype, fenotype

Een eeneiige tweeling heeft hetzelfde (1)…………………… De tweeling wordt bij de geboorte uit elkaar gehaald en groeit niet samen op. Hierdoor heeft het ene meisje een blond haar en het andere meisje donkerblond haar. Het (2) …………………… van de meisjes is verschillend. Dit komt door de (3)……………………

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

DNA: wat zijn je genotype en fenotype?

Erfelijkheidsschema: hoe maak ik die?

Allelen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!