Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Genotype en fenotype

Genotype en fenotype

Haal jij het genotype en het fenotype ook altijd door elkaar?

Hier leggen we je de verschillen haarfijn uit!

Het genotype en het fenotype hebben beide te maken met erfelijkheid. Het genotype is hoe een bepaalde eigenschap in het DNA staat. Bijvoorbeeld of je blauwe of bruine ogen hebt, krullend haar of steil haar. Het fenotype is hoe je eruit ziet, maar is ook afhankelijk van omgevingsfactoren. Je kan bijvoorbeeld genetisch krullend haar hebben, maar het steil maken met de stijltang. Het fenotype is dus het genetype + invloeden van de omgeving. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld een flamingo. Een flamingo is van nature wit, dat is het genotype. Door hun voedsel, algen en kleine kreeftjes, kleuren hun veren roze, het fenotype is dus een roze vogel. Een omgevingsfactor kan vanalles zijn, bijvoorbeeld voedsel maar ook make up of een hoeveelheid blootstelling aan zonlicht.

Om te bepalen of iets een omgevingsfactor is of niet moet je nagaan of een verandering in het uiterlijk ook een genetische verandering is. Neem het voorbeeld van krullend haar wat gesteild wordt. Heeft de persoon met het gesteilde haar nu ook genetisch stijl haar? Het antwoord is in dit geval nee, het genotype blijft hetzelfde maar het fenotype verandert.

Genotype en fenotype

Heb jij het verschil tussen genotype en fenotype al helemaal goed begrepen? Test jezelf met de onderstaande opgave!

Vul de volgende woorden in in de onderstaande zin: omgevingsfactor, genotype, fenotype

Een eeneiige tweeling heeft hetzelfde (1)…………………… De tweeling wordt bij de geboorte uit elkaar gehaald en groeit niet samen op. Hierdoor heeft het ene meisje een blond haar en het andere meisje donkerblond haar. Het (2) …………………… van de meisjes is verschillend. Dit komt door de (3)……………………

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

DNA: wat zijn je genotype en fenotype?

Erfelijkheidsschema: hoe maak ik die?

Allelen

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}