Een jaar lang altijd en overal huiswerkhulp van Mr. Chadd, nu met €50,- korting met de code:

JAAR2021

Het Deltaprogramma: wat staat er in?

Zoals je misschien wel weet ligt Nederland heel erg laag vergeleken met andere landen.

Daarom kunnen we Nederland ook wel een delta noemen: een laaggelegen gebied waar super veel water is.Natuurlijk brengt dit de nodige problemen met zich mee en daarom heeft onze overheid een heel programma opgesteld: het Deltaprogramma. Dit moet ervoor zorgen dat we droge voeten houden!

deltaprogramma

Het Deltaprogramma is eigenlijk ontstaan omdat onze overheid wil voorkomen dat we weer een watersnoodramp krijgen, of dat onze rivieren overstromen. Dit is juist nu een erg belangrijk programma omdat we onder andere in Nederland te maken hebben met bodemdaling, zeespiegelstijging en klimaatverandering. Door klimaatveranderingen hebben we meer extreme regenbuien en soms ook extreme periodes van droogte.

Het Deltaprogramma heeft 3 doelen:

  1. Overstromingen voorkomen
  2. Veilig stellen dat er genoeg zoet water is
  3. Nederland klimaatbestendig maken

Het Deltaprogramma wordt elk jaar tijdens Prinsjesdag bekend gemaakt en is een super groot bestand met alle plannen erin die je kunt terugvinden op de website van de overheid over het Deltaprogramma.

Zoals je hebt kunnen lezen in het artikel over bodemdaling daalt de bodem in ons land, en stijgt de waterspiegel. Dit brengt super veel risico’s met zich mee, en hier moet het Deltaprogramma ons tegen beschermen.

Zo werkt de app!

Zoetwater is nodig voor onder andere onze bedrijven (met name industrie), landbouw en de natuur. Het Deltaprogramma moet dit zoete water veilig stellen, zodat deze sectoren veilig zijn. Een onderdeel van het programma is bijvoorbeeld het investeren in meer watervoorzieningen in Nederland als er sprake is van een langere periode droogte.

Omdat er sprake is van klimaatverandering, waarbij er heftigere buien vallen en het soms heel droog kan zijn, moet de inrichting van Nederland hier tegen kunnen. Zo moeten er soms bijvoorbeeld dijken versterkt worden, om tegen de kracht van het stijgende water te kunnen vechten.

Voorbeeldvraag:

Wat zijn drie doelen van het deltaprogramma?

Wil je meer weten over de Nederlandse strijd tegen het water? Lees dan dit artikel!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Ruimte voor de rivier

Retentiegebied

Verhang en verval

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}