fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Er zijn veel verschillende manieren om te leren.

Vind jij het nog lastig om te bepalen wat voor jou het beste werkt? Lees dan snel verder!

Hieronder hebben we een aantal verschillende methodes die je eens zou kunnen proberen.

Voordat we een aantal methodes bij langsgaan, willen we nog even zeggen dat het voor iedereen verschillend kan zijn wat het beste werkt. De enige manier hoe je erachter kunt komen, is door ze gewoon eens te proberen!

1. Jezelf overhoren
Zodra je de stof een keertje hebt doorgelezen, is het goed om jezelf ook eens te overhoren. Op deze manier test je hoe goed je alle informatie al kent. Daarnaast kom je er ook achter waar je nog wat meer tijd aan moet besteden. Er zijn verschillende manieren waarop jij jezelf kunt overhoren:

Flashcards: Dit zijn kaartjes waarop je op de ene kant een vraag of een begrip zet en op de andere kant het antwoord of de betekenis. Pak een kaartje en lees de vraag. Vervolgens bedenk je het antwoord in je hoofd en dit check je door op de achterkant van het kaartje te kijken. Leg de kaartjes allemaal op een stapel en ga ze bijlangs totdat je ze allemaal kent! Hussel ze af en toe ook eens door elkaar.

Apps/websites om je te overhoren: Dit werkt een beetje hetzelfde als de flashcards alleen hoef je nu niet zelf de kaartjes te maken. Een voorbeeld is WRTS. Dit is een website waarop je heel handig woorden en zinnen kunt leren voor bijvoorbeeld Engels.
Door jezelf te overhoren bereid je je extra goed voor op de toets. Je bent nu namelijk eigenlijk een toets voor jezelf aan het maken. Je kunt natuurlijk ook iemand anders vragen om jou te overhoren, zoals je ouders bijvoorbeeld.

2. Gespreid leren
Gespreid leren betekent dat je het leren voor je toets of proefwerk verdeelt over een langere periode. Hiervoor moet je wel een beetje kunnen plannen, want het is belangrijk dat je op tijd begint. Als je nog wel wat moeite hebt met plannen, dan kan het volgende artikel over plannen jou vast helpen: klik hier!

Maar hoe werkt dat gespreid leren nou precies? In plaats van dat je de dag van tevoren begint met leren en er daardoor uren achter elkaar mee bezig bent, is het beter om al eerder te beginnen en het zo te verspreiden over meerdere dagen. Heb je op vrijdag een toets? Begin dan op maandag al met het doornemen en overhoren van de stof. Herhaal dit vervolgens iedere dag en je zult zien dat je het op vrijdag helemaal kent!

3. Blijven doorvragen
Misschien heb jij ook wel een klein broertje of zusje die over alles vraagt; waarom? Dit doen ze omdat ze nog niet zoveel weten en erg nieuwsgierig zijn. Maar dit is ook heel handig om te doen wanneer jij aan het leren bent voor een toets zonder dat het veel tijd kost. Waarom is iets waar? Waarom is dit logisch? Waarom …? Het maakt niet eens zoveel uit of je het antwoord weet op de vraag waarom iets zo is, maar op deze manier denk je er wel over na en daarom blijft het beter hangen. Het werkt voor heel veel verschillende vakken, van economie en geschiedenis tot het leren van woordjes voor Frans en Duits.

4. Afwisselen
Welke methode je ook gebruikt, probeer om regelmatig af te wisselen tussen verschillende onderwerpen. Vaak beginnen we met een bepaald onderwerp en oefenen we hiervoor totdat we dat begrijpen en dan gaan we verder. Denk bijvoorbeeld aan wiskunde, waarbij je uitleg over iets krijgt en hier vervolgens de bijbehorende opdrachten van maakt. De volgende les ga je dan bezig met het volgende onderwerp en maak je daar alle opdrachten van. Uit onderzoek blijkt echter dat het goed kan zijn om af te wisselen tussen de verschillende onderwerpen. 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp