START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Eindexamen biologie? Gebruik deze handige tips

Examentips biologie

Biologie is voor de meeste scholieren beslist geen inkoppertje. Voor een goed examencijfer moet je veel moeilijke concepten en begrippen onder de knie krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het menselijke ademhalingssysteem of celdifferentiatie. Daarnaast is biologie een stapelvak: je bouwt steeds voort op stof die je eerder hebt geleerd. Als je een onderwerp in de derde klas niet begrijpt, kun je daar zelfs nog in je examenjaar last van hebben.

Hoe zorg je voor een mooi cijfer op je biologie-examen? Op welke dingen moet je letten tijdens het school- en centraal examen? En hoe leer je het beste? Wij hebben een paar handige leer- en examentips voor je op een rij gezet. De tips gelden voor alle niveaus: vmbo, havo en vwo. Jij kunt biologie halen, zonder stress!

Biologie-examen voorbereiden

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker voor een vak als biologie. Gelukkig kun je je goed op het examen voorbereiden. De onderstaande tips helpen je een heel eind op weg!

Tip 1: Oefen met de BINAS

De BINAS is je beste vriend(in). Dit boekje staat vol met tabellen en handige informatie die je tijdens je examen gewoon mag gebruiken. Let wel op: dat is ook de valkuil. Sommige scholieren denken daardoor namelijk dat de BINAS hen door het examen loodst, als een soort spiekbriefje. Maar helaas is dat niet hoe het werkt. Je moet wel weten hoe je de informatie in je BINAS toepast.

Om de BINAS goed te benutten, moet je daarom weten waar bepaalde informatie staat en hoe je die toepast. Oefen daarom met de BINAS. Dan ben je tijdens je examen niet eindeloos aan het bladeren.

Tip 2: Geef zo volledig mogelijk antwoord

Door zo volledig mogelijk antwoord te geven, laat je zien dat je de examenstof echt begrijpt. Gebruik relevante begrippen en schrijf je antwoord in een logische volgorde op. Zo ziet de corrector precies wat je bedoelt en laat je geen punten liggen. Dat zou zonde zijn!

Hoe kun je dit goed oefenen? Het werkt het beste als je een feedbackloop inbouwt. Dat gaat zo: maak een oefentoets en probeer zo volledig mogelijk te antwoorden. Vraag daarna iemand om je antwoorden eens te bekijken, bijvoorbeeld een professionele coach . Hij of zij ziet dan precies waar je punten laat liggen.

Ook wanneer je iets moet berekenen, moet je zo volledig mogelijk zijn. Schrijf niet alleen je eindantwoord op, maar ook de berekening en/of de gebruikte formule. Goed om te weten: soms moet je tijdens je biologie-examen een grafiek tekenen. Vergeet dan niet om de x-as en y-as een naam te geven.

Tip 3: Gebruik de bronnen

Bij het biologie-examen krijg je ook een aantal bronnen – teksten met informatie voor specifieke vragen. Lees die bronnen goed! Daarin staat belangrijke informatie. Sterker nog: zonder die informatie kun je de vraag niet goed beantwoorden.

Onze tip? Neem een markeerstift mee naar het examen. Hiermee kun je stukken tekst uit de bron arceren. Dit geeft overzicht, waardoor je sneller tot het goede antwoord komt.

Hoe leer je voor het biologie-examen?

De basis om een goed cijfer te halen voor je examen:

  • bepaal wat je wel en niet kent
  • stel een vraag als je iets niet goed begrijpt
  • oefen veel!

Overzicht creëren is de belangrijke eerste stap in je examenvoorbereiding. Door te bepalen wat je al wel en niet kent, kun je je tijd slimmer indelen. Welke biologie-onderwerpen vind je écht lastig? En welke juist niet? Door iets sneller door examenstof te gaan die je al goed kent, houd je meer tijd over voor de moeilijke onderwerpen.

Begrijp je iets niet tijdens de les? Je kunt het beste direct een vraag stellen. Ook als je ergens tegen aanloopt bij het maken van huiswerk, is het slim om de volgende les direct om uitleg te vragen. Zo voorkom je dat je een achterstand oploopt.

Tip voor tijdens examen biologie

Staat het biologie-examen voor de deur? Vergeet niet je hulpmiddelen in je tas te doen! Neem het volgende mee:

  • De basis-items: pen, reservepen, potlood, puntenslijper, gum, geodriehoek en passer.
  • Je BINAS. In dit hulpmiddel vind je zoals gezegd heel veel handige informatie.
  • Een (niet-grafische) rekenmachine. Onmisbaar voor als je een berekening moet maken.

Zoek je een heldere uitleg over moeilijke onderwerpen? Onze Academy staat vol met veel gestelde vragen over biologie, zoals:

Zonder stress je biologie-examen maken

Komt het biologie-examen eraan? En voel je de spanning of zelfs frustratie al oplopen? Daar gaan we wat aan doen! Onze professionele en enthousiaste coaches staan voor je klaar: met persoonlijke bijles en via de Mr. Chadd-app .

De bijles biologie van Mr. Chadd is er voor alle scholieren, ongeacht het leerjaar of niveau: vmbo, havo en vwo. Zit je in het examenjaar? Dan maken we samen een strakke planning en werken we gestructureerd naar je biologie-examen toe. Je kennis van biologie en je zelfvertrouwen stijgen met de week. Natuurlijk haal je dat examen!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!