START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat zijn logaritmes en hoe reken je ermee?

Wat is een logaritme?

Je hebt vast geleerd dat de macht bij een getal ook wel het exponent wordt genoemd. Een logaritme is precies het tegenovergestelde van een exponent. Met een logaritme kun je de exponent berekenen. Bij de formule gx = a is g je grondtal en x het exponent. Je kunt deze formule omzetten naar een logaritme. Je krijgt dan het volgende: log (a) = x .

wat zijn logartimes

Rekenregels

Er zijn een aantal rekenregels die je kunt gebruiken wanneer je met logaritmes moet rekenen. De belangrijkste regel van logaritmes is glog(x) = y ⇔ gy = x. Je weet bijvoorbeeld dat 2log(8) = 3, want 23 = 8. Als je deze twee regels combineert, dan krijg je de volgende regel:  gglog(x) = x.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke regels die je nodig hebt om te kunnen rekenen met logaritmes:

  • log(a) + log(b) = log(a*b)
  • log(a) – log(b) = log(a/b)
  • n * glog(a) =glog(an)
  • glog(a) = log(a)/log(g)

Soms krijg je meerdere antwoorden op je som (bijvoorbeeld 2 x-waarden). Dat ben je vast wel gewend. Bij logaritmes (glog(a) = x) moet je er rekening mee houden dat zowel g als a altijd groter moeten zijn dan 0. Als ze gelijk of kleiner dan 0 zijn, geldt het antwoord niet. Bijvoorbeeld, als je als antwoord op je opgave a = 3 ∨ a = -2 krijgt, mag je aangeven dat a = -2 niet geldig is omdat het onder de 0 is. a = 3 is hier dus het enige geldige antwoord.

Zo werkt de app

Voorbeeldsom

Los de volgende vergelijking op: – 4 + 3 *6log(x) = 2

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Machten

Gebruik van GR

Rekenvolgorde

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!