fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wat is een prisma?

Een prisma, dat kan soms nog een best lastige vorm zijn!

Mr. Chadd legt hier uit wat een prisma is en hoe je ermee moet rekenen!

Een prisma is een figuur dat twee gelijke en evenwijdige vlakken heeft en een aantal andere vlakken. Hoeveel andere vlakken dat zijn maakt bij een prisma niet uit. Een kubus of een balk wordt in de wiskunde ook als prisma gezien, maar het kan dus ook andere vormen hebben. Op het plaatje hieronder zie je verschillende voorbeelden van prisma’s. De randen van de prisma noemen we ribben. Het aantal ribben van een prisma kan je berekenen door het aantal hoeken van het grondvlak keer 3 te doen.

Wat is een prisma

 

Het grondvlak van de prisma
Het grondvlak van de prisma kan verschillende vormen zijn, namelijk een rechthoek, vierkant of driehoek. Hoe je het grondvlak berekent hangt af van de vorm van het grondvlak. Als het grondvlak van de prisma een rechthoek is, dan kun je de oppervlakte van het grondvlak eenvoudig berekenen met lengte * breedte. Als het grondvlak een driehoek is bereken je het oppervlak met de formule ½ * zijde * hoogte. Soms heeft het grondvlak van een prisma zo’n ingewikkelde vorm dat je de oppervlakte kan berekenen door het grondvlak te verdelen en dan de oppervlaktes van de verschillende delen bij elkaar op te tellen.

De inhoud van een prisma berekenen
De inhoud van een prisma kun je berekenen met de volgende formule: Inhoud prisma= Oppervlakte grondvlak*hoogte. Wat handig is om te onthouden is dat je een prisma altijd zó moet neerzetten dat hij in de hoogte gelijk blijft. Dan is het vlak waar hij op staat het grondvlak. Een prisma heeft meerdere hoeken in het grondvlak en bovenvlak. Dat maakt het makkelijker om de inhoud van de prisma te berekenen. Als je weet dat het grondvlak een oppervlakte heeft van 10 en de hoogte van de prisma 3 is, kan je de formule invullen. Dat wordt dan 10 x 3 = 30. De inhoud van de prisma is dus 30.
Prisma

Oefenen met het berekenen van de inhoud van een prisma? Maak dan de onderstaande opgaven en bereken de inhoud van de gegeven prisma’s.

1. Een prisma heeft een driehoekig grondvlak met de zijdes allemaal 10 cm. De hoogte van de prisma is ook 10. Hoe groot is de inhoud?

2. Een prisma heeft een rechthoekig grondvlak van 20 x 4. De hoogte van de prisma is 12,5. Wat is de inhoud van de prisma?

3. Een prisma heeft een vierkant grondvlak met de afmeting 8 x 4. De inhoud van de prisma is 192. Hoe hoog is de prisma?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp