START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Pijlenketting

Pijlenkettingen kunnen bij Wiskunde heel handig zijn!

Vind jij een formule er wel eens onoverzichtelijk uitzien? Snap je soms niet welke stapjes je bij een formule allemaal moet uitvoeren om tot het antwoord te komen?

Een pijlenketting kan de uitkomst bieden! Hieronder legt Mr. Chadd je uit wat een pijlenketting is.

pijlenketting

Uitleg

Een pijlenketting is een manier om een formule op een makkelijkere manier op te schrijven. Het kan ook zo zijn dat je een formule overzichtelijker vindt, maar lees toch even verder om te kijken hoe een pijlenketting werkt. Een pijlenketting laat je zien in welke volgorde je met de formule moet rekenen. Een pijlenketting kun je alleen gebruiken als aan de ene kant van het ‘=-teken’ alleen een letter staat. De formule moet dus de vorm hebben zoals y = 2*x + 12.

Heeft je formule een andere vorm, zoals 2 + 4 * *x = 3 ** x – 9, kijk dan eens bij de uitleg over de balansmethode op onze Academy!

Zo werkt de app

Bij het maken van een pijlenketting is het belangrijk dat je de volgorde van de rekenregels aanhoudt. Haakjes werk je dus eerst weg, dan vermenigvuldig of deel je en ten slotte kijk je naar de + en – in de formule.

Om het beter uit te leggen, maken we gebruik van de formule y = 2*x + 12.

De pijlenketting van deze formule krijgt twee pijlen. Er zijn namelijk 2 verschillende rekentekens te zien in de formule; een * en een +.

…(1) → …(2) → …(3)

Op de plek van 1 komt de x te staan. Op de plek van 3 komt de y te staan. We willen immers de stappen te weten komen hoe we met een getal bij x een uitkomst bij y kunnen berekenen. De plek van 2 mag je in eerste instantie leeghouden. Pas wanneer je een getal bij x hebt, kun je dit invullen.

x → … → y

Nu moeten we nog te weten zien te komen welke stapjes er boven de pijlen moeten worden gezet. Hierbij is de volgorde van de rekenregels erg belangrijk. Boven het eerste pijltje komt dus ‘2’ te staan. De eerste stap die moet worden uitgevoerd is immers x2.

*2

x —→ … → y

Vervolgen moeten we nog iets invullen boven de tweede pijl. Hier komt het tweede gedeelte, met de + en de -, te staan. In dit geval is de pijlenketting die bij de formule y = 2*x + 12 hoort:

*2          +12

x —-→ … —→ y

Je hebt nu een pijlenketting gemaakt bij een formule!

En nu jij!

Wil jij nog even oefenen met het maken van een pijlenketting? Doe dan de volgende som!

  1. Probeer een pijlenketting te maken bij de volgende formule:

T = 24*g + 342 2.

Uit een onderzoek X blijkt dat de waarde van g = 13. Kun je nu het getal tussen de pijlen ook invullen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Vergelijkingen

Lineaire formule

Rekenvolgorde

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!