fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Pijlenkettingen kunnen bij Wiskunde heel handig zijn!

Vind jij een formule er wel eens onoverzichtelijk uitzien? Snap je soms niet welke stapjes je bij een formule allemaal moet uitvoeren om tot het antwoord te komen?

Een pijlenketting kan de uitkomst bieden! Hieronder legt Mr. Chadd je uit wat een pijlenketting is.

pijlenketting
Uitleg
Een pijlenketting is een manier om een formule op een makkelijkere manier op te schrijven. Het kan ook zo zijn dat je een formule overzichtelijker vindt, maar lees toch even verder om te kijken hoe een pijlenketting werkt. Een pijlenketting laat je zien in welke volgorde je met de formule moet rekenen. Een pijlenketting kun je alleen gebruiken als aan de ene kant van het ‘=-teken’ alleen een letter staat. De formule moet dus de vorm hebben zoals y = 2*x + 12.

Heeft je formule een andere vorm, zoals 2 + 4 * x = 3 * x – 9, kijk dan eens bij de uitleg over de balansmethode op onze Academy!

Zo werkt de app

Bij het maken van een pijlenketting is het belangrijk dat je de volgorde van de rekenregels aanhoudt. Haakjes werk je dus eerst weg, dan vermenigvuldig of deel je en ten slotte kijk je naar de + en – in de formule.

Om het beter uit te leggen, maken we gebruik van de formule y = 2*x + 12.
De pijlenketting van deze formule krijgt twee pijlen. Er zijn namelijk 2 verschillende rekentekens te zien in de formule; een * en een +.

…(1) → …(2) → …(3)

Op de plek van 1 komt de x te staan. Op de plek van 3 komt de y te staan. We willen immers te stappen te weten komen hoe we met een getal bij x een uitkomst bij y kunnen berekenen. De plek van 2 mag je in de eerste instantie leeghouden. Pas wanneer je een getal bij x hebt, kun je dit invullen.

x → … → y

Nu moeten we nog te weten zien te komen welke stapjes er boven de pijlen moeten worden gezet. Hierbij is de volgorde van de rekenregels erg belangrijk. Boven het eerste pijltje komt dus ‘*2’ te staan. De eerste stap die moet worden uitgevoerd is immers x*2.
kk*2
x —→ … → y
Vervolgen moeten we nog iets invullen boven de tweede pijl. Hier komt het tweede gedeelte, met de + en de -, te staan. In dit geval is de pijlenketting die bij de formule y = 2*x + 12 hoort:
lkk*2          +12
x —-→ … —→ y
Je hebt nu een pijlenketting gemaakt bij een formule!

En nu jij!
Wil jij nog even oefenen met het maken van een pijlenketting? Doe dan de volgende som!

  1. Probeer een pijlenketting te maken bij de volgende formule:
    T = 24*g + 342
  2. Uit een onderzoek X blijkt dat de waarde van g = 13. Kun je nu het getal tussen de pijlen ook invullen?Deze uitleg is geschreven door Suze.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp