Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Pijlenketting

Pijlenkettingen kunnen bij Wiskunde heel handig zijn!

Vind jij een formule er wel eens onoverzichtelijk uitzien? Snap je soms niet welke stapjes je bij een formule allemaal moet uitvoeren om tot het antwoord te komen?

Een pijlenketting kan de uitkomst bieden! Hieronder legt Mr. Chadd je uit wat een pijlenketting is.

pijlenketting

Uitleg

Een pijlenketting is een manier om een formule op een makkelijkere manier op te schrijven. Het kan ook zo zijn dat je een formule overzichtelijker vindt, maar lees toch even verder om te kijken hoe een pijlenketting werkt. Een pijlenketting laat je zien in welke volgorde je met de formule moet rekenen. Een pijlenketting kun je alleen gebruiken als aan de ene kant van het ‘=-teken’ alleen een letter staat. De formule moet dus de vorm hebben zoals y = 2*x + 12.

Heeft je formule een andere vorm, zoals 2 + 4 * *x = 3 ** x – 9, kijk dan eens bij de uitleg over de balansmethode op onze Academy!

Zo werkt de app

Bij het maken van een pijlenketting is het belangrijk dat je de volgorde van de rekenregels aanhoudt. Haakjes werk je dus eerst weg, dan vermenigvuldig of deel je en ten slotte kijk je naar de + en – in de formule.

Om het beter uit te leggen, maken we gebruik van de formule y = 2*x + 12.

De pijlenketting van deze formule krijgt twee pijlen. Er zijn namelijk 2 verschillende rekentekens te zien in de formule; een * en een +.

…(1) → …(2) → …(3)

Op de plek van 1 komt de x te staan. Op de plek van 3 komt de y te staan. We willen immers te stappen te weten komen hoe we met een getal bij x een uitkomst bij y kunnen berekenen. De plek van 2 mag je in de eerste instantie leeghouden. Pas wanneer je een getal bij x hebt, kun je dit invullen.

x → … → y

Nu moeten we nog te weten zien te komen welke stapjes er boven de pijlen moeten worden gezet. Hierbij is de volgorde van de rekenregels erg belangrijk. Boven het eerste pijltje komt dus ‘2’ te staan. De eerste stap die moet worden uitgevoerd is immers x2.

*2

x —→ … → y

Vervolgen moeten we nog iets invullen boven de tweede pijl. Hier komt het tweede gedeelte, met de + en de -, te staan. In dit geval is de pijlenketting die bij de formule y = 2*x + 12 hoort:

*2          +12

x —-→ … —→ y

Je hebt nu een pijlenketting gemaakt bij een formule!

En nu jij!

Wil jij nog even oefenen met het maken van een pijlenketting? Doe dan de volgende som!

  1. Probeer een pijlenketting te maken bij de volgende formule:

T = 24*g + 342 2.

Uit een onderzoek X blijkt dat de waarde van g = 13. Kun je nu het getal tussen de pijlen ook invullen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Vergelijkingen

Lineaire formule

Rekenvolgorde

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}