fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een normale verdeling is een symmetrische verdeling waarbij de mediaan, de modus en het gemiddelde op dezelfde plek liggen.

Veel verdelingen zien er ongeveer uit als een normale verdeling.

Mr. Chadd legt je uit wat je hier precies mee kunt.

normale verdeling hoe werkt dat
Een normale verdeling ziet er zo uit als op het plaatje hieronder. Het gemiddelde wordt in een normale verdeling vaak aangegeven met de letter μ (spreek uit als ‘mu’). De totale oppervlakte onder de kromme stelt alle getallen voor die in de populatie voorkomen. Dit is dus 100%. Zoals je in het plaatje hieronder ziet, liggen de meeste gevallen in het middelste stuk. De grenzen van dit stuk liggen één standaarddeviatie (σ) van het gemiddelde af. Als je niet meer helemaal weet hoe je de standaarddeviatie moet uitrekenen, dan kun je hier kijken.

Normale verdeling opgave 1
Bij een normale verdeling ligt ongeveer 68% van de gevallen één standaardafwijking of minder van het gemiddelde af. Bij twee standaarddeviaties is dat ongeveer 95%. Als je goed naar de grafiek, zie je dat bij één standaardafwijking de grafiek overgaat van toenemend stijgend naar afnemend stijgend en van toenemend dalend naar afnemend dalend. De twee belangrijkste regels die je moet onthouden zijn dus:

  • 68% van de waarnemingen ligt tussen μ – σ en μ + σ.
  • 95% van de waarnemingen ligt tussen μ – 2σ en μ + 2σ


Uit deze afspraken kun je ook verschillende percentages berekenen van elk stuk. Deze staan hieronder in de afbeelding aangegeven.

 

Normale Verdeling

Oefenvraag
Van een groep kinderen is de lengte normaal verdeeld met een gemiddelde van 160 cm en een standaardafwijking van 6.
Wat is de maximale lengte van de kortste 2,5% van de kinderen? En van de langste 2,5%?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp