fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Discrete en continue variabelen gaan altijd over het soort getallen waar je mee te maken hebt.

Zo zijn continue variabelen getallen die alle waardes aan kunnen nemen, terwijl we discrete variabelen alleen maar gebruiken bij ‘losse’ variabelen.

Hoe herken je de verschillen? Hoe kunnen we ze herkennen? Mr. Chadd legt het voor je uit!

discrete en continue toevalsvariabelen
Discrete variabele
Bij discrete variabelen kunnen we zien dat het vaak slechts een beperkt aantal nummers als getal kan hebben. Zo is het aantal auto’s dat vandaag langs je huis is gereden een voorbeeld van een discrete waarde. Er kan namelijk 1 auto langs zijn gereden, maar ook 30 of zelfs 100. Het is echter onmogelijk dat er 4,5 auto’s je huis gepasseerd hebben. Alleen hele waardes zijn mogelijk, waardoor het automatisch een discrete variabele wordt.

Continue variabele
Een continue variabele kan letterlijk elke waarde aannemen. Of het nu 30000 of 1,3589 is, alle opties zijn mogelijk. Voorbeelden van continue variabelen zijn de lengte van je kleine zusje, het gewicht van een koe of de temperatuur in Amsterdam.

Verschillen
Het grote verschil tussen discrete en continue variabelen is dus dat continue variabelen alle waardes kunnen aannemen, terwijl discrete variabelen slechts een beperkt aantal getallen of opties heeft. Het is daarom altijd goed om te kijken naar alle mogelijke waardes van een getal om zo te kunnen bepalen of je te maken hebt met een continue of discrete variabele!

Even oefenen!
Bepaal van de volgende variabelen of het continu of discreet is.

  1. Aantal stukken kaas die in de winkel liggen.
  2. Het gewicht van deze stukken kaas.
  3. Het cijfer van je wiskundetoets.
  4. Uitslag van de voetbalwedstrijd SC Heerenveen – FC Groningen. 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp