fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Rekenen met procenten is een lastig onderdeel van Wiskunde.

Gelukkig kan Mr. Chadd je een hoop handige tips geven, waarmee dit meteen een stuk makkelijker wordt!

rekenen met procenten
Een procent is een honderdste. We gebruiken een % om het aan te geven. 5 procent is hetzelfde als 5%, 0.05, 5/100 of vijf honderdsten. Er zijn heel veel manieren om met procenten te rekenen. Je kan een kruistabel gebruiken, of terugrekenen naar 1% of juist een formule gebruiken. Het is belangrijk dat jij de manier kiest die bij jou past, het maakt namelijk niet uit welke manier je pakt, het antwoord is bij alle drie manieren hetzelfde.

Een afspraak die we gemaakt hebben is dat je procenten altijd weergeeft met 1 of met geen cijfers achter de komma. Dus wel 18,8% en 30%, maar niet 1,77%.


Via 1% rekenen
Via deze manier weet je wat je aan het uitrekenen bent. Bovendien werkt deze methode op elke procent som. Je volgt in principe altijd dezelfde 3 stappen:

  1. Zoek eerst een gegeven waarde en het bijbehorende percentage bij elkaar
  2. Reken uit wat 1% is
  3. Reken dan het gevraagde gegeven uit

Deze methode kan er een beetje omslachtig uitzien, dus dat het lang gaat duren. Maar je kan het echt heel snel doen! En deze methode zorgt dat je niet snel domme foutjes gaat maken.

Een algemene formule
Je kan een formule gebruiken, dit heeft het voordeel dat je lekker snel kan werken. het nadeel is dat het misschien niet voor alle situaties werkt. Hiervoor kan je de volgende algemene formule gebruiken:

deel van de totale hoeveelheid / totale hoeveelheid x 100% = het aantal procent

Als je deze formule gebruikt moet je goed opletten wat je precies wil weten. Soms moet je namelijk de formule anders kunnen opschrijven. Als je deze optie wil gaan gebruiken voor het rekenen met procenten, zorg dan dat je dit goed snapt!

Een kruistabel of verhoudingstabel
In een verhoudingstabel zet je in de bovenste regel de gegeven getallen en in de onderste regel de procenten. Een cel blijft leeg (of je zet er een x in als je dat fijn vindt). Vervolgens moet je de getallen die diagonaal staan ten opzichte van elkaar keer elkaar doen en delen door het overgebleven getal. Het maakt niet uit in welk hokje je een getal niet weet, zolang je de andere 3 kan vullen, kun je deze methode gebruiken.

Oud Nieuw
Geld bedrag
Procent

Even oefenen!
Je verdient normaal 200 euro per maand, maar vanaf volgende maand ga je 10% meer verdienen. Hoeveel geld krijg je vanaf volgende maand? Reken dit met alle drie de methodes uit.​


Deze uitleg is geschreven door Anne Floor.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp