START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Rekenen met procenten

Rekenen met procenten is een lastig onderdeel van Wiskunde.

Gelukkig kan Mr. Chadd je een hoop handige tips geven, waarmee dit meteen een stuk makkelijker wordt!

rekenen met procenten

Een procent is een honderdste. We gebruiken een % om het aan te geven. 5 procent is hetzelfde als 5%, 0.05, 5/100 of vijf honderdsten. Er zijn heel veel manieren om met procenten te rekenen. Je kan een kruistabel gebruiken, of terugrekenen naar 1% of juist een formule gebruiken. Het is belangrijk dat jij de manier kiest die bij jou past, het maakt namelijk niet uit welke manier je pakt, het antwoord is bij alle drie manieren hetzelfde.

Een afspraak die we gemaakt hebben is dat je procenten altijd weergeeft met 1 of met geen cijfers achter de komma. Dus wel 18,8% en 30%, maar niet 1,77%.

Via 1% rekenen

Via deze manier weet je wat je aan het uitrekenen bent. Bovendien werkt deze methode op elke procent som. Je volgt in principe altijd dezelfde 3 stappen:

  1. Zoek eerst een gegeven waarde en het bijbehorende percentage bij elkaar
  2. Reken uit wat 1% is
  3. Reken dan het gevraagde gegeven uit

Deze methode kan er een beetje omslachtig uitzien, dus dat het lang gaat duren. Maar je kan het echt heel snel doen! En deze methode zorgt dat je niet snel domme foutjes gaat maken.

Een algemene formule

Je kan een formule gebruiken, dit heeft het voordeel dat je lekker snel kan werken. het nadeel is dat het misschien niet voor alle situaties werkt. Hiervoor kan je de volgende algemene formule gebruiken:

deel van de totale hoeveelheid / totale hoeveelheid x 100% = het aantal procent

Als je deze formule gebruikt moet je goed opletten wat je precies wil weten. Soms moet je namelijk de formule anders kunnen opschrijven. Als je deze optie wil gaan gebruiken voor het rekenen met procenten, zorg dan dat je dit goed snapt!

Een kruistabel of verhoudingstabel

In een verhoudingstabel zet je in de bovenste regel de gegeven getallen en in de onderste regel de procenten. Een cel blijft leeg (of je zet er een x in als je dat fijn vindt). Vervolgens moet je de getallen die diagonaal staan ten opzichte van elkaar keer elkaar doen en delen door het overgebleven getal. Het maakt niet uit in welk hokje je een getal niet weet, zolang je de andere 3 kan vullen, kun je deze methode gebruiken.

Even oefenen!

Je verdient normaal 200 euro per maand, maar vanaf volgende maand ga je 10% meer verdienen. Hoeveel geld krijg je vanaf volgende maand? Reken dit met alle drie de methodes uit.​

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Verhoudingstabel

Rekenen met grote getallen

Kansberekening

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!