fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wat is de diameter? Mr. Chadd legt het hier helemaal duidelijk voor je uit!

Diameter berekenenDe diameter is de “middellijn” van een cirkel. De middellijn is een lijn die van de ene kant naar de andere kant van de cirkel gaat, door het middelpunt van de cirkel. De straal is de helft van de diameter, dus de afstand tussen het middelpunt en de buitenkant van de cirkel. Stel, de diameter (de middellijn) is 10 cm, dan is de straal dus 5 cm.
Omtrek cirkel berekenen
Soms weet je de straal van een cirkel niet, dan moet je de diameter berekenen met de omtrek van een cirkel. Je gebruikt daarbij de volgende formule: diameter = omtrek : pi. Deze formule kan je ook gebruiken om de omtrek te berekenen. Als je weet wat de diameter is, gebruik je de formule: diameter x pi = omtrek. Soms wordt de formule ook anders gebruikt: omtrek = pi x 2straal. Hierbij wordt in plaats van de diameter 2 keer de straal gebruikt. In wiskundige taal wordt de straal r genoemd en voor pi gebruiken we het symbool π. Als we de formule wiskundig opschrijven wordt het: omtrek = 2 r x π. Pi is een wiskundig getal, wat eindeloos doorgaat achter de komma. In cijfers uitgeschreven is het 3,141 592 653….. en zo gaat het nog wel even door. Elke rekenmachine heeft een knopje voor pi, dus als je met pi moet rekenen dan hoef je geen oneindig getal in de typen. Wel zo makkelijk!

Rekenen met cirkels en pi? Oefen het met de onderstaande sommen.

1. De straal van een cirkel is 5 cm, hoe groot is de omtrek?

2. De omtrek van een cirkel is 20 cm, hoe groot is de straal?

3. Harry wil een net over zijn vijver maken, maar weet niet hoe groot het net moet zijn. De omtrek van de vijver is 3,5 meter. Hoe lang moet het net zijn om over de vijver heen te passen?

Een extra handje hulp nodig? Onze coaches kunnen je ook helpen met 1-op-1 bijles! Voor meer info, klik hier!

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp