Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Diameter berekenen

Wat is de diameter? Mr. Chadd legt het hier duidelijk voor je uit!

Diameter berekenen De diameter is de “middellijn” van een cirkel. De middellijn is een lijn die van de ene kant naar de andere kant van de cirkel gaat, door het middelpunt van de cirkel. De straal is de helft van de diameter, dus de afstand tussen het middelpunt en de buitenkant van de cirkel. Stel, de diameter (de middellijn) is 10 cm, dan is de straal dus 5 cm.

Omtrek cirkel berekenen

Soms weet je de straal van een cirkel niet. Dan moet je de diameter berekenen met de omtrek van een cirkel. Je gebruikt daarbij de volgende formule: diameter = omtrek / pi. Deze formule kan je ook gebruiken om de omtrek te berekenen. Als je weet wat de diameter is, gebruik je de formule: diameter * pi = omtrek. Soms wordt de formule ook anders gebruikt: omtrek = pi * 2 straal. Hierbij wordt in plaats van de diameter 2 keer de straal gebruikt. In wiskundige taal wordt de straal r genoemd en voor pi gebruiken we het symbool π. Als we de formule wiskundig opschrijven wordt het: omtrek = 2r ** π. Pi is een wiskundig getal, wat eindeloos doorgaat achter de komma. In cijfers uitgeschreven is het 3,141 592 653….. en zo gaat het nog wel even door. Elke rekenmachine heeft een knopje voor pi, dus als je met pi moet rekenen, hoef je geen oneindig getal in de typen. Wel zo makkelijk!

Rekenen met cirkels en pi? Oefen het met de onderstaande sommen.

  1. De straal van een cirkel is 5 cm, hoe groot is de omtrek?
  2. De omtrek van een cirkel is 20 cm, hoe groot is de straal?
  3. Harry wil een net over zijn vijver maken, maar weet niet hoe groot het net moet zijn. De omtrek van de vijver is 3,5 meter. Hoe lang moet het net zijn om over de vijver heen te passen?

Een extra handje hulp nodig? Onze coaches kunnen je ook helpen met 1-op-1 bijles!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De omtrek van een cirkel berekenen

Inhoud van een cilinder berekenen

Inhoud en oppervlakte van figuren

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}