fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Koolwaterstoffen bevatten de elementen koolstof (C) en waterstof (H).

Deze C- en H-atomen kunnen verschillend aan elkaar verbonden zijn, wat verschillende “deel-families” kan geven.

Deze families noemen we ook wel homologe reeksen. Zo’n reeks van een groep stoffen hebben vergelijkbare chemische eigenschappen en een eigen algemene formule.

koolwaterstoffen
Alle koolwaterstoffen hebben we ingedeeld in 2 groepen: aromatische en niet-aromatische koolwaterstoffen. De niet-aromatische koolwaterstoffen noemen we ook wel alifatische koolwaterstoffen. Deze groep kunnen we nog onderverdelen in verzadigd en onverzadigd. Als alle koolstofatomen het maximale aantal waterstoffen gebonden heeft, dan noemen we deze stof verzadigd. Dit geldt voor alle alkanen omdat er geen dubbele of driedubbele bindingen voorkomen. Echter, als er wel van dat soort dubbele bindingen in de structuur zitten, dan is dit een onverzadigde koolwaterstof. De onderverdeling van koolwaterstoffen is nog een keertje weergegeven in figuur 1.

Stroomschema van de onderverdeling van koolwaterstoffen
Figuur 1: stroomschema van de onderverdeling van koolwaterstoffen.

Binnen de scheikunde kennen we veel homologe reeksen, denk aan alkanen, alkenen, alkynen en cycloalkanen. Deze vier reeksen vallen binnen de alifatische koolstoffen.

Naam homologe reeks Algemene formule Kenmerken
Alkanen CnH2n+2
Alkenen CnH2n Hebben één of meer dubbele bindingen
Alkynen CnH2n-1 Hebben één of meer driedubbele bindingen
Cycloalkanen CnH2n De C-atomen vormen een ring

 

Een koolwaterstof valt onder de aromatische koolwaterstoffen als het een benzeenring bevat. Benzeen (C6H6) is een cyclische koolwaterstof en heeft 3 dubbele bindingen die afgewisseld worden door een enkele binding (Figuur 2). Benzeen blijkt alleen zo opgebouwd te zijn dat elke koolstof-koolstofbinding een soort gemiddelde heeft van een enkele en een dubbele binding. Het vertoont eigenschappen van beide soort bindingen. Daardoor mag je benzeen ook tekenen met een rondje in de koolstofring. Hierdoor is het geen gewone alkeen en kan het bepaalde reacties, zoals een additiereactie met broom, niet aangaan.

verschillende notaties van benzeen

 

Figuur 2: verschillende notaties van benzeen​​​


Deze uitleg is geschreven door Anne Floor.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp