fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Als je probeert om water met olie te mengen, zal je zien dat dit moeilijk gaat.

Ook wanneer je soep maakt zul je zien dat er druppeltjes olie bovenop de soep drijven: ze mengen niet met de rest van de soep.

Dit heeft alles te maken met hydrofiele en hydrofobe stoffen.

Toch zijn er ook manieren om water en olie wel te mengen, denk bijvoorbeeld aan shampoo. Shampoo zorgt ervoor dat het vet en vuil uit je haar verdwijnt. Het spoelt weg met water. Maar wat zijn hydrofiele en hydrofobe stoffen eigenlijk? Waar komt de naam vandaan? Wat zijn de kenmerken van een hydrofobe of hydrofiele stof? Dat legt Mr. Chadd je hieronder uit!
hydrofiel en hydrofoob
Hydrofiel
Een stof is hydrofiel als het wordt aangetrokken door water en het goed oplost in water. Hydrofiel betekent letterlijk “waterlievend”, de stof houdt dus van water. Een hydrofiel deeltje is vaak gepolariseerd. De ladingen binnen het deeltje zijn niet gelijk verdeeld, daardoor kan het waterstofbruggen vormen. Waterstofbruggen zijn verbindingen tussen waterstofatomen met zuurstof- of stikstof-atomen. Stoffen die waterstofbruggen kunnen vormen, zijn dan ook per definitie hydrofiel.

Hydrofoob
Hydrofoob betekent letterlijk “bang voor water”. Een hydrofobe stof is dus bang voor water, oftewel watervrezend. Hydrofobe stoffen lossen niet of nauwelijks op in water. Voorbeelden van hydrofobe stoffen zijn vetten en oliën, deze zijn per definitie hydrofoob. De oorzaak dat hydrofobe stoffen niet met hydrofiele stoffen mengen, heeft te maken met de polariteit van een molecuul. Hydrofobe stoffen zijn apolair, daardoor kunnen ze niet goed mengen met water, want dat is polair.

Emulgator
Een hydrofiele stof kan toch gemengd worden met een hydrofobe stof, zoals olie. Hier is echter een emulgator voor nodig. Een emulgator zorgt ervoor dat twee stoffen mengen die normaal gesproken moeilijk of niet mengbaar zijn.

Een emulgator bestaat uit een hydrofiel en een hydrofoob deel. Een emulgator-deeltje nestelt zich tussen de hydrofiele en hydrofobe stoffen. Het hydrofiele deel van de emulgator verbindt zich met de hydrofiele stof. Het hydrofobe deel doet hetzelfde met de hydrofobe stof. Daardoor ontstaat er een binding tussen beide stoffen.

Om vettige dingen schoon te maken gebruiken we zeep. Zeep heeft een hydrofiele kop en een hydrofobe staart. De hydrofobe staart gaat in het vet zitten en de hydrofiele kop zit aan de waterkant. De hydrofiele kant lost wel op in water waardoor het vet als het ware ook oplost. De bolletjes die dan ontstaan worden micellen genoemd.

Opdrachten
Geef van onderstaande stoffen aan of ze hydrofiel of hydrofoob zijn. Zoek indien nodig de structuurformule op op internet.

 1. Alcohol (ethanol)
 2. Wasbenzine (hexaan)
 3. Nagellakremover (aceton)
 4. Aceto-nitril
 5. Olijfolie (voornamelijk oliezuur)
 6. Jood (zit in wondontsmetter)

Oefeningen
De clue zit in het kijken of de stoffen wel of niet waterstofbruggen kunnen vormen.

 1. Hydrofiel – heeft een OH-groep en kan dus waterstofbruggen vormen.
 2. Hydrofoob – heeft geen N- of O-atomen en kan dus geen waterstofbruggen vormen.
 3. Hydrofiel – heeft een CO-groep en kan dus waterstofbruggen vormen.
 4. Hydrofiel – heeft een CN-groep en kan dus waterstofbruggen vormen.
 5. Hydrofoob – olie is per definitie hydrofoob.
 6. Hydrofoob – heeft geen N- of O-atomen en kan dus geen waterstofbruggen vormen.

Yanick


Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp