fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Een zuur-base reactie is een reactie tussen een zuur en een base.

Een zuur is een stof die een H+ ion kan afstaan, een base is een stof die een H+ kan opnemen.

Een H+ ion wordt ook wel een proton genoemd, een zuur is dus een protondonor en een base een proton acceptor.

Een zuur-base koppel is een zuur en een base die door het overgeven van één proton in elkaar over kunnen gaan: zuur ↔ base +H+
Hoe werken zuur-base reacties
Er zijn twee soorten zuur-base reacties, niet-evenwichtsreacties en evenwichtsreacties.

Niet-evenwichtsreacties
Bij een niet-evenwichtsreactie is er sprake van een aflopende reactie. Dit gebeurt alleen bij een sterk zuur of een sterke base. Het zuur splitst volledig in water, het geeft alle H+ ionen af. Bijvoorbeeld bij salpeterzuur: HNO3 (aq) + H2O β†’ H3O++ (aq) + NO3 (aq).

Evenwichtsreacties
Bij evenwichtsreacties splitst een zuur zich niet volledig, er ontstaat dan een evenwicht. Een evenwichtsreactie vindt plaats bij een zwak zuur of een zwakke base. Bijvoorbeeld: HF (aq) + H2O (l) H3O+ (aq) +F (aq). Waterstoffluoride (HF) met water (H2O) kan een hydroxonium-ion (H3O+) en fluoride (F) vormen, omgekeerd gebeurt ook een hydroxonium-ion (H3O+) en fluoride (F-) vormen waterstoffluoride (HF) en water (H2O).

pH
Met de pH, of zuurgraad, wordt aangegeven hoe zuur of basische een oplossing is. De pH loopt van 0, heel zuur, tot 14, heel basisch. Als de pH lager is dan 7 is een oplossing zuur, als de pH hoger is dan 7 is een oplossing basisch. Als een stof een pH heeft van 7,0 is de oplossing neutraal.
De pH kun je ook berekenen als de de concentratie H+ionen weet. Je kan dan de volgende formule gebruiken: pH = -log[H+].
Je kan ook de concentratie H+ ionen berekenen als je de pH weet. Je gebruikt dan de formule: [H+] =10-pH
De vierkante haakjes, [ ], betekent dat je de concentratie in moet vullen van het ion.

pOH
De pOH is precies het tegenovergestelde van de pH. Met de pOH kun je de hoeveelheid OH ionen berekenen. Voor de pH en de pOH geldt: pH + pOH = 14. Als je de pOH kunt berekenen kun je dus de pH bepalen.
De pOH kun je ook berekenen als de de concentratie OH-ionen weet. Je kan dan de volgende formule gebruiken: pOH = -log[OH].
PH Scale

Oefenvragen

  1. Wat is de pH bij een concentratie van 0,10 mol H+?
  2. Wat is de concentratie H+ bij een pH van 4?
  3. Wat is de pH bij een concentratie van 0,10 mol OH?

Antwoorden

  1. Om de pH te berekenen, vul je de concentratie H+ in in de formule pH = -log[H+]. Het antwoord is dan: pH = 1,0
  2. Om de concentratie H+ te berekenen, gebruik je de formule [H+] = 10-pH. Het antwoord is dan: [H+] = 1,010-4 ofwel 1 Γ· 10000
  3. Om de pH te berekenen bij deze opgaven moet je eerst de pOH berekenen. Dat doe je met de formule: pOH = -log[OH]. De pOH is hier 1,0, om de pH nu te berekenen gebruik je de regel pH + pOH = 14. De pH is dan dus 13,0.
​
Yanick 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app
​

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp