START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Verwijzen: hoe doe je dat precies?

Verwijzen: hoe doe je dat precies?

Bij verwijzen is het belangrijk dat je weet waar je naar verwijst. Om te verwijzen naar de-woorden gebruik je namelijk andere woorden dan bij het verwijzen naar het-woorden.

Mr. Chadd legt je uit hoe je het beste kunt verwijzen.

verwijzen hoe doe je dat precies

Geslacht van woorden

In het Nederlands hebben alle woorden een geslacht. Het-woorden zoals het huis, het licht en het kantoor zijn allemaal onzijdig. De-woorden zijn verdeeld in mannelijke en vrouwelijke woorden. Zo is het woord regering bijvoorbeeld vrouwelijk en het woord kano mannelijk. Verkleinwoorden zijn altijd onzijdig. Je kunt het geslacht van een woord vinden in een (online) woordenboek.

Verwijzen bij de- en het-woorden

Als je naar een woord wil verwijzen dan kijk je met wat voor soort woord je te maken hebt. Bij mannelijke en vrouwelijke woorden verwijs je met deze en die en bij onzijdige woorden verwijs je met dat en dit. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: deze kano of dat huis.

Verwijzen met het lidwoord een

Als je moet verwijzen naar een woord waar het lidwoord een voor staat, dan kun je aan een bijvoeglijk naamwoord zien of je te maken hebt met een de-woord of een het-woord. Bij het-woorden verandert het bijvoeglijk naamwoord namelijk. Het is bijvoorbeeld “het grote huis”, maar als je een gebruikt dan wordt het “een groot huis”. Bij de-woorden blijft dit hetzelfde. Kijk maar: “de kleine jongen” wordt “een kleine jongen”.

Zo werkt de app

Oefenen

Maak vier verschillende zinnen met de verwijswoorden die, dat, deze en die erin. Maak één zin voor elk verwijswoord.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het aanwijzend voornaamwoord

Verwijswoorden

Betrekkelijk voornaamwoord

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!