fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Verwijzen: hoe doe je dat precies?

Bij verwijzen is het belangrijk dat je weet waar je naar verwijst. Om te verwijzen naar de-woorden gebruik je namelijk andere woorden dan bij het verwijzen naar het-woorden.

Mr. Chadd legt je uit hoe je het beste kunt verwijzen.

verwijzen hoe doe je dat precies
Geslacht van woorden
In het Nederlands hebben alle woorden een geslacht. Het-woorden zoals het huis, het licht en het kantoor zijn allemaal onzijdig. De-woorden zijn verdeeld in mannelijke en vrouwelijke woorden. Zo is het woord regering bijvoorbeeld vrouwelijk en het woord kano mannelijk. Verkleinwoorden zijn altijd onzijdig. Je kunt het geslacht van een woord vinden in een (online) woordenboek.


Verwijzen bij de- en het-woorden
Als je naar een woord wil verwijzen dan kijk je met wat voor soort woord je te maken hebt. Bij mannelijke en vrouwelijke woorden verwijs je met deze en die en bij onzijdige woorden verwijs je met dat en dit. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: deze kano of dat huis.

Verwijzen met het lidwoord een
Als je moet verwijzen naar een woord waar het lidwoord een voor staat, dan kun je aan een bijvoeglijk naamwoord zien of je te maken hebt met een de-woord of een het-woord. Bij het-woorden verandert het bijvoeglijk naamwoord namelijk. Het is bijvoorbeeld “het grote huis”, maar als je een gebruikt dan wordt het “een groot huis”. Bij de-woorden blijft dit hetzelfde. Kijk maar: “de kleine jongen” wordt “een kleine jongen”.

Zo werkt de app

Oefenen
Maak vier verschillende zinnen met de verwijswoorden die, dat, deze en die erin. Maak één zin voor elk verwijswoord.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp