Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Verwijzen: hoe doe je dat precies?

Verwijzen: hoe doe je dat precies?

Bij verwijzen is het belangrijk dat je weet waar je naar verwijst. Om te verwijzen naar de-woorden gebruik je namelijk andere woorden dan bij het verwijzen naar het-woorden.

Mr. Chadd legt je uit hoe je het beste kunt verwijzen.

verwijzen hoe doe je dat precies

Geslacht van woorden

In het Nederlands hebben alle woorden een geslacht. Het-woorden zoals het huis, het licht en het kantoor zijn allemaal onzijdig. De-woorden zijn verdeeld in mannelijke en vrouwelijke woorden. Zo is het woord regering bijvoorbeeld vrouwelijk en het woord kano mannelijk. Verkleinwoorden zijn altijd onzijdig. Je kunt het geslacht van een woord vinden in een (online) woordenboek.

Verwijzen bij de- en het-woorden

Als je naar een woord wil verwijzen dan kijk je met wat voor soort woord je te maken hebt. Bij mannelijke en vrouwelijke woorden verwijs je met deze en die en bij onzijdige woorden verwijs je met dat en dit. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: deze kano of dat huis.

Verwijzen met het lidwoord een

Als je moet verwijzen naar een woord waar het lidwoord een voor staat, dan kun je aan een bijvoeglijk naamwoord zien of je te maken hebt met een de-woord of een het-woord. Bij het-woorden verandert het bijvoeglijk naamwoord namelijk. Het is bijvoorbeeld “het grote huis”, maar als je een gebruikt dan wordt het “een groot huis”. Bij de-woorden blijft dit hetzelfde. Kijk maar: “de kleine jongen” wordt “een kleine jongen”.

Zo werkt de app

Oefenen

Maak vier verschillende zinnen met de verwijswoorden die, dat, deze en die erin. Maak één zin voor elk verwijswoord.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het aanwijzend voornaamwoord

Verwijswoorden

Betrekkelijk voornaamwoord

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}